Afbeelding
Foto: Maarten Melis

SINT-CHRISTOFFEL DOET ONDERZOEK IN GEBOUWEN

Boxtelse scholen vermoedelijk loodvrij

Jan Hermens

In Utrecht zijn op verschillende basisscholen verhoogde concentraties lood in het drinkwater aangetroffen. Te veel lood in drinkwater is ongezond, vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Alleen in gebouwen van voor 1960 kunnen zich nog leidingen van het zachte metaal bevinden, want na dat jaar waren waterbuizen van dit materiaal verboden. Ook in de gemeente Boxtel staat een aantal schoolpanden van vóór 1960, maar daar lijkt niets aan de hand.

Een van de schoolpanden die gebouwd is vóór 1960, ligt aan de Baroniestraat en wordt gebruikt door de Angelaschool. Directeur Jos Korsten: ,,Vorig jaar is ons gehele sanitair nog vernieuwd, inclusief leidingwerk."

Ook enkele scholen die vallen onder Sint-Christoffel zijn ouder dan zestig jaar. De Boxtelse onderwijskoepel meldde desgevraagd te onderzoeken of er in haar panden sprake is van loden leidingen. Zo vaart de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel onder de vlag van Sint-Christoffel. Suzan Pijnenburg: ,,Er is onderzoek gedaan bij ons en er zijn geen leidingen van lood aangetroffen." Een woordvoerder van de Sint-Petrusschool zegt te vermoeden dat er in het buizenstelsel in het gebouw geen lood te vinden is. ,,Er zijn in de loop der jaren diverse aanpassingen gedaan aan het pand."

ZELF VERANTWOORDELIJK

De gemeente Boxtel weet niet wat voor leidingen er in de onderwijspanden liggen en geeft aan dat besturen zelf verantwoordelijk zijn voor het ondernemen van actie. Dat heeft te maken met eigenaarschap. ,,De gemeente is economisch eigenaar terwijl het schoolbestuur de juridische eigenaar is. Daarmee is een school in principe zelf verantwoordelijk voor het vervangen van loden waterleidingen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

De PO-Raad (de landelijke sectororganisatie die de gemeenschappelijke belangen behartigt van basisschoolbesturen, red.) heeft al haar leden opgeroepen om te onderzoeken of er loden leidingen liggen en zo ja, deze in goed overleg met de gemeente zo snel mogelijk te vervangen. ,,Wij communiceren met de schoolbesturen die een pand van vóór 1960 hebben. Wanneer nodig zullen we meedenken in het kader van de gezondheid", aldus de gemeentelijke woordvoerder.

JOOST

Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het eventueel vervangen van leidingen. Huurders zijn dat niet. Woonstichting Joost zoekt momenteel uit hoe het met het leidingwerk in haar woningvoorraad zit. Meerdere gemeentes in Nederland laten ook het waterleidingnetwerk van gemeenschapshuizen en sportcomplexen controleren.

Carnavalskater?

Helaas heb ik een kater. Het komt door de drie bomen, die op de vrijdag voor carnaval omgehakt bleken te zijn op het veldje aan de Burgakker, nabij de Dommel. Ik had dus mijn eerste kater al voordat carnaval goed en wel begon.

Een bezorgde buurtbewoner had de bomen enige tijd geleden al zorgvuldig voorzien van een lint en tekstbordje. Jonge aanplant is geweldig, maar met de huidige kennis over de grote meerwaarde van bestaande bomen, zoals de aanpak van ernstige klimaatproblemen, is het hoog tijd voor een meer zorgvuldige afweging omtrent bomen kappen. Ik was bij de laatste raadsvergadering aanwezig waar twee mensen hebben ingesproken over het belang van het behouden van de bestaande bomen in de Rechterstraat en de dringende vraag om een Bomenbeleidsplan. Ik hoorde het aan en had niet de indruk dat het erg serieus werd genomen door de gemeenteraad. Daarom vestig ik hier zelf ook maar even de aandacht op een onderwerp dat velen van ons na aan het hart ligt; de bomen in Boxtel.

        MIRJAM HENKEN


Snuffelmarkt

Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal houdt zondag 1 maart een snuffelmarkt in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. De zaal is open vanaf 13.00 uur en gaat om 16.00 uur weer dicht. De entree bedraagt een euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Bezoekers vinden circa zeventig tafels vol gebruikte spullen. Er zijn nog tafels te huur, voor vijf euro. Belangstellenden kunnen mailen naar jan@vogelvreugdonsideaal.nl.