Carnavalsvereniging Ut Gut Ni Van Èges heeft met haar grote wagen de eerste prijs gewonnen.
Carnavalsvereniging Ut Gut Ni Van Èges heeft met haar grote wagen de eerste prijs gewonnen. Foto: Hans van Doorn

VROUWEN VAN DE LANGSTE WEG TILLEN LACHEND HUN ROKKEN OP

Schots, scheef en schik in Gemonde

Jan Hermens

Bij het zien van Schotten in kilt rijst altijd die ene vraag: wat zit er onder die geruite rok? Het publiek dat zaterdag de carnavalsoptocht in Mullukzuipertjesland (Gemond) bekijkt, weet het nu. Schalks lichten de vrouwen van carnavalsgroep De Langste Weg elke paar meter hun geel met zwarte kledingstuk en tonen keurige driehoekjes. Wie nog eens goed kijkt, ontdekt dat het vlaggetjes zijn met een afbeelding van een pizzapunt.

Dat is geen toeval. Deze loopgroep heeft als leus Gimde gaat Schots en scheef, inclusief kar met daarop de toren van Pisa. ,,De mannen dragen een afbeelding van die toren onder hun kilt", lachen de zussen Elke en Femke de Raad. Ze hebben de eerste prijs in de optocht te pakken, dat weten ze zeker. ,,We zijn de enige loopgroep met volwassenen, dat is wel jammer. We winnen voor het derde jaar op rij."

Onderweg hebben de Schotten schik, net als het publiek. De geheven rokjes leveren menig kwinkslag en vrolijke lach op. Het thema van de Mullukzuipertjes is dit jaar: Gimde ga skeef. Dat motto hebben deze deelnemers letterlijk genomen. Femke: ,,We zijn best lang bezig geweest met bouwen. Dat hebben de mannen vooral gedaan. De kleding was onze taak."

PRAALWAGENS

Twee grote praalwagens springen eruit in de Gemondse optocht. Dat zijn de creaties van de carnavalsverenigingen Ut Gut Ni Van Èges en Bakt 'r Niks Van. 'Wij zetten al elf jaar alles op alles', stelt Bakt 'r Niks Van. De kraan van die groep oogt strak en kleurrijk. Letterlijk een bouwwerk van formaat. Dat deze carnavalisten er niks van bakken, is beslist een leugen.

Ut Gut Ni Van Èges verwijst naar een actueel knelpunt in het dorp: het gebrek aan nieuwbouw. De koppen van drie bouwvakkers draaien, hamer en troffel bewegen... De jongeren die maanden aan deze wagen hebben gebouwd, mogen trots zijn op hun prestatie.

Michel Hoksbergen, voorzitter van stichting jeugdcarnaval De Mullukzuipertjes, is tevreden over het verloop van de optocht. ,,Niet alle wagens hielden zich aan de geluidsnormen, daar hebben we actie op ondernomen. Verder is alles wel netjes gegaan."

GELUID

Wat geluid betreft, heeft Hoksbergen een punt. Een stel jonge ouders beschermt de oren van hun peuter met een capuchon als een van de herriewagens voorbij komt. Toeschouwers wijken terug met de handen op hun oren. De basdreun is niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar.

Die vrachtwagens, het zijn er toch wel een stuk of vijf, geven de optocht lengte. Hoewel over de schoonheid ervan valt te twisten, hebben de jongeren in de trailers in ieder geval plezier. Wie weet gaan ze over een jaar of wat met een echte carnavalswagen aan de slag, of komen ze met een creatieve, mooi aangeklede loopgroep voor de dag. Die hoeft geen vijftig man te tellen om grappig te zijn, dat bewijst De Langste Weg wel; die sleepte en passant de Wisselmullukkan in de wacht.

Uitslagen optocht:

Loopgroep 12-: 1. Marit Koekkoek, Schots en Scheef; 2. Weet nie, wat zit de wereld toch skeef in mekaar.

Loopgroep 18+: 1. De langste weg, Gimde Schots en scheef.

Wagens 18-: 1. Crew Mullukzuipertjes, De crew ga skeef on tour; 2. De Roestkrabbertjes, ‘t Venneke.

Wagens 18+: 1. CV Ut Gu Ni Van Èges, We bouwen alles schots en scheef!; 2. CV bakt d'r niks van, We zetten al 11 jaar alles op alles; 3. CV van de Kaart, Smurfen.

Wisselmullukkan: De Langste Weg.

Aanmoedigingsprijs: De Roestkrabbertjes & De Roestkrabbers.

(Foto's: Hans van Doorn)

Juryleden overleggen over de punten die ze gaan toekennen.
Een fraai staaltje bouwkunst van carnavalsvereniging Bakt d'r niks van. De praalwagen eindigde op de tweede plaats.
Ook voor de boeren is aandacht in Gemonde.
Nu weten we eindelijk wat er onder die kilts van de vrouwen van De Langste Weg verborgen zit.