Vorig jaar zomer bracht deze krant de primeur dat het vroegere Liduinaziekenhuis na vijftig jaar tegen de vlakte gaat. (Foto: Henk van Weert).
Vorig jaar zomer bracht deze krant de primeur dat het vroegere Liduinaziekenhuis na vijftig jaar tegen de vlakte gaat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

ZGEM STUDEERT NOG OP HERBOUWPLAN

Sloop van Liduina lijkt in 2020 niet haalbaar


HENK VAN WEERT

Dat nog dit jaar de sloopkogel door het voormalige Boxtelse Liduinaziekenhuis zwaait, lijkt niet meer haalbaar. Eigenaar Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) heeft nog geen sloopvergunning aangevraagd bij de gemeente Boxtel en studeert nog op nieuwbouwplannen.

Maurice Houben, vastgoedmanager van ZGEM, meldde deze week dat samen met een architectenbureau een zogeheten locatiestudie wordt gedaan. Daarin moet worden bepaald wat er wordt teruggeplaatst als Liduina tegen de vlakte is gegaan.

Dat het in 1970 opgetrokken gebouw van zes verdiepingen verdwijnt, is echter een feit. ,,Het is destijds gebouwd als 'beddenhuis' en voldoet niet aan de eisen voor huisvesting van dementerende ouderen", stelt Houben. Het liefst had ZGEM het gebouw een nieuwe invulling gegeven, maar renovatie is niet haalbaar.

LOCATIESTUDIE

Volgens de vastgoedmanager is de locatiestudie in een afrondende fase. Daarna moet een programma van eisen worden opgesteld. Pas daarna zal een sloopvergunning worden aangevraagd. Afhankelijk van de noodzakelijke procedures verwacht Houben dat op zijn vroegst rond de jaarwisseling écht gesloopt kan worden. ,,Als er eenmaal een ontwerp ligt, gaan we in gesprek met omwonenden, het gemeentebestuur en organisaties als milieuvereniging Het Groene Hart."

In Liduina worden al lang geen zieken meer verpleegd of operaties uitgevoerd. Het herbergt alleen poliklinieken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het hospitaal in 's-Hertogenbosch grijpt de ontwikkelingen rondom Liduina aan om de Boxtelse poli’s op te waarderen en efficiënter in te richten.

De sloop van het ziekenhuis en de herbouw op die plek zal volgens Houben gefaseerd plaatsvinden om zo geleidelijk diverse functies te kunnen verplaatsen.

VERHUIZING PARKWEG

De administratie en ondersteunende diensten van ZGEM, die ook in het gebouw waren gevestigd, zijn inmiddels tijdelijk verhuisd naar de Parkweg. Daar hebben zij hun intrek genomen in het pand waarin voorheen advocatenkantoor Bogaerts & Groenen was gevestigd.