GEEN CARNAVALSOPTOCHT MET HALFVASTEN

Grote Eendentrek definitief van de baan

HENK VAN WEERT

In een vergadering met wagenbouwers, loopgroepen, carnavalsclubs en muziekkapellen, heeft het bestuur van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) maandagavond besloten de afgelaste Grote Eendentrek niet op een later tijdstip te houden. Dat meldt SOC-president Frank van Heesch.

Net als in veel plaatsen werd ook in Boxtel op zondag 23 februari de carnavalsoptocht afgelast vanwege hard wind. SOC speelde nog even met de gedachte om de leutstoet met halfvasten alsnog door de straten te laten trekken, maar dat bleek geen haalbare kaart. ,,Vijf loopgroepen gaven aan niet meer mee te doen en ook twee groepen wagenbouwers haakten af. Enerzijds omdat ze hun praalwagen willen bewaren tot volgend jaar, anderzijds omdat hun creatie kapot is. Dan blijven er te weinig deelnemers over voor een succesvolle optocht", aldus Van Heesch. Hij vertelt dat iedereen zich achter de beslissing schaarde, hoe jammer ze de annulering ook vinden.

Over de kosten die deelnemers maakten in voorbereiding op de Grote Eendentrek wordt nog nagedacht. Met name wagenbouwers zijn gedupeerd nu zij geen prijzengeld kunnen opstrijken. Van Heesch: ,,De Boxtelse horeca sponsort de prijzen van de optocht. We gaan met de kasteleins in overleg of al dan niet een vergoeding kan worden uitgekeerd. De loopgroepen en orkesten hebben al aangegeven daarvan af te zien. Als er zo'n regeling komt, kan het hele bedrag onder de wagenbouwers worden verdeeld."

NOODSCENARIO

Over een noodscenario heeft SOC nog nooit nagedacht; sinds 1963 hoefde de optocht niet één keer afgeblazen te worden. ,,Maar met de huidige klimaatveranderingen is het toch wel goed om wel een calamiteitenplan achter de hand te hebben", vindt Van Heesch. ,,Mogelijk dat we in de toekomst op carnavalsdinsdag van 11.11 tot 13.11 uur via een verkorte route kunnen rijden als het weer op zondag te slecht is. Dan doorkruisen we andere activiteiten niet."