De oksel, het gebied tussen de twee spoorlijnen, is in beeld voor huisvesting arbeidsmigranten en projecten op gebied van duurzame energie. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
De oksel, het gebied tussen de twee spoorlijnen, is in beeld voor huisvesting arbeidsmigranten en projecten op gebied van duurzame energie. (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk

COLLEGE: HUISVESTING IS EEN COMPLEX VRAAGTSTUK

Geen regio-afspraken arbeidsmigranten

PÅL JANSEN

Er zijn nog geen afspraken gemaakt in de regio Noordoost-Brabant over het opvangen of huisvesten van arbeidsmigranten. Dat schrijft het college van B en W na schriftelijke vragen van oppositiepartij Balans over het onderwerp.

De antwoorden volgen nadat Balans begin februari in haar schrijven opmerkte dat het 'verdacht stil was' omtrent de visie op de zogeheten oksel, het gebied tussen de twee spoorlijnen. De gemeente Boxtel heeft daar als wens om huisvesting voor 'spoedzoekers' (waaronder arbeidsmigranten) en projecten in het kader van de energietransitie (zoals zonnevelden) toe te staan. De grond is in handen van particulieren, onder anderen de eigenaar van sporthal De Braken en projectontwikkelaar Hendriks.

Eerst moet echter nog beleid worden opgesteld op gebied van huisvesting arbeidsmigranten en zonnevelden, waar de gemeenteraad haar zegje over moet doen. De voorbereidingen op het plan van aanpak voor arbeidsmigranten hebben vertraging opgelopen. Volgens B en W komt dat door het complexe vraagstuk en doordat het uitvallen van de projectleider en diens vervanger.

REGIONALE AFSPRAKEN

Ook regionaal moeten er afspraken worden gemaakt, aangezien arbeidsmigranten niet per definitie in dezelfde gemeente wonen waar ze werken. De provincie heeft daarom 'regiotafels' opgetuigd waarbinnen de gemeenten overleg voeren over het aanpakken van de huisvestingsproblematiek.

In de regio waar Boxtel zit, Noordoost-Brabant, zijn wel gesprekken gevoerd, maar nog geen concrete afspraken gemaakt. Omdat er nog geen oplossingen zijn, ziet Balans dat de overlast in woonwijken aanhoudt. Dit probleem moet goed worden aangepakt en de gemeente is druk bezig om de overlast tegen te gaan, aldus het college. In april verwacht Boxtel meer duidelijkheid.