Het gouden paar Karel en Henny Doggen in Esch.
Het gouden paar Karel en Henny Doggen in Esch. Foto: Albert Stolwijk

HENNY EN KAREL DOGGEN UIT ESCH 50 JAAR GETROUWD

‘We hebben eigenlijk elkaar opgevoed’

MARIËLLE WIJFFELAARS

Toen de vader van Henny (67) muziek ging maken op de kermis in Esch, kwam ze in contact met Karel Doggen (70). Er was direct aantrekkingskracht en al snel was het jonge stel smoorverliefd. Dat ze al op jonge leeftijd moesten trouwen, heeft hen naar eigen zeggen alleen maar sterker gemaakt. Dat blijkt, want morgen, vrijdag 6 maart, viert het Essche echtpaar de vijftigste huwelijksjaar.

,,De meeste gouden paren die jullie interviewen zijn zeker wat ouder dan wij”, zegt Henny lachend. Dat klopt inderdaad, want Karel en Henny waren nog erg jong toen ze trouwden. ,,We waren 20 en 17 jaar en we moesten trouwen”, blikt Henny terug. ,,We hadden negen maanden verkering toen ik ontdekte dat ik in verwachting was van onze dochter.” Karel: ,,Daar schrokken ze thuis natuurlijk wel behoorlijk van, maar uiteindelijk hebben ze ons goed opgevangen.”

Het echtpaar kon een oud huisje krijgen in Den Dungen waar alles moest worden opgeknapt. ,,Dat deed ik allemaal zelf, want we hadden geen cent te makken”, vertelt Karel. Henny: ,,Het was financieel heel moeilijk, toch was het een gezellige tijd. We hebben er het beste van weten te maken en zijn er zeker ook sterker door geworden. We waren nog zo jong, we hebben samen alles ontdekt en eigenlijk elkaar opgevoed.”

MODERN

In 1974 verhuisde het echtpaar Doggen naar de Postelstraat in Esch waar ze nog altijd wonen. Hier werd hun zoon geboren en braken er gelukkige jaren aan. Maar toen werd Karel ziek. ,,Om die reden werd Karel huisman en ik ging aan het werk. Voor die tijd was dat best modern”, zegt Henny. ,,Maar ik wilde niet in de bijstand en had ten slotte ook twee handen waar mee gewerkt kon worden.” Haar echtgenoot vond na acht jaar uiteindelijk werk op basisschool De Hasselbraam in Haaren waar hij ruim dertig jaar conciërge was. ,,Een mooie tijd. Ik kon de kinderen naar school brengen en ophalen én was in de vakanties thuis.”

Nu ze allebei niet meer werken, is er meer ruimte voor hun grote hobby’s. Henny zingt bij het koor Innovation en haar man? Die zit eigenlijk nooit stil. ,,Onze meubels zullen niet verslijten doordat ik erop zit”, zegt hij lachend. ,,Ik ben de hele dag bezig met klussen aan mijn brommers en Kever. Ook ben ik lid van de politiehondenvereniging in Gemonde en train ik vier keer per week met mijn eigen hond." De oude brommers spelen een grote rol in het leven van het Essche gouden paar. ,,Vroeger gingen we zelfs op vakantie met de solexen”, zegt Henny. ,,In de zomer gaan we er nog steeds graag op uit op de solex of de auto.” Lachend: ,,Maar ik ga niet meer achterop zoals vroeger, ik rijd lekker zelf.”


p Karel en Henny gaan graag samen op pad. De oude Kreidler Florett uit 1963 is de grote trots van Karel. (Foto: Albert Stolwijk).


Toneelstuk Esch

Theatergezelschap Koperen Ketel brengt zondag 8 maart het toneelstuk Brak in dorpshuis De Es in Esch op de planken. Hierin is een hoofdrol weggelegd voor de Essche Corrie Arts. De voorstelling begint om 14.00 uur. Het stuk gaat over twee hoogbejaarde zussen die elkaar in een psychologische wurggreep houden. Het stuk wordt op 21 en 22 maart ook in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein in Boxtel opgevoerd. De entree is gratis.

Klompenboek Liempde

Stichting Brabantse Klomp brengt dit jaar een boek uit en zoekt daarvoor samen met erfgoedvereniging Kèk Liemt verhalen en materialen. Liempde is van oudsher een klompenmakersdorp. Beeldmateriaal kan naar e-mail: info@kekliemt.nl. Documentatie of foto's in bruikleen geven of schenken, kan elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur in bij de Erfgoedkamer in het voormalig raadhuis, Keefheuvel 1.

Kaarten in Gemonde

In het onderkomen Datmunda van het Gemondse gilde Sint-Joris-Catharina-Antonius-Sebastiaan aan de Kaal Hoefsteeg is het morgen, vrijdag 6 maart weer tijd voor een avond rikken en jokeren. Er zijn ook nu diverse mooie prijzen te winnen met de kaartspellen. Het is tevens de laatste ronde die meetelt voor de serie. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro. De avond begint om 20.00 uur en de zaal gaat een half uur voor aanvang open.