Dit meisje verkoopt popcorn in het circus. (Foto's: Peter de Koning).
Dit meisje verkoopt popcorn in het circus. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BUURTSCHAP WEST EN CIRCUS BEESTENBOEL WINNEN JEUGDOPTOCHT

'Het is gezellig om mee te doen'

Linda van de Wiel

Het was zaterdagochtend vanwege de weersvoorspelling nog even spannend of de Kleine Eendentrek in Boxtel van start zou gaan. De vele deelnemers, die zich flink hadden uitgesloofd, konden opgelucht ademhalen. Zij bedienden het publiek binnen het thema ‘Circus in Indegat’ met diverse prachtige creaties. De winst in de categorie kleine groepen was voor het kleurrijke Circus Beestenboel. Buurtschap West nam de eerste prijs voor grote groepen mee naar huis.

Ze hadden er zin in, de deelnemers aan de Kleine Eendentrek. Na de traditionele sleuteloverdracht op de Markt werd Boxtel voor vier dagen Eendengat. Vele loopgroepen spreidden hun creativiteit tentoon in een circusachtige act. Koorddansers, dieren in kooien én tijgers die door zogenaamd brandende hoepels sprongen, kleurden het centrum. Toch zag het er zaterdagochtend nog naar uit dat de Kleine Eendentrek zou worden afgelast: ,,Vanochtend om 09.00 uur hadden we een spoedoverleg met de Stichting Openbaar Jeugd Carnaval (SOC)”, vertelde president der Waggelaars Frank van Heesch. ,,Unaniem besloten we de optocht door te laten gaan. De wind was helaas wel te sterk om de vier Eendengatse vlaggen, die dit jaar voor het eerst zouden wapperen aan de toren van de Sint-Petrusbasiliek, te hijsen.”

VERRASSING

De straffe wind mocht de pret niet drukken. Dat was te zien aan de vele toeschouwers en de enthousiaste deelnemers. ,,Ik heb er veel zin in”, lachte Kiara Saccomani (11), leerlinge van basisschool De Vorsenpoel. ,,Wij beelden met onze loopgroep het lerarentekort uit. Het is bij ons op school daardoor soms net een circus. Of we gaan winnen? Dat zou ik heel leuk vinden, maar ik heb al veel mooie groepen gezien.” Schoolgenoot Sofie van der Mijden (7) is minder bescheiden: ,,Ik denk dat we winnen. Maar als dat niet zo is, vind ik het ook goed. Het is vooral gezellig om mee te doen.” Winnen deed De Vorsenpoel niet. De grote groep nam de vijfde prijs in ontvangst.

Buurtschap West ging er wél vandoor met de hoofdprijs. Dit was voor deelnemer Faas Langerwerf (10) een verrassing. Voorafgaand aan de Kleine Eendentrek, zei hij namelijk nog: ,,Ik heb geen idee wie er gaat winnen. Ik vind het vooral leuk om mee te doen en het is cool dat iedereen naar me kijkt.” Julia de Vries (10) doet elk jaar mee aan de kinderparade. ,,Voor de gezelligheid. Wat ik zo leuk vind? De muziek en alle bekenden die komen kijken.” Zij en diverse andere leerlingen van De Beemden hadden een carnavaleske act in elkaar gedraaid: compleet met een kassa, popcorn én een heus vlooiencircus. Dit werd beloond met een vierde plek.

De Red River Kids sleepten als snoepkraam de derde prijs binnen bij de kleine groepen. Vaya van den Boogaard (10) was verkleed als bak popcorn: ,,Ik kan niet wachten aan iedereen te tonen hoe ik eruit zie. En verder heb ik deze carnaval zin om naar ons clubhuis De Fellenoord en de Kwekpoel te gaan.”

De Spelelier toog met een groot gezelschap in bonte kleuren door de Boxtelse straten. De act had succes, want de school ging er met plek twee vandoor. De vijf enthousiastelingen Dünya, Lianne, Jip, Erik en Emma van Circus Beestenboel gingen - verkleed als circusdieren en brandende hoepels - met de eerste plek naar huis. ,,Dit was pas gaaf”, zei circusdirecteur Erik van Alphen (10). ,,Ik heb nog nooit een prijs gewonnen.” Een carnavalesk jubileum was er ten slotte voor de Jeugdhofkapel. Het begeleidingsorkest van jeugdprins Thijn en -prinses Karleen en de Jeugdraad van Elf, bestaat 33 jaar. De muzikanten namen vanwege het jubileum een onderscheiding in ontvangst.

UITSLAG

Grote groepen: 1. Buurtschap West; 2. Circus De Spelelier; 3. De Walvisjes in het Circus; 4. De Beemden; 5. Circus Onderwijs (De Vorsenpoel). Kleine groepen: 1. Circus Beestenboel; 2. Circus in de Maat; 3. Red River Kids; 4. Loes en Renate: Het Watercircus. Heel veel aan gedaan prijs: De Walvisjes in het Circus. Grote Knokkersprijs: Circus De Spelelier. Jammer net geen prijs oorkonde: Fred van Nistelrooij. Hij is dertig jaar verkeersregelaar.

Zou hij onderweg echt afgeschoten zijn? Best spannend voor diegene die de levende kanonskogel van Buurtschap West speelde...
Oh wat fijn, ik mag een bak popcorn zijn!
Dit meisje hield haar paraplu goed vast, anders waaide deze weg.
Toegang tot het circus kost geld, wisten de leerlingen van basisschool De Beemden. Dus zorgden zij voor de kassa.
De brandende hoepels van De Spelelier mochten van de brandweer zaterdag door Boxtel lopen.