Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

MARLIES VAN HAMONT: HORECAGEZICHT VAN DE KLEINE AARDE

'Het leven is goed bij Bonne Vie’

MARC CLEUTJENS

'Welkom bij Bonne Vie!’ Stagiair Ben (17) van Sterk in Werk in Boxtel zet koffie in het horecagebouw van De Kleine Aarde in Boxtel. Ondernemer Marlies van Hamont (62) exploiteert sinds het voorjaar van 2017 in het vroegere bezoekerscentrum aan het Klaverblad een eigen horecabedrijf dat ze ‘Bonne Vie’ heeft gedoopt. Marlies: ,,We houden van deze prachtige plek. Het voelt alsof we elke dag op vakantie zijn.”

Met een eind 2019 verstrekte horecavergunning op zak werkt Marlies elke dag met veel toewijding aan haar missie: Bonne Vie op de kaart zetten in Boxtel. ,,Ik ben zelfstandig ondernemer en run dit bedrijf zonder subsidie”, vertelt ze. ,,Ik heb vijftien jaar als freelance kok bij De Kleine Aarde gewerkt en ben de gastvrouw van Bonne Vie.”

Ruud de Wilde (53) is haar steun en toeverlaat en profileert zich als maatschappelijk ondernemer en bedenker van nieuwe horecaconcepten. Bonne Vie is meer dan een horecaonderneming. ,,Dit is een leerwerkbedrijf voor mensen met een verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt”, legt Ruud uit. ,,We werken daarom intensief samen met de Koraal Groep, Humanitas, Erbij, Prisma en Reclassering Nederland. Daarnaast bieden we stageplekken aan leerlingen van het Baanderherencollege en verstrekken we opdrachten aan studenten van SintLucas en het Summa College.”

HOSTEL EN B&B

Bonne Vie is ingericht in het voormalige bezoekerscentrum van De Kleine Aarde en omvat naast een gezellige brasserie ook een hostel waarin veertien eenpersoons kamers zijn ingericht. ,,Hier overnachten deelnemers aan workshops, vergaderingen en symposia die de gebruikers van De Kleine Aarde hier organiseren”, legt Marlies uit. ,,Verder hebben we twee tweepersoons kamers die we verhuren aan gasten van onze bed & breakfast. Wandelaars en fietsers die graag willen genieten in Het Groene Woud, kunnen hier comfortabel overnachten.”

Marlies heeft Bonne Vie grondig aangepakt. ,,Ik heb gekozen voor een vintage sfeer”, lacht de uitbaatster. Ruud vult aan dat de website Marktplaats ‘hofleverancier’ is: ,,We kiezen graag voor leuke spullen die hier een tweede leven krijgen. Dat past bij onze opvattingen over duurzaamheid en circulaire economie.” Marlies straalt: ,,We voelen ons hier heel erg thuis. Het leven is goed bij Bonne Vie in Boxtel.”

BIERPROEVERIJ

Het horecabedrijf aan het Klaverblad is op alle werkdagen overdag geopend. Marlies stuurt als gastvrouw een enthousiast en leergierig team aan dat koffie, thee en andere drankjes maar ook lunches verzorgt. Voor gasten die tijdens een meerdaagse cursus of training bij Bonne Vie overnachten, staat ’s morgens een vers ontbijt klaar. ,,We zijn een horecavoorziening voor alle gebruikers van De Kleine Aarde, maar begroeten daarnaast ook graag andere gasten”, zegt de gastvrouw. ,,Ook verwelkomen we bewoners van de wijk Munsel/Selissen die hier aanschuiven voor vergaderingen of een bierproeverij. En natuurlijk maken we graag kennis met alle andere inwoners van Boxtel.”

Zondag 14 juni is Bonne Vie het bruisend middelpunt van het Early Summer Wijkfestival, dat wordt georganiseerd door Stichting Wijkorgaan Munsel/Selissen.



p Marlies van Hamont (rechts) poseert met steun en toeverlaat Ruud de Wilde (links) en stagiair Ben op het terras van Bonne Vie. Marlies runt in het vroegere bezoekerscentrum van De Kleine Aarde een gezellig horecabedrijf dat geheel op eigen benen staat. (Foto: Marc Cleutjens).


ECHTPAAR SCHELLEKENS ZESTIG JAAR GETROUWD

Op de dansvloer ontkiemde de liefde

Jan Hermens

,,Hij kon geweldig dansen", vertelt Mien Schellekens- van Kempen (84) uit Boxtel. ,,We hebben elkaar dan ook leren kennen in de danstent." Mien en haar man Herman (87) waren zondag 23 februari zestig jaar getrouwd. Het echtpaar heeft elkaar destijds omarmd en nooit meer losgelaten.

,,In de danstent speelden destijds live amusementsorkesten of accordeonisten. Dat was mooi, hoor." Aan een dansje waagt het paar zich niet meer, maar samen fietsen, dat doen ze nog graag. ,,Naar Oisterwijk bijvoorbeeld, daar fietsen we zo naartoe", vertelt Mien.

KIPPEN

De vitale senioren wonen naar volle tevredenheid in een ruim appartement in Boxtel. In de afgelopen zestig jaar zijn ze vijf keer verhuisd. Herman: ,,We hebben lang aan de Sint-Lambertusweg gewoond, daar hadden we een kippenbedrijf. Ik fokte kuikens op tot ze groot genoeg waren om te gaan leggen, dan verkocht ik ze. Daarnaast werkte ik in de bouw."

Trots is het diamanten paar op hun twee dochters, zoon, vier kleinkinderen en hun geliefden. Zoon Hans en zijn vrouw Anneloes wonen in Spanje waar ze een bed & breakfast runnen. Mien: ,,We skypen regelmatig. Dat is fijner dan telefoneren, want zo kun je elkaar zien. We gaan van tijd tot tijd op bezoek." Ook in Amerika zijn de kwieke ouderen geweest, eveneens om familie te zien.

Op de vrijdag voor hun huwelijksjubileum kregen ze visite van burgemeester Ronald van Meygaarden. Met rijkelijk gevulde mand namens de gemeente Boxtel. Een borreltje sloeg hij af, maar een gebakje lustte hij wel. Hij schepte het met vaardige hand van de schotel en hielp en passant de overige gasten. ,,Dat is nog eens Meewerkend Boxtel", grapte de burgervader.

Herman en Mien vierden zondag hun huwelijksjubileum in klein gezelschap. ,,We hadden een feest gepland, maar dat gaat wegens ziekte in de familie niet door", legt Mien uit. ,,Maar helemaal ongemerkt gaat ons diamanten huwelijk niet voorbij."

Wie de tachtig passeert, heeft het nodige meegemaakt. Mooie, bijzondere, maar ook pijnlijke gebeurtenissen. Zoals de belevenis van Mien in de oorlogsjaren. ,,Als meisje van een jaar of acht, negen speelde ik in mijn geboortedorp Haaren op straat. Er kwamen Duitsers op een kar voorbij, de oorlog liep op zijn eind. Een buurtgenoot sarde de soldaten tot twee keer toe, waarop een van hen zijn geweer trok, schoot en mij in mijn been trof. Er was gelukkig geen bot geraakt, het bleek een vleeswond."

Miens been genas en een jaar of tien later zweefde ze in de danstent in de armen van een jongeman uit Gemonde. Het begin van een leven lang liefde.


t Mien en Herman Schellekens in gesprek met burgemeester Ronald van Meygaarden die het echtpaar kwam feliciteren namens de gemeente Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).






Afbeelding