Afbeelding
Foto:

BOXTELS BASISTEAM JEUGD & GEZIN KAMPT MET HOGE WERKDRUK


Minder jeugd, maar meer jeugdhulp

HENK VAN WEERT

Uit provinciaal onderzoek blijkt dat de werkdruk bij het Boxtelse Basisteam voor Jeugd & Gezin (BJG) erg hoog is. Adviseurs geven aan onvoldoende ruimte te hebben om basiszorg te bieden. Ze zijn te veel bezig met werkzaamheden die eigenlijk niet tot hun takenpakket behoren, zoals de afwikkeling van financiële afspraken met aanbieders.

Landelijk onderzoek toonde vorig jaar dat het gebruik van specialistische jeugdzorg in Noordoost-Brabant toeneemt, terwijl het aantal jeugdigen afneemt. Na een nadere regionale studie lijkt de jarenlange stijging echter te stagneren, terwijl de problematiek complexer wordt.

Het provinciale kennisinstituut PON heeft in opdracht van de zestien gemeenten in Noordoost-Brabant de ontwikkelingen op het gebied van jeugdhulp in kaart gebracht. De resultaten van dat onderzoek zijn in januari gepubliceerd en onlangs door het Boxtelse college van B en W gedeeld met de gemeenteraad.

FOUTE REGISTRATIE

PON onderzocht niet alleen de regionale ontwikkelingen, maar keek ook per gemeente hoe de vlag erbij hangt als het gaat om jeugdhulp. Die valt uiteen in drie categorieën met elk een eigen financieringsmethode. Het overgrote deel van de jongeren tot achttien jaar is ingedeeld bij Zorg In Natura (ZIN); in 2019 betrof dat 551 personen tegen 585 een jaar eerder. Boxtel scoort op dit gebied met 9,1 procent van de jeugd iets slechter dan de regio (8,4 procent). In 74 gevallen werd niet geregistreerd welke exacte ZIN-zorg deze jongeren kregen. Dat werd veroorzaakt door een foute registratie door de zorgaanbieder, schrijft het college in een informatiebrief aan de gemeenteraad.

Een gezin dat jeugdhulp nodig heeft, moet kunnen rekenen op één plan met één regisseur. Vanuit die gedacht stelt het dagelijks bestuur van Boxtel dat doorstroming naar zorgaanbieders trager gaat. Daardoor blijven medewerkers langer betrokken bij meer casussen.

MEER INZET NODIG

B en W onderkennen de hoge werkdruk van het BJG en zeggen daar aandacht voor te hebben: 'Er is meer inzet nodig door een jeugdconsulent om een passende zorgaanbieder te vinden. In aanloop naar de nieuwe regionale inkoop bekijken we wat nodig is om een kwalitatief goed lokaal team te houden, ook werkdruk is hierbij een onderdeel', schrijft het college aan de gemeenteraad.

In het BJG wordt volgens de onderzoekers goed samengewerkt, met een brede blik vanuit verschillende expertises in het team.


Brandende coniferen

Bij het leegstaande schoolgebouw aan de Albinonistraat vlogen zaterdagmiddag enkele coniferen in brand. Het zorgde voor veel bekijks. Op het moment dat de brandweer arriveerde, was het vuur al gedoofd; wel werd nog nageblust. Er wordt uitgegaan van brandstichting.