Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LANDBOUWDESKUNDIGE MET HART VOOR ONDERWIJS

Harrie van der Aa onverwacht overleden

MARC CLEUTJENS

Een onderwijsman in hart en nieren met passie voor de landbouw. Zo kan Harrie van der Aa het best omschreven worden. Meer dan veertig jaar stond de in 1936 geboren Liempdenaar voor de klas op scholen voor voortgezet, middelbaar en hoger (beroeps-)onderwijs. Vorige week donderdag overleed Van der Aa onverwacht.

,,Als je me niet kunt vinden, ben ik bij de schapen.” Een uitspraak van nog maar enkele weken geleden toen Van der Aa nog werd geïnterviewd voor een magazine. Hij bevond zich inderdaad te midden van zijn schapen die graasden op een weiland aan de Gemondesestraat, op de grens van Liempde en Boxtel. ,,Die oude grenspaal in de berm staat op mijn grond”, verduidelijkte Van der Aa.

Stilzitten kon de geboren Dungenaar niet. Ondanks zijn respectabele leeftijd meldde hij zich in 2019 aan voor de ledenraad van de Rabobank. Als boerenzoon groeide hij op met de coöperatieve gedachte. ,,Omdat ik me al mijn hele leven heb verdiept in de landbouw, denk ik dat ik vooral op dat gebied kan bijdragen aan het beleid van de Rabobank”, zei hij.

ZELFVOORZIENEND

Van der Aa groeide op op een boerderij. Groente, fruit, eieren en bloemen die niet voor eigen gebruik waren, verkochten zijn ouders op de weekmarkt. Na de mulo koos hij voor de Hogere Landbouwschool in Roermond. Op de Kweekschool behaalde hij meerdere lesbevoegdheden. Van der Aa doceerde talrijke vakken in de Bommelerwaard en de Meierij. Naast algemene land- en tuinbouw waren dat onder meer bijenhouderij, groente- en fruitteelt en bedrijfseconomisch boekhouden voor agrarische bedrijven. Hij gas les op een lagere land- en tuinbouwschool en stond voor de klas op het Sint-Janslyceum. Ook doceerde Van der Aa op de HAS en verzorgde hij tuinbouwcursussen op BLO-school Sint-Willibrordus in Boxtel. Bijna dertig jaar was hij in die gemeente ook leraar op Mavo Wilgenbroek waar hij exacte vakken, biologie, geschiedenis en aardrijkskunde gaf. Parallel aan zijn onderwijsbaan studeerde hij op de Landbouwuniversiteit Wageningen en leerde hij meerdere talen, waaronder Spaans, Italiaans en Russisch.

HALAABIHOF

Sinds 1970 woonde Van der Aa met zijn gezin aan de Gemondesestraat waar hij met echtgenote Mien drie kinderen grootbracht. Net als vroeger in Den Dungen werkte hij ook hier zelfvoorzienend. Hij was elke dag te vinden in de moestuin en de boomgaard en verzorgde er zijn schapen. Enkele weken geleden nog zei hij: ,,Stoppen met boeren? Geen sprake van!”. Hij keek ook uit naar de maand maart waarin de schapen lammeren. De drukste, maar ook de mooiste weken van het jaar waarin Van der Aa zijn erf graag openstelde voor schoolklassen. De leerlingen mochten dan lammetjes aaien en kregen natuurlijk een degelijk lesje landbouwonderwijs. En als hij even niet met de boerderij bezig was, las hij boeken. Heel veel boeken. Waarom? ,,Lezen houdt de mens vitaal en kritisch.”Harrie van der Aa overleed na een dag tussen zijn geliefde schapen en fruitbomen. Hij is 83 jaar geworden.


p Harrie van der Aa poseert tussen zijn schapen aan de Gemondesestraat op de grens van Liempde en Boxtel. (Foto: Peter de Koning, 2020).


Voorverkoop Romkankletsen Gemonde begint

De voorverkoop voor het jaarlijkse Romkankletsen in Gemonde begint vrijdag 28 februari in café-zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg 95 in Gemonde. De verkoop start om 19.00 uur en de deur gaat om 18.00 uur open.

Dit jaar klimmen maar liefst zeven kletsers van eigen bodem in de romkan om hun wauwel aan het publiek te verkopen. Het jaarlijks terugkerend evenement zit de laatste jaren in de lift door aanwas van jong plaatselijk talent. Ook dit jaar mag de organisatie weer een debutant begroeten. Het romkankletsen is op 20, 21 en 22 maart in café-zaal Kloosterzicht in Gemonde.

Romkankletsers, tonpraters en buutreedners beoefenen hetzelfde métier: dat van cabareteske grappenmaker. Soms vertellen ze een met grollen doorspekt verhaal over hun eigen woonplaats, soms is hun buut meer algemeen. Af en toe zijn ze een tikje plat, maar meestal zeer spitsvondig.