Koning Willem-Alexander gaf een droevig overzicht van de staat van de gemeente Boxtel. ,,Lotgenoten van Eendenbips...
Koning Willem-Alexander gaf een droevig overzicht van de staat van de gemeente Boxtel. ,,Lotgenoten van Eendenbips..." startte Henk van de Laak zijn Traanrede. Foto: Hans van Doorn

WETHOUDER PETER VAN DE WIEL WINT POLITOEKUS 2020

Traanrede legt manco's Boxtel bloot

HENK VAN WEERT


'Koning Willem-Alexander' kwam maandag rond het middaguur in hoogst eigen persoon een kijkje nemen in het Politiek Kaffee van Eendengat. Tijdens het jaarlijkse partijcongres van Inde Lijst 11 hield de zogenaamde Majesteit een Traanrede waarin de tekortkomingen van de gemeente Boxtel ludiek werden opgesomd. Een heerlijk middagje lachen volgde.

De broers Henk en Maarte van de Laak, respectievelijk lijstduwer en -trekker van Inde Lijst 11, kropen in een afgeladen grand café Rembrandt in de huid van de koning en diens minister van Ernstig Financiële Tekortkomingen. ,,Lotgenoten van Eendenbips", opende Willem-Alexander zijn toespraak en zette daarmee meteen de toon voor een aaneenschakeling van zaken waarin Boxtel de boot heeft gemist, zowel recent als in een ver verleden. Het leidde tot een hilarisch optreden dat enthousiast werd ontvangen.

DEPLORABEL

Met een vooroorlogse gemeentegids, die Boxtel als een toeristisch walhalla bejubelt, concludeerde de monarch dat hij de afslag Peters Hoek op de A2 niet kon nemen en dat kasteel Stapelen was gesloten. ,,Dus ging ik naar het bloeiende zalenbedrijf De Adelaar en wat schetst mijn verbazing: het wordt gesloopt."

Een foto van een deplorabel naambord bij sporthal De Braken beloofde ook niet veel goeds. ,,Ik zag er een basketbalwedstrijd en voelde de spetters in mijn nek. Ik heb voorgesteld om er de Grote Eendentrek te houden, maar prins Donald VI gaf me te verstaan dat het er binnen net zo hard waait als buiten... Zelfs de Kinderboerderij blijkt gesloten vanwege bezuinigingen. Toen ik er arriveerde, werden de dieren afgevoerd naar de Voedselbank."

SCHALIEGAS

Volgens tonprater Ad Hoevenaars was het miljoenentekort waarmee de gemeente Boxtel momenteel kampt, niet aan de orde geweest als het tien jaar geleden genomen besluit was doorgezet om naar schaliegas te boren. ,,Wethouder Peter van de Wiel was aanvankelijk vóór proefboringen, maar voerde later de acties tegen boringen aan. Ik hoorde de haan driemaal kraaien."

Dat het volgens de inmiddels opgestapte centrummanager Berry Dankers niet gelukt is om Boxtel toeristisch op de kaart te zetten, weersprak Hoevenaars. ,,In mei waren er liefst zeventien nationaliteiten te gast. Tijdens bezetting van een varkensstal aan de Brede Heide." Dat de gemeente een decennium lang jaarlijks 60.000 euro betaalt om kasteelpark Stapelen open te houden, vond de tonprater onbegrijpelijk. ,,Met de huidige rentestand hadden we het kasteel voor datzelfde geld kunnen kópen!"

KWEKFENOMEEN

Hoevenaars was in vorm en wist zijn gehoor tot het laatste toe te boeien. Aan het einde van zijn betoog werd hij door prins Donald VI voor het leven benoemd tot Kwekfenomeen van Eendengat. De titel is voorbehouden aan sprekers in het openbaar die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het Boxtelse carnaval.

Burgemeester Ronald van Meygaarden had zijn toga uit de kledingkast gehaald om invulling te geven aan zijn elf minuten spreektijd. Als Babs (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgemeesterlijke Stand) gaf hij op komische wijze een overzicht van zijn verleden én van zijn kwaliteiten. Prins Donald erkende in zijn bijdrage nooit eerder aanwezig te zijn geweest bij het Politiek Kaffee. ,,Ik was altijd op het Donseendjesfist in de Kwekpoel. Het verschil is niet zo groot, zie ik nu..."

DREIGBRIEF

Wethouder Van de Wiel liet in de voorbije jaren regelmatig weten teleurgesteld te zijn dat hij steeds weer naast de Politoekus greep. Deze publieksprijs van Inde Lijst 11 ontving hij deze keer wel; niet verwonderlijk want hij had een dreigbrief bij de twee partijleden laten bezorgen. Tijdens het Politiek Kaffee zou een bom ontploffen als de prijs weer aan zijn neus voorbij zou gaan.

Verwijzend naar de gemeenteraadsverkiezingen in november van dit jaar, meldden de gebroeders Van de Laak dat zo'n dreigactie onnodig was. ,,Met je naderende vertrek als wethouder reiken we deze Politoekus uit als oeuvreprijs en vinden het dapper dat je toch steeds weer present bent op onze partijvergadering. In tegenstelling tot je collega-wethouders..."

De prijs, een ingelijste oorkonde mét elf euro wachtgeld, nam Van de Wiel dank-


baar in ontvangst. Maar tijdens de nazit verloor hij de trofee uit het oog zodat hij kort voor vertrek naar huis een zenuwachtige zoektocht door het Boxtelse horecapand maakte. Tevergeefs. Gelukkig voor hem, waren er oplettende Waggelaars die zich over het kleinood ontfermden. Daags na het Politiek Kaffee werd het afgeleverd bij de afdeling Gevonden en Verloren Voorwerpen in het gemeentehuis.

De partijbijeen(d)komst in grand café Rembrandt werd als altijd afgesloten met een gastoptreden. Deze keer keerde oud-Boxtelaar Frans Bevers terug naar zijn roots. In zijn nieuwste creatie als bedrijfslijder van een buurtsuper zorgde de in Oirschot woonachtige tonprater voor een aaneenschakeling van grappen en grollen. Door een perfecte timing vormde dat laatste optreden een daverende afsluiting van het Politiek Kaffee. Dat werd als vanouds muzikaal omlijst door De Aggemarvanhuisaf Band. Die speelde ook tijdens de nazit, samen met onder meer The Ducktownband en Echdweil.



pp 'Koning Willem-Alexander' gaf een droevig overzicht van de staat van Boxtel. ,,Lotgenoten van Eendenbips", startte Henk van de Laak zijn Traanrede.



Wethouder Peter van de Wiel poseert met de oeuvreprijs die de broers Maarte (links) en Henk van de Laak hem toekenden. (Foto's: Hans van Doorn).
Henk van de Laak als koning Willem-Alexander.
Grand café Rembrandt was afgeladen vol tijdens de 39e editie van het Politiek Kaffee.
Afbeelding
Afbeelding
De Aggemarvanhuisaf Band zorgt voor de muzikale omlijsting van het partijcongres van Inde Lijst 11.
Afbeelding
Afbeelding
Ad Hoevenaars is ruim elf jaar als tonprater actief in Eendengat. Reden genoeg voor prins Donald VI om hem voor het leven te benoemen tot Kwekfenomeen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Ronald van Meygaarden (midden) ontving als bedankje voor zijn bijdrage een wetenschappelijk boek: Instituut voor Briljante Mislukkingen.
Prins Donald kreeg een metronoom van Inde Lijst 11. Om 'Saome Inde Maot' te blijven.
Frans Bevers sloot als 'bedrijfslijder' van een buurtsuper het Politiek Kaffee af met een daverende buut.