Sofie Teulings (10) uit Lennisheuvel won zaterdag het NK dressuur met pony Isabel.
Sofie Teulings (10) uit Lennisheuvel won zaterdag het NK dressuur met pony Isabel. Foto: Eigen collectie

Amazone Sofie Teulings (10) nationaal dressuurkampioen

De tienjarige amazone Sofie Teulings heeft zaterdag in Ermelo het Nederlands indoorkampioenschap dressuur in de klasse AB-B veroverd met haar pony Isabel. Ze zat met griep in het zadel, maar de Lennisheuvelse zette desondanks een mooie proef neer met een score van 71,72 procent. Daarmee was de combinatie de enige in deze afdeling die boven de 70 procent eindigde.

Sofie en Isabel plaatsten zich voor deelname aan het NK in het sportcentrum van Koninklijk Nederlands Hippisch Sportfederatie, nadat ze eind januari ook al de Brabantse titel veroverden. De combinatie nam het op tegen tien andere provinciale kampioenskoppels. Een driekoppige jury beoordeelde de deelnemers op dertig verschillende onderdelen. Grieperig, maar toch redelijk ontspannen begon Sofie als zesde aan haar dressuurproef en plaatste zich meteen aan de kop van het klassement. Die positie gaf zij niet meer weg. Naast de nationale titel, leverde de overwinning ook een gouden medaille, een kampioensdeken, een lederen hoofdstel met tas én een bedrag van vijftig euro op.

Na de huldiging op het ereschavot mocht Sofie plaatsnemen op de bok van een koets voor een ererondje door het sportcentrum van de KNHS. Terug in Boxtel hielden haar ouders een feestje in zaal 't Tweespan. ,,Want misschien maken we dit nooit meer mee", glunderde moeder Janneke.

De talentvolle amazone kijkt met haar pony Isabel terug op een prachtig indoorseizoen. Vanaf april start het outdoorseizoen en komt de combinatie een klasse hoger uit: in de klasse AB-L1.

Meer foto's én enkele filmpjes zijn te zien in de digitale dinsdageditie van deze krant.

p Sofie Teulings (10) uit Lennisheuvel won zaterdag in Ermelo het NK dressuur met pony Isabel. (Foto: eigen collectie).