Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LANDJE AAN KOP BURGAKKER WORDT BLOEMRIJK GRASLAND

Vlonderpad krijgt langzaam vorm

Jan Hermens

Wie over de Konijnshoolsedreef richting kasteel Stapelen wandelt, heeft ongetwijfeld gezien dat er bomen zijn gekapt en dat er wordt gewerkt aan een vlonderpad in het weiland met de redoute. De werkzaamheden houden verband met het project Stadslandgoed Stapelen. Ook aan de kop van de Burgakker is het een en ander gebeurd. Hier ontstaat bloemrijk grasland.

Het vlonderpad slingert door het weiland en zal dat toegankelijker maken voor wandelaars. Juist als het land nat is, zoals nu het geval, bewijst het houten lint zijn nut. Het veld staat goeddeels blank en is momenteel nauwelijks te belopen.

Even verderop, aan de kop van de Burgakker nabij de Raapakkerbrug, zijn drie bomen gerooid en is het verruigde landje opgeschoond. Deze klus sluit aan bij Boxtel Binnen de Bruggen én bij Stadslandgoed Stapelen. Het lapje grond vormt namelijk de zuidelijke begrenzing van de cultuurhistorische as, die doorloopt tot de Sint-Petrusbasiliek. Via Landschappen van Allure, het overkoepelende provinciale subsidieproject waar Stadslandgoed Stapelen onder valt, heeft de gemeente Boxtel een bijdrage aangevraagd voor de aanpak het gebiedje. Om daadwerkelijk voor een geldbedrag in aanmerking te komen, moest er voor maart een plan gereed zijn. Dat is gelukt.

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel: ,,De bomen zijn gerooid volgens de aangevraagde kapvergunning. Ze waren in slechte staat. Ook de houtwal was er niet best aan toe. Het landje heeft als bestemming natuur en zodoende wordt dit stukje grond ook als natuur ingericht en beheerd."

BOMEN

,,Er komen drie nieuwe bomen ter vervanging van de drie gekapte exemplaren: twee meerstammige elzen en een walnoot. Ook de houtwal wordt hersteld en uitgebreid. De bodem laten we inzaaien als bloemrijk grasland. En de haag rond het landje wordt vernieuwd en voorzien van twee veldpoorten met daarop de naam Burgakker. Een en ander gebeurt in overeenstemming met de beide bewoners naast het stukje gemeentelijke grond."


p De aanleg van het vlonderpad door het vochtige grasland vordert gestaag. De palen zijn al geplaatst. (Foto: Peter de Koning).


REGIO KOOPT MINDER JEUGDZORG IN BIJ DE LA SALLE

Zorg verdwijnt niet, maar verplaatst zich

Vragen over bezuinigingen op de jeugdzorg zijn niet ongebruikelijk in de Tweede Kamer. En vorige week werd ook Boxtel in Den Haag genoemd. Tweede Kamerleden Martin Wörsdörfer (VVD) en Lisa Westerveld (GroenLinks) vroegen minister Hugo de Jonge hoe het zit met het schrappen van bedden bij jeugdzorginstelling De La Salle. Dit in verband met wachtlijsten.

De Boxtelse CDA-fractie stelde eerder vragen over deze kwestie aan wethouder Maruskja Lestrade (sociaal domein). Die moest tijdens de raadsvergadering van dinsdag 11 februari het antwoord schuldig blijven omdat het een regionale aangelegenheid betreft. Ze reageerde echter zo snel mogelijk schriftelijk. Aanleiding voor de bezorgdheid was een publicatie in Brabants Dagblad over het wegbezuinigen van bedden in de jeugdzorg.

Wethouder Lestrade geeft aan dat de regio Noordoost Brabant in 2020 inderdaad veertien trajecten minder inkoopt bij Koraal dan vorig jaar, maar dat daarvoor alternatieven in de regio zijn ontwikkeld. De zorg verdwijnt dus niet, maar verplaatst zich. Een tendens die onder andere verband houdt met een veranderende aanpak in de jeugdzorg: meer opvang in gezinssituaties, minder in instellingen.

