Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

LIEMPDENAREN WROETEN IN GROENSTROKEN AAN DE OUDE DIJK

Buurt aan de slag met gemeentegrond

PÅL JANSEN

Wie een groenstrook van de gemeente Boxtel voor zijn huis heeft liggen, kan zijn voortuin iets verlengen. Spreekwoordelijk dan. Een twintigtal buurtbewoners aan de Oude Dijk in Liempde maakte gebruik van een 'adoptieregeling' en ging zaterdag aan de slag met de gemeentegrond.

Hoewel de grond eigendom van de gemeente Boxtel blijft, verzorgen de inwoners zelf de kleine stukjes plantsoen voor hun huizen. Naar eigen inzicht richtten zij de groenstroken in met bloemen, planten en andere tuinspullen. Boxtel leverde daarvoor een geldelijke bijdrage van 2.000 euro. Enerzijds scheelt deze aanpak het ambtelijk apparaat tijd en dus gemeenschapsgeld omdat buurtbewoners verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Anderzijds kunnen inwoners van een straat op deze manier bij wijze van spreken een soort extra tuintjes creëren in de buurt.

Zaterdag staken de bewoners van tien woningen aan de Oude Dijk de handen uit de mouwen. Voorafgaand aan het dagje tuinieren, had de gemeente de grond geëgaliseerd zodat de Liempdenaren samen aan de slag konden.

ONDERHOUD OF AANKOOP

Voor dit soort reststroken (ook wel snippergroen genoemd) tekende de buurt een onderhoudsovereenkomst, maar deze grond kan ook gekocht worden van Boxtel. In beide gevallen is het wel belangrijk dat de stroken ook bedoeld blijven voor groen en de openbare ruimte. Deze mogen dus niet worden verhard of omheind.

In meerdere buurten in de gemeente wordt grond op deze wijze geadopteerd, zoals in de wijk Boxtel-Oost aan de Robert Schumanlaan en de Europalaan. Bewoners die ook hun buurt willen opleuken, kunnen hiervoor contact opnemen met de gemeente.

VOORWAARDEN

Niet altijd is het mogelijk een strook zelf te onderhouden. Een en ander is ook afhankelijk van bijvoorbeeld toekomstige plannen van Boxtel in het gebied, eventuele onderliggende bekabeling en het al dan niet aanwezig zijn van monumentale bomen. Maar ook sociale veiligheid, verkeer en de uitstraling van de wijk kunnen een rol spelen bij de regeling.


p Buurtbewoners aan de Oude Dijk gingen zaterdag aan de slag met de gemeentelijke grondstroken die voor hun tuinen liggen. Zij verfraaien deze naar eigen inzicht en plegen ook onderhoud. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Gidsen van Gastvrij Liempde
lopen door leembos Geelders

De Geelders wordt zondag 15 maart bezocht door drie Gastvrij Liempde-gidsen en geïnteresseerde mede-wandelaars. Tijdens de excursie door het natuurgebied krijgen de deelnemers informatie over de cultuurhistorie en de flora en fauna.

De activiteit begint om 10.00 uur. Dan vertrekt de groep per fiets vanaf bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 naar De Geelders. Gidsen Wilhelmien van de Biggelaar, Hans de Laat en Jan-Willem van Roosmalen lopen door een van de oudste boskernen in de regio Het Groene Woud.

GEMEINT

Vanwege de ondergrondse leemlaag, is het bos nooit ontgonnen. Toch werd het gebied eeuwenlang voor vele doeleinden gebruikt door boeren. Tegenwoordig houden natuurorganisaties zich hier bezig met het beheer. Tijdens de wandeling vertellen de gidsen onder meer het cultuurhistorische verhaal van begrippen als gemeint en schutskooi.

Rond 12.00 uur is de groep weer terug bij D'n Liempdsen Herd. Deelname aan de tocht kost vijf euro. Aanmelden is mogelijk kan via e-mailadres info@liempdsenherd.nl.