Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

DORP STAAT STIL BIJ VERTREK PASTOOR EN SCHOOLDIRECTEUR

Esschenaren nemen in 1998 (bijna) afscheid

RENS VAN DEN ELSEN

Nog minder dan een jaar en Esch valt onder de vleugels van de gemeente Boxtel. Dit jaar haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. Dit keer kijken we terug naar 1998. Het jaar dat in het teken stond van afscheid én een redding.

Zo werd in juli namelijk een week lang stil gestaan bij het vertrek van pastoor Norbert Smulders. Na elf jaar trok hij de deur van de Sint-Willibrorduskerk achter zich dicht. Met een bonte avond, een feestmiddag in zorgcentrum Sint-Jozef, een schoolfeest en natuurlijk de nodige missen, zwaaiden de inwoners hun geestelijk herder uit. Een opvolger was er nog niet meteen, maar na enkele maanden werd bekend dat Richard Niessen uit Boxtel definitief zijn plek zou innemen.

Eind juli vertrok ook directeur Albert Knoops na vijftien jaar van 'zijn' Sint-Willibrordusschool. De populaire leraar kreeg een boom aangeboden. De leerlingen zongen bij zijn afscheid: 'Meester Knoops gaat vertrekken, deep shit!'.

BRAND

Begin mei moest Esch ook nog eens afscheid nemen van een monumentale Vlaamse boerderij. Het pand en de naastgelegen schuren aan de Broekstraat 3, gelegen in landgoed Beukenhorst, vatte vlam. Ondanks dat de brandweer alert was, wist zij niet te voorkomen dat de hoeve tot de grond afbrandde.

Het rijksmonument onderging de achttien jaren daarvoor al een flinke restauratie, maar het vuur hield daar geen rekening mee. De boerderij was eigendom van de toenmalige Essche fysiotherapeut Karel Beer en zijn familie. Die wisten tijdig hun onderkomen te verlaten, maar waren kapot van verdriet door dit verlies.

Niet veel later werd bekend dat vlak na de brand een 21-jarige man uit Vught was aangehouden als verdachte. Hij bleek ook betrokken bij enkele brandstichtingen in zijn woonplaats.

CARNAVAL

Een ander afscheid kwam ook onverwacht, maar kende een beter einde. Stichting De Oggelvorsen, die het openbaar carnaval in Esch organiseert, kondigde in mei 1998 aan dat het leutfeest in 1999 voor de laatste keer gevierd zou worden als er geen opvolging kwam.

Al sinds de oprichting in 1966 bestond de club voor een groot deel uit dezelfde personen en dat brak de organisatie op. Het bestuur zou nog maar met vijf man overblijven en dat was te weinig om alle carnavalsactiviteiten, zoals de optocht, de zittingsavonden en het prinsenbal te kunnen dragen. Daarom werd, met pijn in het hart, besloten om er nog een keer vol voor te gaan en dan de stekker eruit te trekken. ,,We stoppen liever op het hoogtepunt dan dat we gaan fietsen in de grindbak en mensen zeggen dat het elk jaar minder wordt", aldus toenmalig voorzitter Ad van Exsel.

UITZENDING

Het nieuws sloeg in als een bom. Een week later lichtte de stichting haar besluit toe in dorpshuis De Es. De bijeenkomst werd rechtstreeks uitgezonden door de lokale omroep Loesch. Voorzitter Van Exsel sprak tijdens de uitzending de hoop uit dat er nog een oplossing gevonden zou worden en dat de uitzending iets losgemaakt zou hebben bij de Esschenaren.

Zijn oproep vond enkele weken later, begin juni, gehoor toen er bij een vervolgbijeenkomst bijna vijftig inwoners aangaven zich in te willen zetten. Daarmee hoefde van het carnavalsfeest in Esch nog geen afscheid genomen te worden.


p Een glunderende pastoor Norbert Smulders nam in juli 1998 de vendelgroet af van het Essche gilde, waar hij al jarenlang gildeheer was. Naast dit gebaar, stonden de inwoners van Esch uitgebreid stil bij het afscheid van de geliefde herder. Een week lang werden er verschillende activiteiten in het dorp georganiseerd, door zowel kinderen als ouderen. (Foto: archief Brabants Centrum).