Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TONEELGROEP LIEMPDE VOERT OPNIEUW HUMORISTISCH STUK OP

'Als je beleeft, maakt tekst niks uit'

JULES HAMELEERS

Bouwvakkers die een poging doen de bikinilijn van een vrouw te waxen. Wie wil grijnzen, gniffelen of schaterlachen over dit soort situaties is bij Toneelgroep Liempde op de goede plek. De lokale acteurs voeren in de weekenden van 13 en 14 en 20 en 21 maart het stuk 'De erfenis van tante Bella' op in de multifunctionele accommodatie De Serenade aan de Oude Dijk 117.

Wim Bressers regisseert nu voor de vierde achtereenvolgende keer de uitvoering van Toneelgroep Liempde. Deze keer wordt zijn laatste: ,,Omdat je elkaars acteerkwaliteiten kent, ga je op een bepaald moment in cirkeltjes draaien. Het is dezelfde reden waarom voetbaltrainers op een bepaald moment een andere club zoeken", legt de Liempdenaar uit.

Het humoristische stuk dat het gezelschap dit jaar speelt, is geschreven door Henk Roede. ,,Van alle stukken die jaarlijks in Nederland worden gespeeld, heeft hij 10 procent geschreven", weet Bressers. Vorig jaar speelden de Liempdse toneelclub 'Junglekoorts'. Hoewel dit stuk ook humor bevatte, had het een iets serieuzere toon dan het gewoonlijke blijspel waar de regisseur voor kiest. ,,Nu hebben we weer gekozen voor een echte klucht. We hoorden dat dat toch het best in de smaak valt", aldus Bressers.

TANTE BELLA

Het toneelstuk start met twee broers die een beautysalon binnen lopen: zij hebben 's ochtends de begrafenis van hun tante Bella gehad en gaan eens een kijkje nemen wat ze met hun erfenis aan gaan vangen. De twee bouwvakkers besluiten de salon te verbouwen. In de tussentijd blijven er echter wel klanten binnen druppelen, wat voor hilarische situaties zorgt.

Tijdens een van die momenten is een pikante rol weggelegd voor actrice Anneke Dolman. Zij speelt een klant die voor een pedicure komt. Op het moment dat ze de bouwvakkers ziet, besluit ze dat ze toch liever haar bikinilijn laat waxen en gaan de bovenste knoopjes van haar blouse open. ,,Ik vond het niet echt ongemakkelijk, maar het was soms wel wat wennen", lacht de Liempdse. ,,De rol staat namelijk best ver van mezelf af. Bressers knikt: ,,Je moet elkaar wel blijven uitdagen."

De enthousiaste en hechte sfeer, dat maakt de toneelclub zo bijzonder, volgens Dolman. ,,We borrelen regelmatig na repetities en gaan na elke voorstelling samen iets eten. Het een club waar je echt bij wil horen. En iedereen is welkom: de leeftijden van de acteurs lopen van 15 tot 66." Ze geeft aan dat de club altijd nieuwe leden kan gebruiken; voornamelijk mannelijke acteurs worden gewaardeerd. Ook Bressers bevestigt de bijzondere chemie tussen de acteurs: ,,Het gaat om beleving. Dan kun je de spelers loslaten en maakt de precieze tekst niks uit."

Voor alle avonden zijn nog kaarten beschikbaar. Deze zijn te koop bij supermarkt Coop aan de Nieuwstraat of via www.toneelclubliempde.nl. Ook zijn tickets aan de deur verkrijgbaar, maar sommige avonden zijn bijna uitverkocht. De deuren gaan om 19.30 uur open, om 20.00 uur start de voorstelling.


p Anneke Dolman en John Zwijnenberg repeteren een scène uit De erfenis van tante Bella. (Foto: Albert Stolwijk).