Afbeelding
Foto: Maarten Melis

GEMEENTE VANGT GEBREK BELEID OP DOOR GESPREKKEN


Geen Boxtels VAB-beleid vóór 2024

VERVOLG VOORPAGINA

,,Het valt nog mee met de stoppers in Boxtel", vindt voorzitter Wim Jennissen van agrarische vereniging ZLTO. Maar de stikstofcrisis is een probleem dat niet van de ene op de andere dag is opgelost. Duurzaamheid blijft naar verwachting een grote rol spelen, ook door onder andere rijkssubsidies voor varkensboeren die hun bedrijf willen opheffen. De vraag rijst dus, of de 'beleidsloze' periode tot 2024 te overbruggen is met individuele gesprekken en algemene bijeenkomsten.

In Boxtel is het opstellen van een plan voor Vrijgekomen Agrarische Bebouwing (VAB) opgenomen in de begroting voor 2024. In de tussentijd worden bijeenkomsten georganiseerd samen met de ZLTO. Daar worden boeren geïnformeerd over hun opties. Ook worden een op een gesprekken gevoerd met boeren, maar de uitkomst hiervan is nog niet duidelijk en daarom vertrouwelijk, stelt een woordvoerster van de gemeente Boxtel. Zo'n individuele aanpak is gewenst, stelt zij, omdat de situatie per locatie sterk verschilt. Wel zijn er voldoende initiatieven in het buitengebied en voert de gemeente regelmatig gesprekken met ondernemers, aldus de zegsvrouw.

MOTIE

De Boxtelse politiek roerde zich al eerder dit jaar over de dreigende agrarische leegstand waarover op de voorpagina van deze krant wordt geschreven. Eind januari diende oppositiepartij CDA een motie in over de kwestie, die unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad. De fractie stelt dat het landelijke ontwikkelingsvraagstuk vraagt om een visie hoe de gemeente omgaat met vrijkomende agrarische bebouwing en doet de voorzet om hierin Haaren als voorbeeld te nemen.

De buurgemeente heeft namelijk al een VAB-beleid opgesteld. Hierin is een kader opgesteld voor herbestemmingsplannen en een sloopfonds geopend. Hierbij stelt de gemeente twintig euro per vierkante meter beschikbaar, om zo het neerhalen van agrarische gebouwen te stimuleren. Ook geldt een sloopverplichting, wanneer er geen nieuwe functies voor vrijgekomen gebouwen te vinden zijn. Daarnaast startte Haaren VABImpuls, waarmee boeren geholpen worden om hun opties te overwegen en lege schuren en stallen een nieuw leven te geven.

Ook bij biologische boerderij De Jofra Hoeve in Esch blijkt dat herbestemmen geen eenvoudige klus is. Het project voor buurtschap De Ruiting, waar deze agrarische onderneming ook een onderdeel van is, duurt al zo'n tien jaar, weet boer Frank Wagenberg. Hij is al jaren nauw betrokken bij de herontwikkeling van het gebied. Nu wordt een gedeelte van zijn gebouwen gesloopt, en er komt een kleinschalige camping op zijn terrein. Eerder verplaatste hij een gedeelte van zijn varkenshouderij en doekte hij een ander deel op. Ook komen er zonnepanelen op de dak van de herbestemde stal en op een veld.

Haaren was vrij vroeg met haar VAB-beleid, weet Wagenberg. ,,Volgens mij heeft onze buurtschap als een soort pilot voor het beleid gediend. Of het een probleem is dat in Boxtel zo'n beleid ontbreekt, ligt eraan hoe groot de vraag is. Maar veel ontwikkelingen in de agrarische sector gaan nu in een sneltreinvaart, dus de kans zit erin. Dit knelpunt zal wel relatief makkelijk op te lossen zijn, omdat de gemeente geen kennis hoeft in te kopen, maar de Haarense ambtenaren kan overnemen door de gemeentelijke fusie."


BURGAKKER WORDT VERSIERD MET IJSVOGELSILHOUET

'Monumentje' voor alle gevallen bomen

De 'kop' van de Burgakker moet gaan veranderen in een bloemenzee, waarvoor drie bomen gekapt werden. De gemeente stelt dat de es en de twee esdoorns in slechte staat waren, maar volgens Bomen Brigade Boxtel (BBB) is er geen rapport. Daarom richtte BBB zondag een ‘monument' op.

Het humoristisch ingestoken protestteken, 'Monument voor alle gevallen bomen', werd ingewijd met dorre bloemen, als teken van vergankelijkheid.

Het stukje braakliggende grond op de hoek bij de Raapakkerbrug over rivier de Dommel is al opgeschoond. Verder wordt het perceel afgebakend met een nieuwe haag en komen er twee veldpoorten, waarop de naam 'Burgakker' te lezen is. De houtwal, die volgens de gemeente ook in slechte staat was, wordt vervangen. Daarnaast komen er in de plaats van de gekapte begroeiing, twee meerstammige elzen en een walnoot. Het duurt volgens de BBB echter nog decennia voordat de nieuwe bomen evenveel schaduw en koelte bieden en net zo veel CO2 opnemen als de gerooide exemplaren.

Het weiland wordt verfraaid met twee kunstwerken in de vorm van ijsvogels. Ook wordt eenzelfde beeld geplaatst op landgoed Stapelen om de verbinding tussen beide Dommeloevers te laten zien.

Jan Juffermans (rechts) en Frank Scholman van de Bomen Brigade Boxtel bij het 'monument'. (Foto: Bas van den Biggelaar).