De mindering van veertien trajecten (tien bedden op jaarbasis) treft De La Salle in Boxtel en Maashorst in Reek samen. Wethouder Lestrade: ,,Koraal stelt dat wellicht de afname van jongeren uit Noordoost Brabant gecompenseerd kan worden met jeugdigen uit andere regio's." Volgens Lestrade heeft Koraal aangegeven dat er geen sprake is van het sluiten van een groep. Als er toch groepen worden afgebouwd, zal de organisatie dit aan de regio melden. Als dit bij De La Salle gebeurt, wordt de gemeente direct geïnformeerd, aldus Lestrade.

TOEKOMST

Wat de toekomst betreft, ziet de wethouder een verdere verschuiving van jongeren die in een instelling worden ondersteund naar hulp in een gezinssituatie. ,,Uiteraard zorgen we er in de aanbesteding van 2021 voor dat we voldoende trajecten inkopen voor jongeren die niet in een gezin kunnen wonen."

Om zorgaanbieders meer financiële zekerheid te bieden, gaat de regio vanaf 2021 driejarige contracten afsluiten.


WETENSCHAPPER BELICHT EFFECT XENTARI

'Beter motten aanpakken dan rupsen'

Naar aanleiding van een artikel in Brabants Centrum over de bestrijding van de eikenprocessierups, schakelde lezer Ria Schraverus uit Boxtel haar familielid dr. Elly Morriën in om haar licht te laten schijnen op Xentari. Dit bestrijdingsmiddel zal Boxtel gebruiken tegen de jeukrups. Morriën is wetenschapper aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Morriën: ,,De vogeltjes lopen met Xentari geen direct gevaar. Het is geen gif, maar een bacterie-stam. Xentari werkt tegen de eikenprocessierups, maar ook tegen andere rupsen." En daarin schuilt mogelijk toch een probleem voor de mezen. Morriën: ,,De wintermot is het stapelvoedsel voor mezen. Als je vroeg in het seizoen al spuit tegen de eikenprocessierups, dan neem je

Boxtel


Spreekuur Balans

Politieke partij Balans houdt vrijdag 6 maart van 16.30 tot 18.00 uur een spreekuur in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Iedereen die met de raadsleden van Balans van gedachten wil wisselen over zaken die spelen in de gemeente Boxtel, is welkom. Aanmelden is niet nodig.

ook de larven van de mot mee en sterven er mogelijk jonge mezen van de honger. Deze vogels zijn op zich geen enorme eikenprocessierups-liefhebbers. Die haartjes waar wij last van hebben, zijn voor hen net zo vervelend. Dus als zij eenmaal zo'n rups hebben gegeten, doen ze dat liever niet nog een keer. Ze eten mogelijk wel de poppen van de eikenprocessiemot."

MOTTEN

Wat je dus vooral moet bestrijden, stelt de wetenschapper, zijn de motten van de eikenprocessierups. Voordat ze eitjes leggen. Deze zijn 's nachts actief, als de mezen slapen. Maar vleermuizen zijn dan juist op jacht. ,,Spuiten in combinatie met vleermuizenkasten is mogelijk effectiever dan het hopen op hongerige mezen." Mensen hoeven niet in verweer te komen tegen het middel Xentari, volgens Morriën. ,,Maar het beïnvloedt het ecosysteem wel negatief. Het is niet giftig, maar ontneemt vogels voedsel. Daarnaast eten ook andere insecten zoals (bid)sprinkhanen en de eikenwants de rupsen. Dus er is zeker wat voor te zeggen om geen insecten dood te spuiten met de bacillus-spray. Uiteindelijk heeft ieder ingrijpen weer een bijeffect. Het is dus altijd belangrijk om te monitoren wat er gebeurt en niet zomaar iedere eik te behandelen."