Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL START IN 2024 MET BELEID AGRARISCHE LEEGSTAND

Vind maar 'ns invulling voor lege stal...

JULES HAMELEERS

De agrarische sector verkeert in zwaar weer. Door onder andere de stikstofproblematiek is het voor veel boeren niet meer rendabel om hun bedrijf voort te zetten. Stallen, schuren en kassen komen leeg te staan, waardoor gemeenten een beleid voor zogeheten vrijgekomen agrarische bebouwing (VAB) op moeten stellen. Haaren sprong hier al op in: Boxtel begint in 2024.

Waar vroeger kalveren struinden, zie je nu kinderen rennen, klimmen en klauteren. Wilco van den Biggelaar kocht in 2012 de boerderij van zijn ouders en verbouwde de stal tot speeltuin Het Gouden Woud. Het boerenbedrijf aan de Hamsestraat in Liempde was te klein om rendabel te zijn.

Van den Biggelaar benadrukt dat de herbestemming van zo'n stal geen eenvoudige en goedkope klus is: ,,Hoewel de samenwerking met de gemeente goed en soepel verliep, duurde het een tijdje voordat ze een beslissing nam. Daarna begon het verbouwen: overdag werkte ik, 's avonds kluste ik in de stal. Ik moest putten weghalen, asbest verwijderen en alles isoleren: het was een enorm karwei dat veel geld kostte. En ook de bestemmingsplanprocedure was erg duur."

Hoewel het in de gemeente Boxtel meevalt met het aantal agrarische ondernemers dat daadwerkelijk de stekker uit het bedrijf trekken, is de boerencrisis wel regelmatig onderwerp van gesprek, stelt voorzitter Wim Jennissen van land- en tuinbouworganisatie ZLTO. In de wandelgangen spreken meerdere Boxtelse eigenaren van stallen en kassen regelmatig over stoppen, weet hij. Voordat er knopen zijn doorgehakt, zijn hier echter geen concrete cijfers over te noemen. ,,Maar bij elke vergadering staat het weer op de agenda."

HEEM VAN SELIS

De boeren staan voor een ingewikkelde opgave: vooral door duurzaamheidskwesties is het runnen van een agrarisch bedrijf verre van voor de hand liggend. Een van de problemen is stikstof: de uitstoot moet omlaag, terwijl ook meer woningen gebouwd moeten worden. Dat zorgt ervoor dat agrariƫrs moeten wijken.

Dat was ook het geval in Boxtel-Noord waar de nieuwbouwwijk Heem van Selis gaat verrijzen. Drie boerenbedrijven werden daar gesloten. Voor deze locaties zijn dus al nieuwe plannen, maar wat gebeurt er met de stallen, kassen en boerderijen die nog geen herbestemming hebben?

Om hierop in te spelen, stellen gemeenten door heel Nederland een zogeheten VAB-beleid op. Hierin staat beschreven wat er met oude agrarische gebouwen moet gebeuren. Herbestemming zou kunnen, maar ook sloop is een optie. Boeren hebben geen last van andere boeren. Maar wanneer panden een andere functie krijgen, kunnen in een buurt wel conflicten ontstaan, licht Jennissen toe.


Pagina 5: 'Geen Boxtels VAB-beleid tot 2024'


p Speeltuin Het Gouden Woud aan de Hamsestraat in Liempde was voorheen een kalverstal. Gisteren vermaakten zich er diverse groepen kinderen. (Foto: Albert Stolwijk).