Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

LAATSTE SLEUTELTERUGGAVE HAAREN:

'Vriendschapsbanden carnaval blijven na herindeling bestaan'

RENS VAN DEN ELSEN

En toen was het leutfeest écht voorbij. Traditiegetrouw gaven de dorpen uit de gemeente Haaren zondag gezamenlijk hun sleutel van het carnavalsdorp terug aan de burgemeester. Dit keer had de bijeenkomst een extra bijzonder tintje, want het was de laatste keer dat de ceremonie in deze setting plaats vond. Maar: ,,De vriendschapsbanden blijven ook na de herindeling gewoon bestaan", aldus prins Tom d'n Urste van Oggelvorsenpoel (Esch).

Voor burgemeester Yves de Boer was het meteen de eerste en de laatste keer dat hij de sleutels in ontvangst nam. Dit deed hij in het bijzijn van, voor het eerst, alle dorpen uit de gemeente Haaren. Kleuvendurp (Biezenmortel) heeft weliswaar geen raad van elf of prins, maar vond dat het bij deze laatste keer wel eens tijd werd om de organisatie op zich te nemen.

EERSTE

De traditie wil dat iedere prins en jeugdprins(es) tijdens de sleutelteruggave kort vertelt over zijn of haar carnaval. Prins Wèner XIII van Strûivendurp (Haaren) beet het spits af, gevolgd door prins Hendrik d'n Twidde van Keiespellersdurp (Helvoirt). Hierna was het woord aan prins Tom d'n Urste. Ondanks dat de optocht ook in Esch niet door kon gaan vanwege het weer, wist hij de aanwezigen te vertellen dat hij daarmee wel de eerste leutvorst van Oggelvorsenpoel was die de optocht af heeft gelast. ,,Maar gelukkig rijden we zondag 22 maart, tijdens halfvasten alsnog rond", gaf de hoogheid aan.

Zowel Tom, als alle aanwezige pretpotentaten gaven te kennen de onderlinge ontmoetingen ronde de carnavalsdagen als prettig te ervaren. Burgemeester De Boer bemoedigde die gedachte ook en gaf aan de tradities zorgvuldig over te dragen aan de ontvangende gemeenten Boxtel, Oisterwijk en Vught. Al werd hem daarbij wel gevraagd: ,,Kunde dè zwart op wit zetten?"


q De Essche jeugdprinses Raven d'n Urste (midden) beschrijft nog even hoe haar carnaval is geweest. Ook prins Tom deed daarna nog een duit in het zakje. (Foto: Rens van den Elsen).