Wethouder Eric van den Broek (links) gaf met buurtbewoner Leo van Geffen en Jan Pennings (rechts) van Platform Selissen het startsein. (Foto's: Henk van Weert).
Wethouder Eric van den Broek (links) gaf met buurtbewoner Leo van Geffen en Jan Pennings (rechts) van Platform Selissen het startsein. (Foto's: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

KUNSTWERK 'DE GELIEFDEN' KEERT TERUG

'Poepveldje' Van der Voortweg transformeert tot vlindertuin

Door symbolisch de schop in de grond te steken, hebben buurtbewoner Leo van Geffen, voorzitter Jan Pennings van wijkorgaan Platform Selissen en wethouder Eric van den Broek maandagmiddag het startsein gegeven voor de aanleg van een vlindervriendelijke ontmoetingstuin. Die wordt ingericht op het 'hondendrollenveld' aan de Van der Voortweg in Boxtel.

In de nieuwe ontmoetingstuin wordt ook een plekje gereserveerd voor De Geliefden. Het bronzen plastiek van kunstenaar Hein Koreman werd in 1966 onthuld op de plek waar het Smalwater in de Dommel uitmondt. Dat gebeurde bij de afronding van de toenmalige nieuwbouwwijk Selissenwal. Vijf jaar geleden werd tevergeefs geprobeerd het beeld van zijn voetstuk te zagen. Na restauratie vond de sculptuur tijdelijk een plekje in de hal van het gemeentehuis.

Wethouder Van den Broek noemde het project, dat in anderhalf jaar tijd van de grond kwam, maandag burgerparticipatie avant la lettre. Zijn eerder plan om een skateramp op deze plek te realiseren, zag de buurt niet zitten. De bewoners kwamen zelf met alternatieven voor de herinrichting van het plantsoen.

Het werk zal ongeveer twee maanden in beslag nemen en wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Van Pinxteren. Twee weken geleden blikte deze krant samen met de drie initiatiefnemers uit de buurt, naast Van Geffen, ook Theo van Hamond en Ad van de Wetering, al uitvoerig vooruit op de herinrichting. De totale kosten daarvan bedragen circa 59.000 euro. 30.000 daarvan was opgenomen in de gemeentelijke begroting van 2019, 19.000 euro is afkomstig uit de pot wijkbeheer en het VSB fonds draagt 10.000 euro bij. De gemeente voert het onderhoud uit aan groen, paden en openbare verlichting; daarvoor is 39.000 euro uitgetrokken.

Het beeld De Geliefden siert nu tijdelijk de hal van het gemeentehuis.
Afbeelding
Afbeelding