Deze man verspreidt heilig water in Ploegersland. (Foto: Hans van Doorn).
Deze man verspreidt heilig water in Ploegersland. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

LIEMPDE LOOPT ALSNOG MASSAAL UIT VOOR KLEURRIJKE OPTOCHT

Zon verdrijft storm in Ploegersland

MARC CLEUTJENS

In de Akkerstraat klinkt dinsdag - klokslag 11.11 uur - het startsein voor de carnavalsoptocht van Ploegersland. Het weer is uitstekend: een bijna onbewolkte hemel en zon, heel veel zon. ,,We zijn blij dat we de optocht vandaag kunnen inhalen”, zegt voorzitter Reggie van Genuchten van prinsenvereniging De Ploegers kort voor de start van de praalstoet. ,,Zondag was het door storm en regen onmogelijk om de optocht door te laten gaan.”

Halverwege de Kerkstraat is het zenuwcentrum van de optocht ingericht. Aan de keukentafel worden de startnummers toegekend en overleggen de juryleden. ,,Zondagochtend stond al vast dat we de optocht tijdens een van de andere carnavalsdagen wilden inhalen”, zegt voorzitter Van Genuchten. ,,De keuze viel uiteindelijk op dinsdagochtend. Jammer genoeg zijn sommige groepen afgehaakt omdat ze andere verplichtingen hebben. Maar de meesten doen gewoon mee. Sterker nog, we begroeten vandaag ook groepen uit Eendengat en Mullukzuipertjesland.”

Uit Eendengat (Boxtel) is carnavalsvereniging De Walvissen present, compleet met prinselijke hofhouding. Mullukzuipertjesland (Gemonde) heeft ook alle carnavaleske hoogheden naar Ploegersland gestuurd. Opvallend: ook onder het publiek bevinden zich veel inwoners uit deze buurdorpen. ,,Ik kom kijken naar mijn kleindochter Saar, die meedoet met de Disco Zwemdiva’s”, vertelt Boxtelaar Guus Eltink. ,,Omdat ik op zondag altijd jurylid ben in Eendengat, zie ik de praalstoet in Ploegersland sporadisch. Ik vind het fijn dat ik er nu wél bij kan zijn.”

SNEL SCHAKELEN

De jury van de optocht bestaat in Ploegersland uit negen koppels, die alle deelnemers kritisch bekijken. ,,We letten op het carnavaleske karakter van een loopgroep of praalwagen en beoordelen de uitwerking van het idee”, legt Celes van Zuijlen uit. Hij vormt een duo met Jeroen van Wylick. ,,We gaan eerst een kijkje nemen bij het opstellen. Daarna stellen we ons op bij de COOP”, vult Van Wylick aan. Ploegersvoorzitter Van Genuchten roemt de medewerking van de gemeente Boxtel. ,,We hebben zondag snel moeten schakelen”, vertelt ze. ,,De vergunning is meteen aangepast, de afdeling Openbare Werken ondersteunt ons ook vandaag. We hebben voorts goede afspraken kunnen maken met ondernemers. Er is vandaag dus letterlijk en figuurlijk geen vuiltje aan de lucht.”

DEFILEREN

Met pakweg veertig startnummers is de Liempdse optocht een bonte verzameling loopgroepen, praalwagens en muziekgroepen. Op de hoek van de Akkerstraat en de Nieuwstraat defileren ze langs de prinsenwagen van De Ploegers. Daarop dansen de leden van de (jeugd)raad van elf en natuurlijk prins Bernardus d’n Urste en jeugdprinses Elin d’n Urste. Ze zijn getuige van een praalstoet waarin vooral loopgroepen zich laten inspireren door het motto ‘Laot Liemt zê’n zo ês ‘nen eik en ’n ven’. Heel veel vennen en eiken dus in de optocht, onder wie een groep zweverige danseressen die ‘zen uit het ven’ dansen op ‘Aquarius’, het bekende hippielied van The 5th Dimension. Ook fraai is de groep die de overlast van de eikenprocessierups koppelt aan het thema: ‘Ven-de deze eik ok zo jeuke?’. Achtervolgd door een rupsenbestrijders struinen de jeukende bomen over de Liempdse keien.

Imposant is de praalwagen van De Roestkrabbers. Ook hier een toepasselijk thema: ‘D’n eik zit skeef in ’t ven’. Heel leuk: Loek, Hannes en Nelis die het publiek als ‘De VisVENtjes’ uitdagen een eendje op te vissen. Prijswinnend is de fraaie wagen van carnavalsvereniging Gin Verstand waarop Mario Kart wordt uitgebeeld.

Het handjevol ‘herriekarren’ dat de praalstoet afsluit, laat vooral hardstyle horen. Uit Eendengat is ‘Ni zat te krège’ present, een trailer met onder meer Wesley en Rowan aan boord. ,,Het is keigaaf om mee te doen aan deze optocht”, vinden de twee ODC-voetballers. ,,Zaterdag deden we mee in Gemonde, maandag in Olland. En nu zijn we in Liempde. En hier schijnt de zon!”

UITSLAG OPTOCHT

Wagens: 1. CV Gin Verstand; 2. CV Van de Kaart; 3. De Roestkrabbers. Grote loopgroep senioren: 1. Wijn kan ook in een Fristipak; 2. Ons Ploegske; 3. BV Hezelaar. Kleine loopgroep senioren: 1. Kwartet grijze sleur, zonder kleur; 2. Colour Girls; 3. Inge en Yvonne. Grote loopgroep junioren: 1. Onze jonguhs uit Liemt; 2. De Roestkrabbers; 3. Disco Zwemdiva’s. Kleine loopgroep junioren: 1. De VEN Eijkskes; 2. Meiden van het Kleedkamertje; 3. De VisVENtjes. Wisselbeker: CV Gin Verstand en De VEN Eijkskes.


Onderscheidingen

Tijdens het carnaval werden twee onderscheidingen in Liempde uitgereikt. José Kelders kreeg van het Gilde der Prinsen de Opsteker voor haar vrijwilligerswerk voor onder andere JAS Liempde, haar buurtvereniging en De Zonnebloem. Lenie Thomassen zette zich de afgelopen veertig jaar op diverse manieren in voor De Ploegers en ontving de Briljante Gouw Ploeg.

José Kelders (links) kreeg de Opsteker. Lenie Thomassen ontving de Briljante Gouw Ploeg. (Foto: Gerard Schalkx).
Met een kaart in de hand door Smurfenland. (Foto: Hans van Doorn).
De Visventjes worden geïnterviewd. (Foto: Hans van Doorn).
Prinsenvereniging De Ploegers dankt alle vrijwilligers. (Foto: Hans van Doorn).
Twee invalkrachten zien een skatebaan wel zitten. (Foto: Hans van Doorn).