Afbeelding
Foto:

MEER FLO-KOSTEN UIT 'S-HERTOGENBOSCH

Veiligheidsregio kost een euro extra voor Boxtelaar

PÅL JANSEN

De Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN) vraagt in 2021 per burger een kleine euro meer dan in 2020. In totaal kost het regionale samenwerkingsverband de gemeente Boxtel volgend jaar ruim 1,9 miljoen euro, wat omgerekend een bedrag van 58,11 euro per inwoner betekent.

Het samenwerkingsverband vraagt een hogere bijdrage van gemeenten, deels vanwege het zogeheten functioneel leeftijdsontslag (FLO). Dit is een soort vroegpensioen voor medewerkers met een lichamelijk en geestelijk zware functie, zoals brandweerlieden. Zij mogen eerder stoppen en krijgen tot hun 65e een uitkering.

Momenteel betaalt 's-Hertogenbosch nog voor de FLO-kosten van brandweermedewerkers die eerst in dienst waren van deze gemeente. In 2011, toen de VRBN werd opgericht, kwamen die vanzelfsprekend in dienst van de veiligheidsregio. 's-Hertogenbosch betaalde de kosten voor de FLO-regeling echter nog wel gewoon door. De VRBN vraagt nu van de gemeenten om deze als regio te gaan betalen, wat neerkomt op 54 cent per inwoner. Oftewel, ruim drie ton verdeeld over zeventien gemeenten. De rest van het bedrag is nodig om inflatiecorrectie op de salarissen van het personeel toe te kunnen passen.

De veiligheidsregio is het samenwerkingsverband waarin brandweer, rampenbestrijding, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening zijn verenigd. Deze organisatie is actief namens verschillende gemeenten. De regio waar Boxtel onder valt (Brabant-Noord) behelst zeventien gemeenten in Noordoost-Brabant met ruim 600.000 inwoners.


VERKEERSSITUATIE BLIJFT WENNEN

Boxtel past inrichting marktplein niet aan

Als het aan het Boxtelse college van burgemeester en wethouders ligt, wordt de Markt verkeerstechnisch niet aangepast. Volgens het dagelijks bestuur van de gemeente is het plein ingericht volgens het definitief ontwerp en na evaluatie nog verbeterd. Het blijft gewoon een kwestie van wennen, aldus B en W. Het vernieuwde centrumplein werd ruim een jaar geleden opgeleverd.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van het CDA over de Markt. Nog altijd rijden auto's tegen de toegestane rijrichting in en parkeren automobilisten hun voertuigen in voetgangersgebied. De fractie vermoedt dat dit te maken heeft met onduidelijk aangegeven parkeervakken, een niet herkenbare afscheiding tussen voetgangersgebied en rijbaan en het ontbreken van de juiste verkeersborden.

Volgens het college voldoet de Markt aan de gewenste eisen op het gebied van verkeersveiligheid en -duidelijkheid: ,,Er zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd en de situatie heeft onze voortdurende aandacht."

HANDHAVING

Burgemeester en wethouders zijn het er wel met de fractie over eens dat handhaving de verkeersveiligheid ten goede komt. Alleen is de beschikbare capaciteit beperkt. ,,Die bedraagt 64 uur per week voor heel Boxtel. Doordat boa's in tweetallen werken, betekent dit ongeveer vier dagen per week toezicht in de gemeente."




q De verkeerssituatie op de Markt laat volgens het CDA nog steeds te wensen over. Het college van B en W denkt daar anders over. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding