Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

ZORGEN BIJ JOOST OVER SOCIALE WONINGBOUW IN BOXTEL

'Sociale huurmarkt verder in de knel'

PÅL JANSEN & RENS VAN DEN ELSEN

Er zijn ernstige zorgen bij woonstichting Joost vanwege het aantal sociale woningen dat er in Boxtel gebouwd zal worden. ,,De aantallen die in de bouwplannen zijn voorzien, zijn zo niet 'aan de voorkant' afgesproken", aldus directeur-bestuurder Rob Dekker. Volgens verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel valt het allemaal wel mee: ,,We streven ernaar om zoveel mogelijk huizen in de categorieën sociale huur en betaalbare koopwoningen te realiseren. Gezien de planning is de afgesproken 30 procent nog steeds haalbaar."

Hoewel er in de gemeente Boxtel diverse bouwplannen op touw staan, ziet directeur-bestuurder Dekker dat er beknibbeld wordt op de sociale huurwoningen. ,,Er wordt onvoldoende gebouwd als je kijkt naar wat er is afgesproken. Op de woningmarkt moet je zorgvuldig in alle segmenten iets toevoegen. Je kunt wel overal koopwoningen neerzetten, maar voor de sociale huursector ontstaat er zo geen doorstroming."

BEHOEFTE

De gemeenteraad stelde in 2015 haar woonvisie vast. Ruim 1.300 woningen moeten er eind 2025 gerealiseerd zijn. Dekker: ,,Daarvan zou 30 procent voor de sociale woningmarkt zijn. Nou, dat halen we bij lange na niet. Neem bijvoorbeeld het bouwplan Roderweg-Hamsestraat in Liempde. Dat is een mooi plan. Maar dan zegt de wethouder dat er zeventig huizen komen voor de startersmarkt en de sociale huursector. Maar Joost krijgt er de ruimte om tien woningen te bouwen... Tien! Van de 108. Ook als je kijkt naar Heem van Selis, dat zijn niet de aantallen die we van tevoren hebben vastgelegd. Ook daar komt er ruimte voor 70 sociale huurwoningen. Op 465 woningen: tel maar uit. De sociale huurmarkt komt zo steeds verder in de knel te zitten."

Volgens Van de Wiel gaat het in de door Dekker genoemde projecten ook om de behoefte die er in de lokale markt is. ,,In Liempde is er vooral behoefte aan goedkope en betaalbare koopwoningen en minder sociale huur. Dat werd nog eens bevestigd tijdens de inloopbijeenkomst van de gebiedsvisie in juni vorig jaar. Dat is tevens de reden waarom er tien woningen gepland staan in dit plan." Daarnaast zijn er in het project voor de Kerkheiseweg ook sociale huurwoningen gepland, geeft de wethouder aan.

GOEDKOOP

Voor Heem van Selis is volgens Van de Wiel met de ontwikkelaar duidelijk afgesproken dat 30 procent van de woningen in het totale bouwproject in de sociale categorie vallen. Dat zijn echter zowel huur- als koophuizen. In de laatste nieuwsbrief van ontwikkelaar Van Wanrooij staat dat er 24 appartementen en 46 rijwoningen komen voor sociale huur. Daarnaast moeten er zeventig goedkope koophuizen komen.

Hoewel de wethouder de prijzen in die laatste categorie op maximaal 215.000 euro zet, staan ze bij de ontwikkelaar voor zo'n 250.000 euro in de brochure. Dat is voor veel starters onbetaalbaar en mensen die doorstromen naar een nieuwbouwwoning moeten ook dieper in de buidel tasten. Daarnaast kost een sociale koopwoning gemiddeld al gauw 235.000 euro, ook dat is veel voor een startend gezin. ,,Er komen meer één- of tweepersoonshuishoudens bij. Aan betaalbare woningen voor die groep is er behoefte", vertelt Dekker. ,,Toch zijn we in Boxtel geneigd om dure koopwoningen te bouwen. En als je kijkt naar particuliere huurwoningen: kan je daar straks iets vinden onder de 737 euro per maand? Dat dacht ik niet."

Wethouder Van de Wiel bestrijdt die gedachte: ,,Wij zijn juist groot voorstander van betaalbare woningen. Maar die worden wel gemixt met middeldure huizen binnen de verschillende projecten." Hoe duur een starterswoning dan wordt, is volgens de wethouder ook weer afhankelijk van de locatie en de lokale behoefte. ,,Maar dergelijke woningen zijn geen oplossing om het vermeende tekort in de sociale sector op te lossen. Daarom bekijken we binnen alle projecten wat mogelijkheden zijn."

PROJECTEN

Joost heeft zelf diverse projecten op het oog. Zo moeten er aan het Ronduutje twintig woningen verrijzen, zowel in de sociale huur als in de koopsector. Momenteel worden daar nog (archeologische) onderzoeken uitgevoerd, daarna moet het bestemmingsplan nog aangepast worden. De wethouder verwacht dat hiervoor nog dit jaar de procedure van start kan gaan.

De Molenwiek aan de Achterberghstraat en De Kloosterhof in Liempde worden woon-/zorgcomplexen voor zelfstandig levende senioren. Maar ook wil Joost graag tijdelijke woningen neerzetten, dertig in totaal. Dekker: ,,Al twee jaar roepen we tegen de gemeente Boxtel: zeg maar waar."

Wethouder Van de Wiel benadrukt in zijn reactie dat er al veel woningbouwprojecten op stapel staan, ondanks de problematiek rondom stikstof, PFAS en gestegen bouwkosten. ,,Alles bij elkaar zitten we goed op schema om onze totale bouwopgave tot 2026 te realiseren."

Vorige maand meldde deze krant dat Boxtel zijn woningbouwambitie waarschijnlijk niet kan halen. Op dit moment zijn er 144 huizen daadwerkelijk gebouwd en zijn er, volgens de woonvisie, nog 1.171 te gaan.



p Voor het nieuwbouwproject Heem van Selis wordt momenteel archeologisch onderzoek verricht door cultuurhistorisch onderzoeksbureau BAAC. Later dit jaar gaan de voorbereidende werkzaamheden voor de eerste fase van start. In het gehele plan komen 140 sociale huur- en koopwoningen, in totaal komen er 465 huizen te staan in de nieuwe Boxtelse wijk. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Boxtel graaft naar zijn verleden

In navolging van Liempde, Gemonde en Esch, gaat ook Boxtel spitten in het verleden. 'Boxtel zoekt' vindt plaats in het weekeinde van 16 en 17 mei.

Archeologen van de Universiteit van Amsterdam komen die dagen helpen met het zoeken naar bodemschatten in Boxtelse tuinen. Na een korte uitleg en met wat begeleiding gaan de deelnemers zelf aan de slag met het graven van putjes van één bij één meter die per laag gezeefd worden. Het doel van het project is om een beter beeld te krijgen van de dorpsvorming en om op een gezellige manier meer bewoners bij de geschiedenis te betrekken.

Iedereen kan meedoen. Per putje zijn vier mensen nodig. Aanmelden als graver of als tuineigenaar kan via telefoonnummer 06-53 36 40 93 of mail archeo@heemkundeboxtel.nl. Meer informatie staat ook op www.heemkundeboxtel.nl/zoekt.