Joost ontstond in 2019 uit de organisaties Sint-Joseph en De Kleine Meierij. Het nieuwe koersplan van de woonstichting werd vandaag gepresenteerd, na het ter perse gaan van deze krant. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Joost ontstond in 2019 uit de organisaties Sint-Joseph en De Kleine Meierij. Het nieuwe koersplan van de woonstichting werd vandaag gepresenteerd, na het ter perse gaan van deze krant. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto:

WOONSTICHTING PAKT WOONOPGAVE EN DUURZAAMHEID CREATIEF OP

Nieuwe koers biedt huurders Joost voordelen

PÅL JANSEN

Woonstichting Joost verlegt haar koers. De fusieorganisatie - vorig jaar ontstaan uit Sint-Joseph en De Kleine Meierij - richt haar pijlen op duurzaamheid en wil over vier jaar 350 woningen extra hebben gerealiseerd. Maar bouwen, bouwen, bouwen? Niet alleen: het nieuwe koersplan getuigt van een realistischer aanpak. Een gesprek met directeur-bestuurder Rob Dekker over de paden die Joost zal bewandelen.

Uit Sint-Joseph en De Kleine Meierij werd vorig jaar juli Joost geboren. En bij een nieuwe organisatie hoort een nieuwe koers die je met zijn allen gaat bevaren. Medewerkers hebben hun oor te luister gelegd bij huurders en hun ervaringen voor het koersplan ingezet. Daaruit zijn ook nieuwe duurzaamheidsmaatregelen ontstaan. Zo wil de woonstichting in 2024 dat haar huizen 20 procent minder CO2 uitstoten. 2.000 tot 2.400 huizen moeten 'energetisch' worden aangepakt.

Daar hangt wel een prijskaartje aan. Dekker: ,,We kijken eerst naar de schil van onze huizen. Slecht geïsoleerde woningen worden behandeld. Denk aan het aanbrengen spouwmuren, dakisolaties verbeteren, dubbel glas plaatsen. Via de schil win je al 80 procent. Je kunt wel zonnepanelen aanleggen - dat blijven we ook doen - maar als daken niet goed zijn geïsoleerd, stoken bewoners flink gas om het binnen warm te krijgen. Dus win je nog niks."

BEWUSTWORDING

Investeren in bewustwording bij huurders, is ook een energiemaatregel, aldus Dekker. ,,Als iemand bijvoorbeeld wateroverlast meldt, en de gehele tuin is betegeld, geven we aan: als je er gras aanlegt, kan het water een volgende keer wegzakken. We willen huurders verleiden met zuiniger woongedrag, zonder belerend te doen. Duurzaamheidscoaches gaan ondersteuning bieden. Met enkele kleine maatregelen zal dat bewoners ook voordelen opleveren in de portemonnee."

Ook op een andere wijze wordt er geïnvesteerd in dienstverlening aan huurders: er komt een onderhoudsteam. ,,We schakelen momenteel aannemers in, maar die kunnen niet altijd binnen een tel klaarstaan voor bijvoorbeeld een deur die niet goed sluit. Vier onderhoudsbussen van Joost rijden voortaan continu rond door het gebied waar wij actief zijn. Bewoners worden zo sneller geholpen."

HUIZEN SPLITTEN

Over vier jaar wil Joost minimaal 350 sociale woningen extra hebben. Nieuwbouw is lastig, weet Dekker. Naast woon-/zorgcomplexen (zie voorpagina-artikel), zijn nog andere creatieve invullingen mogelijk. ,,Splitten van huizen. In 's-Hertogenbosch stond bijvoorbeeld een eengezinswoning met drie verdiepingen. Die is gesplitst in drie onderkomens. Maar dat kunnen we niet honderd keer doen. Wat dat betreft helpen alle kleine beetjes. We zijn tevens bereid om dertig tijdelijk woningen neer te zetten. Maar dat is ook afhankelijk van het feit of we met de gemeente een locatie krijgen geregeld." Toch is Joost erg afhankelijk van bouwplannen voor de extra huizen, geeft Dekker aan. ,,Maar ook om doorstroom te creëren van de sociale naar de particuliere woningmarkt. Er komen steeds meer één- of tweepersoons huishoudens. Toch is er vaak de neiging om koopwoningen te bouwen." Dus blijven bewoners op hun stek en blijven huizen onbeschikbaar voor nieuwe sociale huurders.

Verder zal de woonstichting veel tijd steken in wat een 'netwerkorganisatie' wordt genoemd. In alle wijken zijn er uitdagingen: bewoners die bijvoorbeeld intensieve zorg nodig hebben of met psychische problemen zitten. ,,Wij kunnen dat niet alleen, maar hebben daar ook de buurt zelf voor nodig. En uiteraard onze netwerkpartners." Daarmee doelt Dekker op aan zorginstanties, maar ook politie en welzijnsorganisaties.

Soms werken organisaties nog te veel vanuit 'eigen perspectief', meent Joost. Dus wil de woonstichting blijven investeren in samenwerking. Zo kunnen samenhangende problemen getackeld worden, zoals huurachterstanden. ,,Die zijn overigens gemiddeld al heel laag bij ons. Maar steeds meer mensen glijden af in schulden. Dat willen we voorkomen, en misschien weten andere maatschappelijke partners wel de oorzaak ervan", zegt Dekker. Door de preventieve aanpak, moet het aantal betalingsherinneringen over vier jaar met 30 procent zijn afgenomen.