Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

COLLEGE GEEFT AANVULLENDE SUBSIDIE

Dagje Thuis blijft dit jaar nog voortbestaan

Jan Hermens

Donkere wolken hingen boven het project Dagje Thuis van welzijnsorganisatie ContourdeTwern (CdT). De dagbesteding voor kwetsbare, zelfstandig wonende ouderen bestaat sinds mei 2018 en dreigde door bezuinigingen van de gemeente Boxtel de zomer van 2020 niet te halen. Maar er gloort hoop aan het firmament, want het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een een aanvullende subsidie te verstrekken. Hierdoor kan Dagje Thuis in ieder geval in 2020 nog voortbestaan.

In december vorig jaar was al besloten een bijdrage van 25.000 euro aan CdT te verstrekken om Dagje Thuis voort te kunnen zetten in het eerste kwartaal van dit jaar. Nu komt daar nog eens 30.450 euro bovenop. Daarmee moet de welzijnsdagbesteding zich tot het eind van het jaar redden. In september gaan de gemeente Boxtel en CdT in overleg over een vervolg in 2021. Burgemeester en wethouders geven aan 'innovatieve inbreng' van de welzijnsorganisatie te verwachten. Die zal dus moeten nadenken over creatieve manieren om het initiatief betaalbaar te houden en ook kwalitatief goed in te vullen.

Dagje Thuis vindt twee keer per week plaats: één dag in gemeenschapshuis De Rots actief en eenmaal in Kinderboerderij Boxtel. Negentien ouderen maken er gebruik van. De dagbesteding ontlast de mantelzorgers van de deelnemende senioren. Daarnaast draagt het project eraan bij dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen waardoor duurdere zorg minder snel nodig is. Een indicatie is niet nodig om deel te kunnen nemen aan Dagje Thuis.

SCENARIO TWEE

Voordat B en W een aanvullende subsidie besloten toe te kennen, zijn er al gesprekken gevoerd met CdT over een goedkopere opzet van de dagbesteding. Die leidden tot drie scenario's. De eerste en duurste optie voorziet in zorg op de twee locaties en achttien uur per week professionele inzet. In scenario twee worden beide locaties gehandhaafd, maar wordt de beroepskracht twee uur per week minder ingezet. In het derde geval wordt de dagbesteding op één plek gehouden en is er acht uur per week professionele inzet. Dit laatste scenario zou een halvering van het project betekenen.

De gemeentebestuurders kiezen voor de tweede mogelijkheid en willen de welzijnsdagbesteding toevoegen aan de uitvoeringsagenda Samen Ouder Worden in Boxtel. Binnen de begroting 2020 is dekking gevonden voor de aanvullende subsidie. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel van B en W. Wanneer dit wordt behandeld, is bij deze redactie nog onbekend.


p Dagje Thuis bestaat sinds anderhalf jaar, maar het welzijnsinitiatief van ContourdeTwern moest dit jaar al vrezen voor zijn voortbestaan. Door de aanvullende subsidie die het college van B en W nu voorstelt, zal de dagbesteding in ieder geval tot 2021 kunnen voortbestaan. (Foto: Albert Stolwijk).


75 jaar vrijheid is het thema van vrouwendag

Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, wordt ook in Boxtel gevierd. De dag staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Er is vanaf 19.00 uur en bijeenkomst voor vrouwen en meisjes vanaf veertien jaar in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof.

Er is nog veel onvrijheid in de wereld, zeker voor vrouwen. Voldoende gespreksstof dus. Het Wereldkoor treedt op, er komen vrouwen aan het woord die in Boxtel de vrijheid ervaren en er is een pubquiz. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezellig samenzijn en een hapje en duurt tot 23.00 uur. De entreeprijs bedraagt drie euro; om 18.30 uur gaat de zaal open.