BOXTEL HOUDT GRIEP IN DE GATEN

Geen onrust maar wel alertheid op coronavirus

PÅL JANSEN

,,Het lastige vind ik dat je moet wachten totdat iemand symptomen vertoont", vertelt Eric Hardy. Hij is een van de directeuren van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) en is samen met alle medewerkers alert op de ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Onrust is er niet, paniek allerminst, maar enkele voorbereidingen worden wel al getroffen. En niet alleen bij ZGEM...

,,Het is nog ver genoeg van ons, maar de druk is sinds gisterochtend wel wat opgevoerd toen bleek dat er nabij Sittard iemand ziek werd", erkent Hardy. De voorraad mondkapjes was al aangevuld en extra desinfectiemiddel voor de handen is voorhanden. Een kleine check bij de leveranciers van ZGEM voor de nabije toekomst wordt uitgevoerd. Al hoopt Hardy dat extra orders achterwege blijven natuurlijk. Er is echter nog genoeg in huis en voor zover mogelijk is de instantie voorbereid. ,,Met de GGD hebben we overleg gehad over wat er moet gebeuren in geval dat... Er is echter ook vrij verkeer in Europa, en lastig is om te zien wie waar vandaan komt. Harde maatregelen zijn bij ons nog niet aan de orde. Er zijn namelijk ook geen klachten."

En dat maakt het ook zo lastig: ingrijpen wordt pas mogelijk als iemand symptomen gaat vertonen. Een protocol treedt pas in werking als iemand klachten heeft. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het moeilijk om te testen voordat er klachten zijn omdat het virus zich dan nog onvoldoende ontwikkeld heeft in het lichaam (kijk ook op www.rivm.nl voor vragen en antwoorden over het virus).

HANDEN WASSEN

,,Maar ook als inwoner kan je natuurlijk een verantwoordelijkheid nemen", aldus Hardy. Zoals regelmatig handen wassen en spullen als mondkapjes en ontsmettingsgel in huis halen, weet praktijkmanager Lisette van Esch van Huisartsenpraktijk Boxtel Centrum aan de Koppel. Ook daar zijn enkele voorbereidingen getroffen. Denk aan extra handschoenen, brillen, ontsmettingsgel. ,,Wij vragen bovendien aan cliënten of ze contact hebben gehad met mensen uit het buitenland."

Dat carnaval achter de rug is - waarna vaak meer mensen last krijgen van 'gewone' griep - maakt het overigens nog extra uitdagend om zelf het virus te ontdekken. De aanduidingen van het coronavirus die het RIVM aangeeft - koorts, hoesten en kortademigheid - zijn uiteraard vergelijkbaar. Volgens de instantie moet er wel contact op worden genomen met de huisarts als die symptomen ontstaan zijn in de afgelopen twee weken na contact met een patiënt die het virus heeft of na een bezoek aan diverse Noord-Italiaanse gemeenten of diverse Aziatische landen. Een overzicht staat op www.rivm.nl.

BOUWMARKTEN

De vraag naar mondkapjes wisselt sterk. Bij de apotheken van Boots in winkelcentrum Oosterhof en aan de Bosscheweg zijn ze op en de medewerkers verwijzen door naar de bouwmarkten. Bij de Gamma loopt het storm vanwege de mondkapjes: op een paar na zijn ze uitverkocht. Ook vragen consumenten er veelvuldig naar vanwege het coronavirus, klanten die recent bijvoorbeeld op reis zijn geweest. Groothandels Stolk en Van Aarle hebben er echter nog in de schappen liggen: daar loopt het nog niet zo storm, merken de winkelbedienden. Overigens adviseerde virologe Marjolein Knoester gisteren in Brabants Dagblad de FFP2-maskers.

Hoewel het virus Nederland nog niet heeft bereikt (bij het ter perse gaan van deze krant), wordt er ook in Boxtel al veelvuldig over nagedacht. En gehoopt dat het de gemeente niet bereikt. ,,Er zal snel een vaccin moeten komen", hoopt onder meer Hardy.