De straat waaraan de huizen achter dit monumentale pand komen te liggen, zal de naam Jorishof dragen. (Foto: Pål Jansen).
De straat waaraan de huizen achter dit monumentale pand komen te liggen, zal de naam Jorishof dragen. (Foto: Pål Jansen). Foto:

BOXTEL GEEFT NIEUWE STRAATNAMEN VOOR NIEUWBOUWPROJECTEN

Huizen Hobbendonk aan Jorishof

PÅL JANSEN

Jorishof, zo gaat de straat heten waaraan de geplande nieuwbouwwoningen aan de Eindhovenseweg moeten verrijzen. De naam verwijst naar Joris Ninaber van Eyben, de vroegere eigenaar van de firma Joris' Meubelen.

Het bouwproject - dat bekend stond onder de naam Hobbendonk - kwam moeizaam tot start. Nadat kwajongens in het najaar van 2017 brand stichtten in de voormalige stoomwasserij aan de Dommel, tekende milieuvereniging Het Groene Woud bezwaar aan op de nieuwbouwplannen: enkele woningen zouden te dicht aan het water komen. Het leverde allerlei vertragingen op.

Maar het bezwaar van de milieuvereniging werd in mei vorig jaar van tafel geveegd door de Raad van State en zoals het er vooralsnog naar uitziet, kan er dit jaar worden gebouwd. Wel wacht de gemeente nog op een omgevingsvergunning die moet worden ingediend.

Aan het Jorishof moeten achttien woningen verrijzen. Momenteel wordt de grond gesaneerd wegens verontreiniging ten tijde dat stoomwasserij Giesbers er nog opereerde. De witte monumentale villa aan de Eindhovenseweg 12, het enige restant van het oude bedrijfscomplex van Joris' Meubelen, wordt verdeeld in twee zogeheten 'parkresidenties'. Daarnaast wordt ook de naastgelegen boerderij (huisnummer 10) verbouwd tot een woning.

ANDERE STRAATNAMEN

De naamgeving door de gemeente Boxtel volgt na enkele straatnaambesluiten. Naast Jorishof zijn ook de lanen binnen het bouwproject Achter den Eijngel benoemd. Deze hebben allen een verwijzing naar bier gekregen. Dit omdat vroeger in herberg D'n Eijngel het gerstenat werd gebrouwen. De ontsluitingsweg naar de Mijlstraat zal het Brouwerslaantje heten. De overige vijf nieuwe straatjes worden Gerst, Hop, Gruit, Spelt en Gagel genoemd. Die namen sluiten ook weer aan bij de landbouwwerktuigen die ten noordoosten van het gebied gebruikt zijn als straatnaam.

Voorts is het bouwplan in de pastorietuin in Liempde ook benoemd als Pastorietuin. Daarnaast heeft het fietspand door park Molenwijk vanaf de Platanenlaan naar het Essche Heike de naam Merlettenlaan gekregen. Dit vanwege het gouden jubileum van de gelijknamige Boxtelse tennisvereniging die aan de fietsweg ligt.