Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STORM BEZORGT OPTOCHT METEOROLOGISCHE PRIMEUR

Eerste afgelasting ooit voor Eendentrek

MARC CLEUTJENS

De Grote Eendentrek is zondag voor het eerst sinds de oprichting van het openbaar carnaval in 1963 afgelast. De Boxtelse leutstoet werd zondagochtend geannuleerd vanwege de slechte weersvoorspellingen. De knoop werd in alle vroegte doorgehakt door het bestuur van Stichting Openbaar Carnaval (SOC). ,,Het is enorm balen, maar het KNMI voorspelt de hele dag bakken met regen en windkracht zes. Dan zit er niets anders op en moeten we de Grote Eendentrek afgelasten”, stelde SOC-president Frank van Heesch.

Het bleek een juist besluit. Het regende de hele zondag pijpenstelen, windvlagen vochten urenlang om snelheidsrecords. Tijdens de sleuteloverdracht, zaterdagmiddag op de Markt, was al duidelijk dat de weergoden weinig goeds voor de optocht in petto hadden. President Van Heesch werd gedurende zijn toespraak op het bordes van het gemeentehuis bijna weggeblazen. ,,De Kleine Eendentrek kan vandaag doorgaan, maar morgenvroeg beslissen we pas over de Grote Eendentrek.”

BAR EN BOOS

Een uur eerder dan aangekondigd, al om acht uur, viel zondagochtend het doek voor de leutstoet van Eendengat. ,,We hebben de weersvoorspelling continu gevolgd en het is en blijft vandaag bar en boos”, zei Van Heesch, die met penningmeester Louis van Besouw - zaterdag nog benoemd tot Erewaggelaar - de knoop doorhakte. ,,Het KNMI voorspelt alleen maar regen en tot laat in de middag windkracht zes. Dan kun je niets anders doen dan dit besluit nemen. Dat doen we met veel pijn in het hart.”

De SOC-president gaf aan dat het uit veiligheidsoverwegingen heel onverstandig zou zijn om de carnavalsommegang door te laten gaan. ,,Het gaat niet alleen om de optocht zelf. De deelnemers moeten ‘s morgens de openbare weg op om in het centrum te komen. Dat risico is te groot, zeker voor hoge praalwagens.”

De SOC besloot zondagochtend meteen dat de optocht niet op carnavalsmaandag of -dinsdag ingehaald zou worden. De leutstoet zou dan andere openbare evenementen in de wielen rijden, zoals het Politiek Kaffee en blaaskapellenfestival Petazzie!. Het verplaatsen van de Grote Eendentrek naar Halfvasten wordt nog onderzocht. ,,Boxtel heeft geen halfvastentraditie en we zijn bang dat het dan niet echt druk wordt”, zei Van Heesch. Desondanks houdt de carnavalsstichting de deur op een kier.

BEVROREN VINGERS

De SOC-president gaf zondag ook aan in overleg te treden met horecaondernemers, die jaarlijks het prijzengeld voor de deelnemers aan de optocht beschikbaar stellen. ,,We willen onderzoeken of toch een deel van het prijzengeld beschikbaar kan komen om bouwploegen een vergoeding te geven. Ze hebben veel kosten gemaakt om een mooie praalwagen te bouwen.”

Van Heesch maakte duidelijk dat de Grote Eendentrek niet eerder werd afgelast. Sinds de start van het openbaar carnaval in 1963 trok elk jaar een leutstoet door Eendengat. Eenmaal dreigde de uitbraak van mond- en klauwzeer roet in het eten te gooien, maar kon de optocht te elfder ure doorgaan. ,,Ik herinner me ook 1986 toen het zó koud was dat alle blaaskapellen hun instrumenten thuis lieten. Ze vreesden voor bevroren instrumenten én vingers.”


Lees verder op pagina 14 reacties van diverse wagenbouwers over de eerste afgelaste Grote Eendentrek. Voorts staat deze krant vol met verhalen uit Eendengat, Ploegersland (Liempde), Oggelvorsenpoel (Esch) en Mullukzuipertjesland (Gemonde).


p Loopgroep The Ladies wilde tijdens de Boxtelse leutstoet optreden als 'boa's'. Dat werd noodgedwongen gedaan in plaatselijke cafés, want Stichting Openbaar Carnaval (SOC) annuleerde de Grote Eendentrek. (Foto: Peter de Koning).

Carnavalsclub CV Kittels persifleerde het Facebook-gedrag van wethouder Eric van den Broek en kwam met de act Facebroek. (Foto: Marc Cleutjens).