Grondwaterstand Boxtel weer op peil na regenbuien


Het leek maar niet op te houden met regenen vorige maand. Dit bevestigt ook waterschap De Dommel: er viel in februari fors meer neerslag dan gemiddeld. Op veel plekken, onder andere in de gemeente Boxtel, is de grondwaterstand na de extreem droge zomers van 2018 en 2019 weer op peil. Hoger gelegen gebieden in Brabant hebben echter nóg meer regen nodig.

Hoewel januari iets droger was dan gebruikelijk, kwam het de maand daarna regelmatig met bakken uit de lucht. Hierdoor staat op veel plekken het grondwaterpeil hoog en zijn sommige beken zelfs buiten hun oevers getreden. Dit is in de gemeente Boxtel bijvoorbeeld het geval bij de Kleine Aa ter hoogte van de Kapelweg en de Beerze, die door natuurgebied Kampina stroomt.

BUITEN DE OEVERS

,,Bij sommige beken is er ruimte gemaakt of is die plek er natuurlijk voor beken om buiten hun oevers te treden. Water stroomt namelijk naar lagere delen. Deze 'overstromingen' zijn ook de bedoeling: daarmee wordt overlast op andere plekken voorkomen of verminderd. Ook heeft het water dan langer de tijd om de grond in te zakken en zo ook in diepere lagen de droogte te verminderen", aldus een zegsvrouw van het waterschap.

Voor hogere zandvlaktes, zoals meerdere gebieden ten zuiden van Eindhoven, is nog steeds regen nodig om het grondwaterpeil op niveau te krijgen. Lang niet alle neerslag sijpelt namelijk de grond in: een gedeelte stroomt af en belandt uiteindelijk bij 's-Hertogenbosch in de Maas.


SP wil Boxtelse enquête over duurzaamheid

Ook klimaatsceptici, allochtonen en Boxtelaren met een smalle beurs moeten worden betrokken bij verduurzaming. Dat vindt coalitiepartij SP. In vragen aan het college van B en W stellen de fractieleden een enquête voor.

De SP constateert dat op klimaatbijeenkomsten vaak dezelfde belangengroepen afkomen. De nationale klimaatdoelen beogen 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. Om dat te behalen moet iedereen meewerken, vindt de fractie. Zij vraagt het college hoe ze ervoor zorgt dat alle burgers mee gaan doen. De SP stelt een enquête voor die wordt afgenomen door langs de deuren te gaan of mensen aan te spreken op straat.

ZONNEPANELEN

Daarnaast suggereert de raadsfractie het stimuleren van zonnepanelen: ,,Vorig jaar lag er in de bebouwde omgeving van Boxtel op 19 procent van de daken zonnepanelen. Wij vinden dat dit in 2030 minimaal 80 procent moet zijn."

De socialisten vragen hoe het college verschillende vormen van eigenaarschap gaat regelen; dat verandert door bijvoorbeeld deelauto's en warmtenetten. Ook is de SP geïnteresseerd in de manier waarop huurhuizen verduurzaamd worden.