JOOST EN ZGEM OVERLEGGEN OVER ZELFSTANDIG WONEN MET ZORG

Seniorenclusters in Molenwiek en Kloosterhof

PÅL JANSEN

Woonstichting Joost en Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) voeren momenteel overleggen over de Molenwiek aan de Achterberghstraat en De Kloosterhof in Liempde. Die gebouwen staan leeg, maar beide organisaties willen er senioren huisvesten die zelfstandig kunnen wonen en zorg krijgen aangeboden. Dat vertelde directeur-bestuurder Rob Dekker van de woonstichting tegen deze krant.

,,Er wordt van mensen verlangd dat ze op steeds hogere leeftijd thuis blijven wonen", licht Dekker toe. ,,De medewerker van de thuiszorg die deze ouderen ondersteunt, fietst nu naar ieder huis in de wijk om eventjes te helpen. We willen op het volgende aansturen: als het kan, proberen deze huurders te clusteren op één locatie. Dan heb je bij wijze van spreken nog maar één voordeur."

Dit soort complexen realiseren, is iets anders dan een verpleeghuis starten, benadrukt Dekker: ,,Deze mensen zullen namelijk nog steeds zelfstandig wonen, maar wel beschut." De directeur wijst daarnaast ook op het sociale aspect, op gebied van eenzaamheid bijvoorbeeld. ,,Denk aan een oma die in de tachtig is, in d'r uppie op drie hoog woont en moeilijk ter been is. Die willen we helpen naar een complex waar zij meer leeftijdsgenoten kan ontmoeten."

WACHTLIJSTEN

Met ZGEM wordt gekeken hoe diverse locaties geschikt gemaakt kunnen worden voor de beoogde ouderen. En daarvoor zijn dus de Molenwiek in Boxtel en De Kloosterhof in Liempde concreet in beeld. ,,Daarom hebben we ook gezegd dat we in De Kloosterhof het liefst senioren zien. Dat zit al te midden van een gebied waar instanties voor ouderen bezig zijn", verwijst hij naar verpleeghuis De Vlaswiek van ZGEM en welzijnsstichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL). ,,Je ziet dat de wachtlijsten toenemen voor personen die eigenlijk naar een verpleeghuis moeten of een zorgvraag hebben. Zoals dementerende mensen met een ZZP 4-indicatie. Dus vandaar dat we ook met ZGEM naar specifieke zorgclusters kijken." Concrete uitvoeringsplannen bij de Molenwiek en De Kloosterhof moeten nog worden bepaald.

KOERSPLAN

In de Molenwiek woonden voorheen de zusters JMJ, die inmiddels overleden zijn of verhuisd naar het naastgelegen Wereldhuis. De Kloosterhof is enkele jaren gebruikt door tijdelijke huurders, deels starters, die vanwege naderende verbouwplannen begin dit jaar moesten vertrekken. De elf kleine appartementen in het monumentale pand, zouden acht huizen voor senioren moeten worden. Die verbouwing gaat niet door, maar nog steeds wil Joost om bovenstaande redenen dat er senioren komen te wonen. Daarmee verliest Joost niet de starters uit het oog. Integendeel, die groep vormt een belangrijk hoofdstuk in het nieuwe koersplan van de woonstichting.


Pagina 6: 'Nieuwe koers biedt huurders Joost voordelen'