Boxtel wil meer duidelijkheid over kosten ODBN


Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de kosten die Boxtel volgend jaar moet betalen voor de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN). Duidelijk is al wel dat de gemeente er meer aan kwijt zal zijn dan in 2020. ,,De vraag is niet óf er meer uren door de ODBN worden gemaakt, maar hoeveel", aldus het college van B en W aan de gemeenteraad.

De dienst, die zestien gemeenten en de provincie bedient, houdt zich bezig met advies, vergunningen, toezicht en handhaving. Bijvoorbeeld op gebied van bodemverontreiniging en geuremissies.

Er is nog veel onduidelijk en onzeker over de financiën, weten B en W. Zo wordt de Omgevingswet op 1 januari 2021 van kracht. Deze bundelt tientallen wetten in één nieuwe. Daardoor worden regels op gebied van water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed flink versimpeld. Dit heeft wel enorme gevolgen voor bijvoorbeeld vergunningverlening en handhaving en de vraag is wat hiervan de financiële consequenties zijn voor de omgevingsdienst. Ook worden er financiële voordelen mogelijk: gemeenten mogen vanaf 2021 leges heffen op milieuvergunningen, een extra inkomstenbron dus. Ook volgen meerdere vraagstukken rondom stikstofaanpak, asbestsanering, gevolgen van het klimaatakkoord en de overdracht van bodemtaken naar gemeenten.

HOGER UURTARIEF

Duidelijk is wel dat de kosten per uur dat de ODBN wordt ingezet, meer zullen stijgen dan voorzien. Lagen die in 2020 nog op 97,37 per uur, de verwachting is dat dit in 2021 een bedrag van 101,21 zal zijn, oftewel 3,9 procent meer. Eerder werd verwacht dat het uurtarief met 2,5 procent zou stijgen. Volgens de ODBN komt dat door nieuwe CAO-afspraken met personeel, een nieuw systeem voor personeelszaken (HR21) en de omgevingsdienst wil meer rekening houden met externe inhuur.

Het college van B en W stelt voor om de ODBN de financiële gevolgen voor Boxtel duidelijker in beeld te laten brengen. Ook willen de bestuurders in gesprek met de omgevingsdienst met als onderwerp de taken die de gemeente bij de regionale organisatie al dan niet neer moet leggen. De gemeenteraad neemt over het collegevoorstel op dinsdag 3 maart een besluit.


Finale filmfestival Boxtelse scholen in Bosch' theater

Zo'n zevenhonderd Boxtelse kinderen zullen maandag 6 april over de rode loper van hun eigen première wandelen. De finale van het Boxtels Unicef Kinderrechten Filmfestival vindt dan namelijk plaats in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch.

Op dit moment werken tien groepen zeven en acht aan hun eigen film over kinderrechten. In Muziekhuis Boxtel zijn al diverse bijeenkomsten en voorvertoningen geweest. Op 6 april gaan de gemaakte kunstwerken in première in de grote zaal van het theater in de Brabantse hoofdstad.

De jury, met onder andere cultuurwethouder Marusjka Lestrade in haar gelederen, kiest een winnende klas uit die een ticket wint voor de landelijke finale. Die wordt zaterdag 27 juni gehouden in theater Tuschinski in Amsterdam.