Rem van de Brand verhaalt over de zoektocht naar zijn biologische familie.
Rem van de Brand verhaalt over de zoektocht naar zijn biologische familie. Foto: Hans van Doorn

KOLDERZITTING LEGT UITDAGINGEN BLOOT

Ploegers vatten eigen problemen bij de lurven

PÅL JANSEN

Een traditioneel volgepakt café Het Wapen van Liempde was op carnavalszondag dé plek waar menig Liempdenaar zijn zegje kon doen. Tijdens de dertigste editie van de kolderzitting - georganiseerd door blaaskapel Op Naor d'Honderd - traden tien acts voor de buut. De sprekers stortten hun hart over alle ontwikkelingen in Liempde.

Problemen, Liempde heeft er voldoende. Onder meer taalproblemen, zo constateerde de organiserende blaaskapel Op Naor d'Honderd. Zouden de nonnen uit Vught ingeschakeld moeten worden om Liempde daarvan te ontdoen? Nee, de inwoners van Ploegersland weten de problemen in hun plaats zeer goed zelf op te lossen. 'Naor de Nonnen? Nog nie bekant', luidde het thema dan ook.

Maar dat er taalproblemen zijn, onder meer in Liempde, ontdekten ook Henk Keijsers en Anton Hermes van oud-adjudantengilde GAOS. Met 'Stanislas Marshall' (Niels van Vlokhoven) in hun midden, benoemden zij enkele gevolgen die taalproblemen met zich mee kunnen brengen. Immers, bestuurder Peter van de Wiel beloofde bij zijn aantreden als wethouder dat er huizen gebouwd zouden worden in Liempde. ,,Wat bouwt-ie? Ooievaarsnesten!", zei Hermes, verwijzend naar de vijf nesten die recent op Kasteren werden neergezet. Zou het een misverstand zijn?

Bovendien constateerde het duo dat mensen tegenwoordig moesten opletten met hun taalgebruik. ,,Zwarte Piet moet voortaan regenboog- of roetveegpiet zijn. Negerzoenen mag niet meer. En let maar op: zigeunersaus wordt straks in-caravans-rondtrekkende-individuen-saus!" En Agnes van de pastorie (Hennie Kuppens) deed ook een duit in het zakje. Zij loste taalproblemen op door de nieuwe kapelaan te helpen met Latijn.

ZOEKTOCHT

Ook geestelijk van aard was het optreden van Jozef en Maria (Wildie Voets en Erma Schellekens). Met kindeke Jezus in de arm verliep hun zoektocht naar een onderkomen in Liempde moeizaam, een hint naar de woningbehoefte. Overigens wees ook inspreker Ronald Martens nog fijntjes naar de rijzende huizenvraag.

Jozef en Maria ontdekten een goede online review over b&b Looëind. ,,Eigenaar Geert kent iedereen en is zó gastvrij. Hij deelt zelfs handdoeken uit als je staat te douchen, wát een gastheer. Was getekend: het Vrouwencontact", las het koppel voor.

Ook schilder Rem van de Brand (Jeroen van Oorschot) uit de Haagse Schilderswijk had een zoektocht achter de rug. Hij kreeg op zijn zestiende te horen dat hij was geadopteerd. Dus deed hij mee aan het programma DNA Onbekend. Hij werd eigenlijk geboren als Pierre van de Ven. Zijn tweelingbroertje Patrick (prins Bernardus dus) zou in feite ter adoptie worden afgestaan. ,,Maar die moest zo ontzettend hard janken, dat het adoptiebureau hem niet wilde en zo werd ik maar weggegeven", aldus Van de Brand. Het komische verhaal zorgde voor tranen op de wangen, al helemaal toen de kunstschilder vertelde over zijn aankomst bij het ouderlijk huis: ,,Toen ik aanbelde, zag ik hoe krap ze het er hadden. Dat wist ik van tevoren niet, anders was ik natuurlijk doorgereden."

VERZETSMONUMENT

Landmeters Peter en Meter (Joost van Vught en Harmen Kuppens) hadden problemen om zaken in Liempde op te meten. Een zogenaamd oorlogsmonument in buurtschap Kasteren bijvoorbeeld. De uitbater van het plaatselijke café 't Groene Woud zou hen nog hebben gewaarschuwd: dat monument krijg je niet gevonden. ,,Waarom niet, vroeg ik aan hem", zei Peter. ,,Hij vertelde dat het iedere week werd verplaatst. 'Het is een verzetsmonument', verklaarde de waard." Hun lied 'Onbezonnen naar de nonnen' op de melodie van Leonard Cohens 'Hallelujah' nodigde het publiek tevens uit om uit volle borst mee te zingen.

Dat iemand het overzicht bewaart van de uitdagingen waar Ploegersland voor staat, is wel zo handig. Gelukkig konden klokkenluiders, uh... -makers Diane Melis en Jolanda Liebregts alles gadeslaan vanuit de toren van de Sint-Jans Onthoofdingkerk. ,,We zagen bijvoorbeeld uitbater Ton van Alphen van D'n Durpsherberg op het dak van het Chinees restaurant zitten. 'Hoe gaat het?', riepen we. 'Niet goed', antwoordde Ton. 'Het dak is lek.' 'Och, dan prikt er nog een gaatje bij. Dan is-ie lekkerder!'", aldus de twee lolbroeken.

SUBTIEL

De plaatselijke politiek kwam ook veelvuldig aan bod. In subtiele bewoordingen liet adjudant Harm Eijkemans zich hierover uit. Die liet merken niet gediend te zijn van de partij GroenLinks. ,,Waarom heb jij zo'n hekel aan die partij", vroeg prins Bernardus d'n Urste (Patrick van de Ven), die samen met zijn adjudant optrad, zich af. ,,Da's een Combinatie van 95 dingen. Ze hebben in ieder geval het Wiel niet uitgevonden", verwees Harm naar de partij die zijn roots heeft in Liempde. Overigens vond prins Bernardus dat Harm in diens toespraak uitmuntend met de taal omsprong. ,,Uiteraard, maar jij hebt hem ook geschreven", erkende de adjudant.

De woorden van Bo en Tox (Francois Legius en Wim Jennissen) bleken eveneens zo scherp als een scalpel. Het Liempdse chirurgen-duo is voortaan gehuisvest in het Medisch Centrum, waar allerlei zorgdisciplines en zelfs uitvaartzorg Bakx samenkomen. ,,Van griep tot graf."

Tijdens de kolderzitting bleek maar eens te meer dat er voldoende kennis is in Ploegersland om (taal)problemen op te lossen. Speels werd omgesprongen met zowel het Nederlands als het Brabantse dialect, onder meer in de verwijzingen naar het opgerolde drugslab aan de Savendonksestraat. In dat straatje was er ook een kritische noot van Theo Megens en René Knoops richting taalgebruik van de media. ,,Alles wat goed is, wordt onterecht gelinkt aan Boxtel en het slechte aan Liempde. Bijvoorbeeld het gevonden drugsafval bij de A2 ín Liempde, terwijl dat op Boxtels gebied lag. En We Are Electric? Dat vond weer plaats in 'Velder Woods' in Boxtel", waren enkele voorbeelden van het duo. Maar hoe de taal ook om zal springen met het dorp, één ding zal nooit worden afgepakt, stelden Megens en Knoops vast: ,,De kolderzitting is én blijft in Liempde."

Landmeters Peter en Meter lieten het publiek meezingen op het nummer Onbezonnen naor de Nonnen. (Foto's: Hans van Doorn).