Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

TORNADOBAL OGGELVORSENPOEL SLAAT AAN

Essche carnavalsoptocht naar halfvasten

Jan Hermens

Hoewel het stormachtige weer van zondag goed paste bij het thema Ge ziet ze vliegen, werd ook de carnavalsoptocht in Oggelvorsenpoel afgelast. De Essche leutstoet is verplaatst naar halfvasten, zondag 22 maart. Een beslissing die op begrip kon rekenen, vertelt Dorethee van Oirschot namens de Oggelvorsen.

,,De bouwers snapten dat we dit besluit hebben genomen. Natuurlijk was er hier en daar wat teleurstelling, maar er werd ook gezegd: nu houden we een extra feestje. We maken er met halfvasten een mooi festijn van."

De Essche carnavalsvereniging bedacht in korte tijd een alternatief feestje op zondag: het Tornadobal. Van Oirschot: ,,Dat sloeg enorm aan. We wisten nog wat artiesten te strikken en hebben het met z'n allen gezellig gemaakt." Zozeer zelfs, dat er al geluiden klonken om het Tornadobal vaker te houden...

VLIEGERS

Een dag eerder, op zaterdagmiddag, hielden de Oggelvorsen zich ook al met wind bezig. Althans, een aantal knutselaars had prachtige vliegers gemaakt. Ondanks de stevige bries lieten de carnavalisten hun werkstukken niet richting de wolken stijgen, maar presenteerden ze ze veilig in dorpshuis De Es. Van Oirschot: ,,Die vliegers hadden te maken met de opdracht van waarnemend burgemeester Yves de Boer aan prins Thomas. Traditiegetrouw krijgt de leutvorst de sleutel pas als hij een opdracht heeft vervuld." Uiteraard had de taak te maken met het carnavalsthema Ge ziet ze vliegen. ,,Carnaval mag nooit vervliegen in de Oggelvorsenpoel", aldus Van Oirschot.

Aan creativiteit ontbreekt het de Esschenaren duidelijk niet. De kunststukjes bleken fraai genoeg om prins Thomas d'n Urste en jeugdprinses Raven d'n Urste de sleutel te bezorgen.


q Carnavalisten bewijzen maar weer eens hun creativiteit. (Foto: Hans van Doorn).