Afbeelding
Foto: Ton Popelier

Frans Kapteijns vertelt over Kampina en Banisveld

Frans Kapteijns verzorgt donderdag 19 maart een lezing over de flora en fauna van natuurgebied Kampina. Daarnaast gaat de oud-boswachter zondag 22 maart samen met toehoorders op pad in Banisveld. Hij houdt zijn voordracht en wandeling op aanvraag van Natuurwerkgroep Liempde. Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde is beide keren het startpunt.

Tijdens zijn lezing, die om 20.00 uur begint, verhaalt Kapteijns over de Kampina, een van Brabants grootste heidegebieden en centraal gelegen binnen Het Groene Woud. In alle opzichten is de Kampina een natte heide met veel vennen, waarvan de oorsprong teruggaat tot de laatste IJstijd. Het dieren- en plantenleven staat geheel in het teken van dit vochtige biotoop.

De Kampina trekt allerlei vogels aan, die hun kostje zoeken op of rond de vennen. Zoals bijzondere soorten eenden en ganzen, boomvalken en de bijna verdwenen klapekster. De schrale voedingsbodem van het gebied biedt daarnaast plaats aan vele zeldzame en vaak onopvallende plantensoorten zoals het moerashertshooi of het oeverkruid.

Spreker Kapteijns raakte geheel in de ban van dit natuurgebied. Het grootste deel van zijn werkzame leven was hij er als boswachter namens Natuurmonumenten actief. Iedereen is welkom bij deze gratis toegankelijke lezing.

WANDELING

Drie dagen na zijn voordracht, zondag 22 maart, geeft Kapteijns een rondwandeling door natuurgebied Banisveld bij Lennisheuvel, dat aan de Kampina grenst. Deze voormalige landbouwpercelen dienden jarenlang als vuilnisbelt voor Boxtel, maar de natuur is er nu weer hersteld. Natuurmonumenten heeft zo'n 110 hectare afgegraven, waarna zaden en bijzondere plantensoorten weer tot bloei kwamen. Banisveld wordt nu begraasd door runderen zoals de Aberdeen-Angus.

Daarnaast is op Banisveld vorig jaar de uitzichttoren Toer de Frans geopend. Het is een eerbetoon aan de vele jaren dat Kapteijns met hart en ziel het natuurgebied Kampina beheerde.

Deelnemers aan deze wandeling dienen om 06.30 uur bij café ’t Groene Woud in Liempde te zijn. Vanaf daar vertrekt de groep naar het parkeerterrein op de kruising van de Koevoortseweg en de Brinksdijk. De tocht duurt tot 10.00 uur. Stevig schoeisel of laarzen is noodzakelijk. Iedereen is welkom; aanmelden is niet nodig.


p Onder meer de Huisvennen in Kampina krijgen dit jaar een flinke opknapbeurt, zodat de natuur weer zijn gang kan gaan. (Foto: Ton Popelier).