Afbeelding
Foto:

ONLINE PLATFORM VAN DE GEMEENTE BOXTEL SLAAT AAN

Losse tegel? Melden op Fixi-app

Melding 306840: Molenwijkseweg. Een zeer donkere foto waar nog net een paal met daarop een sticker met het nummer 3 is te zien. 'Kapotte straatverlichting' is dan ook het logische bijschrift. Het is zomaar een recente melding die een Boxtelaar doorgaf in de Fixi-app. In het oranje staat er ook bij: in behandeling.

Deze melding komt binnen bij het Servicepunt Openbare Ruimte, waar alle meldingen binnenkomen en de afdelingen Inrichting, Vervoer & Reiniging, Beheer & Uitvoering, Vergunningen, Toezicht & Handhaving en team Wijkbeheer gebruik van maken. Als het werk af is, wordt het doorgevoerd in de app en de oranje letters veranderen in de groene term 'Afgehandeld'.

DOODEENVOUDIG

Het lijkt een doodeenvoudige app, maar wel een waarvan Boxtel veel profijt kent. De gemeente is er bijzonder content mee. Veel inwoners hadden problemen met het melden van klachten over de openbare ruimte: dit proces liep erg stroef bij de gemeente. Zo bleek ook uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie uit het najaar van 2018. Bijna de helft kreeg geen ontvangstbevestiging als er een melding was gedaan, met ruim de helft werd geen contact opgenomen en 80 procent vond destijds de communicatie zwak. Aan de achterkant worstelde men met de administratie, afspraken noteren, afhandelen van klachten, klanttevredenheidsonderzoeken houden en overzicht in de meldingen krijgen. Dat bleek uit een greep van de vele conclusies en aanbevelingen van de Rekenkamer. ,,De ambtenaar botst denk ik ook tegen een gebrek aan infrastructuur op", suggereerde raadslid Anja van den Einden van PvdA/GroenLinks.

SPIL

Eerder werd de servicelijn van de gemeente Boxtel opgeheven en konden inwoners hun ergernissen melden bij het algemene nummer van het gemeentehuis. Een verkeerde keuze, concludeerde het college van B en W in 2018 al. Het meldpunt werd teruggebracht, nu het Servicepunt Openbare Ruimte geheten, en de Fixi-app fungeert als het ware als spil. Gebruikers kunnen een gratis account aanmaken en zien welke meldingen er allemaal in hun omgeving zijn gedaan, naast dat zij zelf ook een melding kunnen doorgeven.

DASHBOARD

Aan de achterkant heeft de ambtelijke organisatie ook een beter overzicht gekregen door het systeem. Middels een dashboard krijgt een gemeentelijk medewerker een overzicht van meldingen. Bovendien kan de gebruiker ook een e-mailadres achterlaten waardoor het voor de ambtenaar eenvoudiger is om contact te zoeken met de inwoner. ,,Voor de gemeente is het platform de manier om meldingen te registreren, te bewaken en af te handelen", schrijft het college van B en W in een brief van 6 februari dan ook aan de raadsleden.

Niet alles kan binnenkomen via de app. Inwoners geven klachten nog steeds via andere kanalen door, of komen gewoon aan de servicebalie in het gemeentehuis. Echter, ook telefonische klachten worden door de gemeente verwerkt in de app.

AANBEVELINGEN

De Rekenkamercommissie deed anderhalf jaar diverse aanbevelingen om beter om te gaan met de meldingen van inwoners. Door de Fixi-app zijn veel van die tips ingevuld, maar nog niet allemaal. Op het eerste oog denkt Boxtel dat er veel is verbeterd richting inwoners, maar in hoeverre zij de serviceverlening daadwerkelijk beter vinden, moet nog in kaart worden gebracht. Een klanttevredenheidsonderzoek zal dan ook dit jaar plaatsvinden.


p Een probleem in de openbare ruimte? Inwoners kunnen dit sinds anderhalf jaar onder meer doorgeven via de Fixi-app waar Boxtel gebruik van maakt. De gemeente is erg content met de app en denkt dat veel inwoners er ook blij mee zijn. (Foto: Peter de Koning).