Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

BEZOEKERS BOEK&BAL ONTVANGEN SPECIALE VERHALENBUNDEL

Tim van Esch in race voor prijs

Het is de eerste keer dat de organisatie van Boek&Bal een wedstrijd heeft uitgeschreven voor korte verhalen. ,,We waren al blij geweest met tien inzendingen, maar vijftig! Dat overtrof al onze verwachtingen", aldus mede-organisator Jan van Gemert. Hij vervolgt: ,,We wilden wat reuring geven aan het evenement, maar ook het schrijven onder de aandacht brengen. Het is dan mooi om te zien hoeveel gevarieerde verhalen er binnen het thema van de Boekenweek binnen komen. Maar ook uit alle hoeken van het land en ook uit België. Ik heb ze ook allemaal met plezier gelezen, puur uit interesse, want ik ben geen jurylid."

Tussen de genomineerde schrijvers zit er ook een uit Boxtel. Tim van Esch, leerling van het Jacob-Roelandslyceum, bracht vorig jaar zijn eerste fantasyboek Tom Toermalijn en het Adra zwaard uit.

De overige genomineerden Angelo Damkat, Kurt Van Gasse, Michiel Hordijk en Hein van der Schoot, komen onder meer uit België en de wijde omgeving van Boxtel. De winnaar wordt zaterdag bekend gemaakt en ontvangt een boekenbon ter waarde van honderd euro. De jury, bestaande uit leraar Nederlands JeanLuc van Engelen, André Stikkers van de Bossche boekhandel Adr. Heinen en dichter-performer Martje Wijers uit Boxtel, geeft dan ook zijn commentaar op de verhalen.

Door de vele inzendingen, heeft de organisatie besloten om de beste verhalen te bundelen in een boekje en dit aan alle bezoekers te schenken. Van Gemert: ,,Het is namelijk nogal wat om in de pen te klimmen en een verhaal te schrijven. Het zou zonde zijn als met zoveel goede stukken niets meer wordt gedaan."

Het succes van de verhalenwedstrijd heeft de organisatie van Boek&Bal wel aan het denken gezet voor een vervolg. Volgens Van Gemert is het dan ook de bedoeling dat ook volgend jaar een prijs uitgereikt gaat worden. ,,Maar in welke vorm? Dat gaan we na deze editie eens bekijken."

BELEVEN

Het Boek&Bal is de Boxelse start van de landelijke boekenweek, die van 7 tot en met 14 maart duurt. Er is komende zaterdag in Podium Boxtel van alles te beleven op het gebied van lezen en schrijven. Zo vertelt auteur Alex Boogers in een interview met Tet van der Donk over hoe zijn nieuwste boek, De zonen van Bruce Lee, tot stand kwam.

Verder treden er dichtslamrappers op en is er muziek van singer-songwriter Stef van der Heuvel. Hij maakte enkele jaren geleden furore bij de Voice Kids en stond met Alain Clark op het podium tijdens diens theatertour. Journalist Marc Cleutjens doet uit de doeken hoe je een verhaal schrijft voor het project ‘Boxtel- 2020 in 366 verhalen’ en de creatieve oud-Boxtelaar Guus Voermans verzorgt buiten het theater een verrassende beeldende installatie. Verder is er een informatiemarkt over alles wat met boeken in Boxtel te maken heeft. Dj Rebel zorgt voor de feestelijke afsluiting.

KAARTEN

Boek&Bal begint zaterdag 7 maart om 20.15 uur. Kaarten voor het feest kosten tien euro en zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl of voor elf euro bij boekhandel Bruna (Rechterstraat), cadeauwinkel Hebbes (Markt) of Bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat). Informatie is te vinden via de website www.boekenbalboxtel.nl.


p De jonge Tim van Esch uit Boxtel heeft ook een verhaal ingestuurd voor de korte verhalenwedstrijd van Boek&Bal. Zaterdag hoort de jonge schrijver of hij in de prijzen valt. (Foto: Bas van den Biggelaar, 2019).


Creatief schrijven

Irma Uhlenbusch uit Boxtel houdt vanaf deze maand tien weken lang op woensdagavond een cursus creatief verhalen schrijven. Dat vindt steeds plaats in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein. Aanmelden kan via e-mail: irma.uhlenbusch@gmail.com.