Afbeelding
Foto: TS Dekker

ONVERGETELIJKE REIS VOOR BOXTELAAR AD DEKKER

Taekwondoka kijkt ogen uit in Korea

Met een 'big hug' werd sabum Ad Dekker van Taekwondo School Dekker (TSD) twee weken geleden ontvangen in het Zuid-Koreaanse Sejong City. Dat gebeurde door president Cj Oh van de taekwondo-federatie ITF. Hij gaf een week lang les op het hoofdkantoor. Een reis met bijzondere ontmoetingen en gesprekken. En met mondkapjes...

Vooropgesteld: Dekker heeft het corona-virus naar alle waarschijnlijkheid niet mee naar Nederland genomen. ,,Niemand uit mijn groepen is ziek. Het virus brak in Zuid-Korea ook uit in een andere provincie. Dat nieuws werd ook bekend een dag nadat ik terug was in Nederland." Desondanks zijn de mondkapjes inmiddels verworden tot modeverschijnsel in het Aziatische land.

Sabum Dekker kon op de eerste dag al aan de slag, tekent hij op in zijn reisverslag. De Boxtelaar, woonachtig in Esch, kreeg een uniform aangemeten en trainde met mede-instructeur Baylee Hannah van het Amerikaanse leerprogramma Amerikick de eerste groep leergierige kinderen. ,,Het programma wordt dagelijks aan verschillende groepen gegeven met ieder week een nieuw thema", licht Dekker toe.

GROTE BEWONDERING

Wekelijks worden termen en zinnen in de vorm van verhalen en quizzen herhaald. Engels is de voertaal, ook voor allerlei technieken. ,,De eerste drie lessen van die dag volgde ik daarom met grote bewondering", aldus Dekker die vervolgens het leerprogramma in de vingers kreeg en er ook mee aan de slag ging.

De trip was voor Dekker niet louter bedoeld om les te geven, ook studie was onderdeel van de reis. President Cj Oh vertelde hem over de geschiedenis van de ITF en diens ontmoetingen met oprichter Gen Choi Hong Hi. Er volgde een zogeheten 'tul'-tour. Een tul is een combinatie van verschillende bewegingen. Er bestaan 24 van deze patronen (één voor ieder uur van de dag) die ieder een eigen verhaal vertellen.

Dekker genoot met volle teugen van de Koreaanse cuisine, de sneeuw, gemotiveerde leerlingen en de lessen die hij mocht geven. Maar ook werden tal van gesprekken over taekwondo. Met president CJ Oh, maar ook met een andere master, Zibby Kruk. ,,We praatten over de huidige cultuur binnen ITF, keken samen naar de toekomst. Daarnaast filosofeerden masters CJ, Zibby en ik over over taekwondo, de politiek hieromtrent en het dagelijks leven als een martial artist."

CORONA-VIRUS

Ook vanwege het land zelf keek Dekker zijn ogen uit. Het was er bijvoorbeeld klinisch schoon in de stad. En natuurlijk: de mondkapjes. ,,90 procent draagt er één", schrijft hij op in zijn reisverslag. ,,Hier wordt het inmiddels niet alleen in verband met het corona-virus gedragen, maar wellicht is het ook een mode-object geworden. De mondkapjes zijn namelijk in alle kleuren, maten en vormen te krijgen: jong en oud dragen ze."

HOESTEN

Het bleek een onvergetelijke ervaring voor Dekker. Afscheid nam hij dan ook met pijn in het hart. ,,Master CJ en ik namen afscheid met de woorden: 'We stay definitely in touch'. Ook maakte hij nog een origineel grapje. Ik vertaal even naar het Nederlands: niet hoesten als je aankomt in Amsterdam, alleen maar lachen", grinnikt Dekker.


Collectanten nodig voor reumacollecte in Gemonde

De collecte van ReumaNederland vindt plaats van 16 tot en met 21 maart. Lokale organisator Margré Schoondermark zoekt nog collectanten voor Boxtel en Gemonde.

Vorig jaar haalden alle vrijwilligers samen in Nederland bijna drie miljoen euro voor onderzoek naar reuma op.

Vrijwilligers die willen collecteren in de regio kunnen zich aanmelden via telefoonnummer (0411) 67 85 65 of e-mailadres: margre.reuma@ziggo.nl. Opgeven kan ook via vrijwilligers@reumanederland.nl.


Lennisheuvel

Teejatergroep Orion

Teejatergroep Orion is bezig met de voorbereiding van de voorstelling 'Scheiden'. Onder regie van Minke van Hoof wordt het toneelstuk op de planken gebracht in Lennisheuvel op de vrijdagen 6 en 13 maart, de zaterdagen 7 en 14 maart en op woensdag 11 maart, telkens vanaf 20.15 uur in gemeenschapshuis Orion. Kaarten à 12,50 euro, inclusief pauzedrankje, zijn te bestellen via e-mail teejatergroeporion@gmail.com of telefoonnummer 06-83 35 97 18.