De spelers van Teejatergroep Orion hebben vrijdag de première van het toneelstuk 'Scheiden'. Staand met het koffiekopje in haar handen is hoofdrolspeler Heleen van Minderhout. (Foto: Peter de Koning).
De spelers van Teejatergroep Orion hebben vrijdag de première van het toneelstuk 'Scheiden'. Staand met het koffiekopje in haar handen is hoofdrolspeler Heleen van Minderhout. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TEEJATERGROEP ORION BRENGT SCHEIDINGSDRAMA MET VLEUGJE HUMOR OP DE PLANKEN

'Serieus, maar er valt nog wat te lachen'

RENS VAN DEN ELSEN

Terwijl An Bloem en haar dochter Lucia wat ongemakkelijk op het podium staan, klinkt er vanuit de zaal: ,,Hier moet de claxon komen, ze letten niet op daarboven." De zaal van gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel is gevuld met een handjevol mensen. Het zijn de leden van Teejatergroep Orion zelf, want zij zijn nog druk aan het repeteren. Morgen, vrijdag 6 maart gaat hun stuk 'Scheiden' pas in première. ,,Maar er moet nog wat geschaafd worden", aldus regisseur Minke van Hoof.

In de pauze van de repetitie afgelopen weekeinde maken Van Hoof, hoofdrolspeler Heleen van Minderhout (die An Bloem speelt) en haar toneeldochter Mareille Gubbels (Lucia) even tijd voor Brabants Centrum. Met nog een kleine week te gaan tot de eerste opvoering is er al wel wat spanning, maar deze is nog niet tot een kookpunt gekomen. ,,Zenuwen heb ik altijd wel als ik het podium op moet, maar nu valt het nog mee", geeft Van Minderhout aan. Voor Gubbels geldt dat iets minder: ,,Ik ben nu voor het tweede jaar betrokken bij de vereniging, vorig jaar had ik slechts vijf zinnen, maar nu is mijn rol veel groter, dat is wel spannend."

PITTIG

De theatergroep heeft na het droogkomische stuk van vorig jaar (Lijk in de cast) gekozen voor wat serieuzer werk. ,,Het was dit keer een pittige klus om een stuk te selecteren dat iedereen aanspreekt en ook bij de spelers past. We hebben niet zoveel mannen, dus dat maakt de keuze al weer moeilijker. Toch is het gelukt. Ik vind het in elk geval heel mooi geworden. Ik houd wel van tragikomisch. Het is serieus, maar er valt ook nog wat te lachen", geeft Van Hoof aan. De regisseur is nu voor de vierde keer bij een productie van Orion betrokken en ziet de groep telkens beter worden. ,,Natuurlijk heb ik in de voorbereiding in mijn hoofd zitten hoe ik de karakters zou willen zien, maar de spelers zelf hebben dat ook. Het is telkens weer mooi om te zien hoe dat uiteindelijk samenkomt op het podium", aldus Van Hoof.

HERKENBAAR

Met de rol van An Bloem, heeft Van Minderhout haar eerste hoofdrol te pakken. Het verhaal gaat over een vrouw die bij het sterfbed van haar vader haar eigen huwelijk overdenkt en besluit om te gaan scheiden. Haar familie reageert daar niet zo goed op en ze komt vrijwel alleen te staan in haar beslissing. Alleen dochter Lucia steunt haar moeder. ,,Doordat ik zelf ook een scheiding heb meegemaakt, weet ik wat mijn personage meemaakt. Natuurlijk is niet alles hetzelfde, maar op enkele punten was het wel herkenbaar. Dat maakt het wat makkelijker om in de rol te komen", vertelt de hoofdrolspeler.

Nu Gubbels een grotere rol heeft, had ze ook meer voorbereidend werk nodig: ,,Ik heb de teksten voor mijn scènes geoefend met mijn vriend." Lachend: ,,Mijn dochter leert net lezen, dus die heeft ook wat meegeholpen..." Ze vervolgt: ,,Binnen de groep heb ik ook genoeg hulp, het is een geoliede machine, iedereen helpt elkaar. Dat is wel zo fijn."

Die samenwerking kenmerkt de vereniging uit Lennisheuvel die ruim 35 jaar bestaat en dertig leden telt, waarvan tien acteurs. Gubbels: ,,Iedereen is goed op elkaar ingespeeld. Als de spelers iets nodig hebben qua decor, dan maakt de podiumcommissie dat in een handomdraai. Toen we ze vorig jaar uitdaagden om tussen het publiek te spelen, kwamen ze zelfs met een draaiend podium."

KAARTEN

Het toneelstuk Scheiden gaat morgen, vrijdag 6 maart in première. Daarna staat Teejatergroep Orion nog op 7, 11, 13 en 14 maart op de planken van gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. Per keer kunnen zo'n honderd toeschouwers binnen. En hoewel een groot deel van de bezoekers uit familie en vrienden bestaat, doet het gezelschap er veel aan om ook steeds weer nieuwe mensen naar het theater te lokken. Dat lukt volgens voorzitter Wendy Merkx steeds beter. Al is het wel steeds weer afwachten hoe het publiek reageert. ,,Dat is elke keer weer anders, soms lachen ze bij een serieus bedoeld stuk, soms blijft het stil bij een komisch gedeelte. Dat maakt het spelen telkens weer anders", weet Van Hoof.

Dan klinkt de bel en gaat de repetitie weer van start. Nog even schaven aan de details en de claxon goed afstellen...

Er zijn voor alle voorstellingen nog kaarten verkrijgbaar. Deze kosten 12,50 euro en zijn te koop aan de deur of te bestellen via e-mail: teejatergroeporion@gmail.com.