BURGEMEESTER NA VRAGEN DOOR INBOX:

'Krantenartikel over MGD had onverwachte teneur'

PÅL JANSEN

Het kost te veel ambtelijke capaciteit om vragen over MijnGemeenteDichtbij (MGD) te beantwoorden, naast dat er nog een interne evaluatie zal volgen. Dat zei burgemeester Ronald van Meygaarden dinsdag over het besluit niet meer mee te werken aan artikelen van deze krant over de ambtenarenorganisatie. Tijdens de raadsvergadering stelde Marria van den Hoven van fractie INbox vragen naar aanleiding van de publicatie in Brabants Centrum over de financiën van MGD.

In eerste instantie wilde de gemeente na publicatie van het gewraakte artikel op 13 februari niet meer meewerken aan zaken die een 'zorgvuldig proces doorkruisen' van een naderende evaluatie van de ambtelijke organisatie. Ook media-vragen zouden daarbij horen. Een week later (op 21 februari) mailden burgemeester Ronald van Meygaarden en directeur Astrid Kraal van MGD een andere reden aan alle raadsleden en wethouders: informatie was 'willekeurig en niet juist weergegeven' in het artikel, vonden zij.

De woorden 'willekeurig en niet juist weergegeven' gebruikte Van Meygaarden niet tijdens de raadsvergadering. Het stuk was desalniettemin geplaatst in 'een andere teneur' dan de gemeente had verwacht. Als déze kwalificatie naar de gehele Boxtelse volksvertegenwoordiging was gegaan, was er geen reden geweest voor deze krant om het stuk 'Burgemeester maakt onderzoek BC zwart' van donderdag 27 februari te schrijven.

ANDERE WOORDEN

Van Meygaarden vond het verder jammer dat het artikel niet het verwachte beeld had geschept vanwege 'de soort en hoeveelheid verstrekte informatie' die de gemeente had geleverd. ,,Wij hebben dit ook aan hen laten weten", zei de burgemeester. Hijzelf, directeur Kraal noch iemand anders van de gemeente heeft echter de redactie verteld dat het artikel 'niet het beeld schetste dat zij hadden verwacht'. Nota bene stemde de redacteur - tevens schrijver van dit stuk - ermee in het artikel vooraf ter inzage aan te bieden.

De ambtelijke capaciteit die het kost om de vragen van Brabants Centrum te beantwoorden, 'besteden wij het liefst gewoon aan onze inwoners', verklaarde de burgemeester dinsdag. ,,Maar ook omdat we in 2016 hebben aangegeven dat we in 2020 MGD gaan evalueren."

ONDERZOEKSVRAGEN

Daags na publicatie van het financiële verhaal, kwamen de colleges van B en W van Boxtel én Sint-Michielsgestel samen tijdens een heidag. Toen werd besloten dat de evaluatie over het gezamenlijke ambtenarenbedrijf naar voren werd gehaald. Er worden nu onderzoeksvragen opgesteld. ,,Als die klaar zijn, gaat er een onafhankelijk bureau mee aan de slag", zei Van Meygaarden.