Vlonderpad

Was het niet beter geweest als de gemeente zijn geld aan iets nuttigs had besteed? Nu loopt per dag misschien een aantal hondenbezitters over de Konijnshoolsdreef, waarvan dan nog maar een deel straks over dit duur aangelegde Vlonderpad gaat lopen. De andere doelgroep is misschien de recreant die iets op kan leveren voor de gemeenschap, maar die is niet te vinden in dit deel van Boxtel.

Zo'n constructie met hout dat nauwelijks is verduurzaamd, is binnen tien jaar verrot; weg investering. Als de gemeente dan toch te veel geld heeft, maar dat is niet het geval, dan kan er beter iets worden gedaan aan de Raapakkerbrug. Ik bedoel iets structureels, anders dan het leggen van een rubber tapijt op het brugdek en het bevestigen van een messcherpe aluminium hoekprofiel op het stoepje op de brug. Dat is in elk geval een verbetering voor de vele werkende en belastingbetalende Boxtelaren die op weg naar het industrieterrein en naar huis deze brug tweemaal per dag passeren.

Hebben ze alvast drie bomen, tegen de wens van buurt, gerooid omdat er iets aan die brug gedaan gaat worden? Te mooi om zelfs maar van te dromen.


        FRANS DRIEDONKS


Raad in rap tempo door 'hamerstukken'

PÅL JANSEN

De kadernota omtrent de gemeenschappelijke regeling voor de Veiligheidsregio Brabant Noord werd dinsdag unaniem aangenomen. Er zijn echter nog wat vraagtekens bij de inhoudelijke en financiële kaders van de Omgevingsdienst Brabants Noord (ODBN) en de Geestelijke Gezondheidsdienst (GGD), zo meldde het college van B en W aan de raadsleden. Daarom wil het gemeentebestuur eerst meer informatie opvragen bij die regionale diensten. Unaniem kon de gemeenteraad zich vinden in de 'hamerstukken'.

Er werden echter nog wel enkele kanttekeningen gezet bij de wens om het takenpakket van de GGD te versoberen. Zo wilden Rinze van der Veen (SP), Ineke van Giersbergen (Combinatie95), Jos Hegeman (D66) en Dymph van de Vries (VVD) meer weten over eventuele gevolgen als het basispakket soberder wordt. Volgens wethouder Marusjka Lestrade (sociaal domein) zal de GGD kijken of er een efficiëntieslag mogelijk is.

Raadsleden hoeven zich volgens Lestrade echter niet druk te maken dat er te weinig aanbod aan geestelijke gezondheidszorg (ggz) zal ontstaan. ,,We kennen algemeen maatschappelijk werk, huisartsen met praktijkondersteuner ggz, ambulante ggz-aanbieders, particuliere aanbieders… er is een veelheid aan organisaties en structuren waarin we ggz aanbieden."

Met instemming van de raad zal het college van B en W bij de GGD aankloppen om nog enkele wensen te realiseren voordat er een fiat wordt gegeven aan de gemeenschappelijke regeling. Naast de keuze voor een soberder basispakket, wil het college van B en W ook betere criteria voor vernieuwende projecten zodat er geen onnodige meerkosten ontstaan. Maar krapte op de arbeidsmarkt en dus dreigende personele bezettingsproblemen zijn nog wel zorgelijk. Dus wil Boxtel hiervan op de hoogte worden gehouden.

VEILIGE OMGEVING

De meerwaarde van de ODBN wordt binnen de gemeenteraad door niemand ontkend. Deze regionale ambtelijke dienst, gevestigd in 's-Hertogenbosch, houdt zich voor de provincie en zestien gemeenten onder meer bezig met milieuvergunningen, luchtkwaliteit en grondsaneringen. En juist nu spelen er grote vraagstukken omtrent bijvoorbeeld de stikstofdepositie en de PFAS. ,,Het mag wat kosten, als het ook wat oplevert", gaf Hegeman dan ook aan. Alleen heerst er nog veel onduidelijkheid over die toekomstige kosten. Een uurtarief is wel bekend: dat stijgt met 3,9 procent naar 101,27 euro in 2021. Maar een inschatting van het aantal uren dat de omgevingsdienst in 2021 denkt nodig te hebben, ontbreekt. Het college van B en W wil daarom een betere financiële onderbouwing en daar ging de raad unaniem mee akkoord.

Ook de Veiligheidsregio werd afgehamerd: het regionale samenwerkingsverband met daarin onder meer de brandweer en de ambulancediensten een euro per jaar per inwoner meer kosten in Boxtel.