Op de plek van de vroegere sporthal Den Haagakker is appartementencomplex Princenlant IV in aanbouw.
Op de plek van de vroegere sporthal Den Haagakker is appartementencomplex Princenlant IV in aanbouw. Foto: Henk van Weert

HURKS BOUWT 34 APPARTEMENTEN AAN BENELUXLAAN

Boorpalen dragen Princenlant

HENK VAN WEERT

Vlak voor carnaval gaven de wethouders Peter van de Wiel en Herman van Wanrooij van de gemeente Boxtel officieel het startsein voor de bouw van 34 appartementen aan de Beneluxlaan. De betonnen palen waarop de fundering van Princenlant IV wordt geplaatst, zijn inmiddels de grond in geboord.

De gemeente Boxtel heeft de grond schuin tegenover winkelcentrum Oosterhof officieel overgedragen aan aannemingsbedrijf Hurks Bouw & Vastgoedontwikkeling. Begin dit jaar verschenen de hekken rondom het terrein waar vroeger sporthal Den Haagakker stond.

De toekomstbestendige, duurzame appartementen variëren in grootte van 84 tot 127 vierkante meter. Ze hebben allemaal een ruim balkon of dakterras en een eigen parkeerplek op het terrein. Het complex is gasloos en energievriendelijk en wordt gesitueerd in een parkachtige omgeving met een vijvertje. Met name senioren hadden veel belangstelling voor de appartementen, die snel waren verkocht.

DA VINCI HUIS

Eerder realiseerde aannemer Hurks al Princenlant I, II en III in de omgeving tussen de Hendrik Verheeslaan, de Hobbendonkseweg en de Brederodeweg. In totaal tellen de vier onderdelen 220 woningen.

Appartementengebouw Princenlant IV is opgetrokken volgens het woningconcept Da Vinci Huis van Hurks. Het betreft een pilot van een innovatief en duurzaam bouwen met veel vrijheid in de architectuur.


p Beeld vanaf Hoogheemflat 7 in de bouwput van Princenlant IV aan de Beneluxlaan in Boxtel. (Foto: Henk van Weert).

Rechtgezet

In het artikel 'Huizen Hobbendonk aan Jorishof' van donderdag 27 februari staat een storende vergissing. In het stuk viel te lezen dat 'milieuvereniging 't Groene Woud'' in het verleden bezwaar had aangetekend tegen bouwplan Hobbendonk aan de Eindhovenseweg. Daar hoorde milieuvereniging 't Groene Hart te staan.


BOA STEEKT MEER TIJD IN HANDHAVING OP PLEIN

Extra verkeerscontrole op Markt na kritiek

PÅL JANSEN

Een boa zal zich meer gaan bezighouden met handhaving op de Markt in Boxtel. Bovendien worden de verkeersborden in het centrum nog eens tegen het licht gehouden. Dat antwoordde verkeerswethouder Herman van Wanrooij dinsdag tijdens de raadsvergadering naar aanleiding van vragen van oppositiepartij CDA en coalitiepartij Combinatie95.

Na veertien maanden is er nog niet veel veranderd aan de 'complete chaos' die na de herinrichting van de Markt ontstond. Dat constateert inwoner Ruud van Nooijen. Hij deed dinsdag als inspreker zijn zegje in de gemeenteraad over diverse verkeerssituaties die volgens hem moeten worden aangepakt.

MEEWERKEND BOXTEL

Van Nooijen stuurde de voorbije tijd regelmatig brieven aan de gemeente om opnieuw de verkeerssituaties in het centrum onder de aandacht te brengen. Van verkeersborden bij de Blokker tot aan de paaltjes nabij restaurant Verde aan de Markt: het levert onduidelijkheden op en ook gevaarlijke situaties, vindt Van Nooijen. ,,De politie doet niets aan overtredingen. Een auto stond recent op de stoep geparkeerd nabij de Poolse supermarkt. Vervolgens komt een politiewagen rustig voorbijgereden, zonder actie te ondernemen. Na 17.00 uur zie ik ook allerlei verkeersovertredingen waar niets tegen wordt gedaan."

Fractievoorzitter Joep Schalkx van Combinatie95 ontving ook de signalen van de onveilige verkeerssituaties en wilde weten van Van Wanrooij welke acties er worden ondernomen. Raadslid Gerlof Roubos van oppositiepartij Balans zag de verkeersuitdagingen en de aangedragen oplossingen door inspreker Van Nooijen als een kans voor Meewerkend Boxtel. Wat te doen daarmee, vroeg hij zich af.

PAKKANS

De wethouder had aangegeven dat een boa (bijzondere opsporingsambtenaar) extra tijd zal uittrekken om te handhaven op de Markt. ,,Over het verkeersgedrag: ik heb ook de indruk dat soms expres tegen de rijrichting in wordt gereden", verwees de verkeerswethouder naar de eigen verantwoordelijkheid van weggebruikers. De pakkans is dan ook wel weer klein, erkende Van Wanrooij.

,,Gaat de extra tijd die de boa gaat besteden aan de Markt dan niet ten koste van elders", aldus Roubos. Dat hoeft niet, stelde Van Wanrooij. In Liempde zou de handhaver een kortere route kunnen nemen, waardoor er meer tijdwinst wordt geboekt.

oversteektijd

CDA-fractievoorzitter Vera Brouns weten of de verkeerslichten wat langer op groen kunnen blijven voor overstekende ouderen. ,,Als de stoplichten langer op groen blijven, zorgt dat ook voor een slechtere doorstroming van autoverkeer", antwoordde Van Wanrooij. Volgens de wethouder voldoen de verkeerslichten voor voetgangers aan de landelijke norm. Hij beloofde Brouns nog wel dat de plaatsing van de borden en de hoeveelheid ervan kritisch onder de loep worden genomen.


p De Markt, gezien vanuit de Croonpassage. Extra handhaving moet verkeerssituaties op de Markt verbeteren. (Foto: Peter de Koning, 2019).

Afbeelding