...LEON VAN WERT (1929-2020)...
...LEON VAN WERT (1929-2020)... Foto:

IN MEMORIAM: Leon van Wert (1929-2020)

Boxtelse alleskunner overleden in Florida

PÅL JANSEN

Wetenschapper, advocaat, ondernemer en auteur. Dit alles en meer was Leon van Wert die maandag 17 februari overleed in zijn huis in zijn woonplaats in de staat Florida (VS) op 90-jarige leeftijd. De voormalig inwoner van Boxtel werd in 1929 geboren als Leon van Weerdt, zoon van een schoenmaker. Hij emigreerde in 1955 naar de Verenigde Staten en wist zich daar te profileren binnen diverse disciplines.

In de tijd dat Van Wert in Boxtel woonde, stond hij onder meer bekend als voetbalspeler in het eerste elftal van de Boxtelse club ODC, waar hij in de defensie stond.

Als landbouwkundige, afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen, vertrok hij naar Amerika om zijn passie voor de tropische agri-cultuuur te vervullen. Hij bestudeerde aaltjes (grondwormen), dit vakgebied heet nematologie. Deze minuscule plant-parasitaire diertjes kunnen veel schade opleveren aan gewassen en zijn daarmee interessant voor studies met betrekking tot landbouw. Van Wert behaalde zijn doctorstitel aan de Universiteit van Florida in 1959.

Ondertussen raakte Van Wert ook geïnteresseerd in het recht. Drie jaar na zijn doctorstitel behaalde hij een universitaire graad in de rechten, tevens aan de Universiteit van Florida. Daar werd hij redactiechef van de Law Review, een tweemaandelijkse uitgave van het onderwijsinstituut.

Na achttien jaar nam Van Wert afscheid van de rechten en werd hij in 1980 partner van projectontwikkelaar Charles Wayne in Daytona Beach. Hoewel hij na tien jaar met pensioen ging, bleek het schrijven nog in de vingers te zitten van de voormalig Boxtelaar. Hij werkte de volgende twee decennia aan The Jewish Popes (de joodse pausen). Dit 629 pagina's tellende werk handelt over de interpretatie van het boek Openbaring in de Bijbel.

Gedurende zijn professionele loopbaan was Van Wert tevens assistent van de procureur-generaal in de staat Florida. Ook bekleedde hij diverse andere publieke functies. Leon van Wert laat een vrouw, drie zonen, een zus en zeven kleinzonen na. Hij is zaterdag 22 februari begraven op de Hillside Cemetery in Ormand Beach, Florida.


Boxtelse student naar grote vakfinale

Boxtelaar Stan van Esch doet van woensdag 4 tot en met vrijdag 6 maart mee aan de finale van Skills Heroes in Leeuwarden. De student van mbo-instelling Helicon neemt deel aan deze landelijke vakwedstrijd vanuit zijn studie techniek en mechanisatie.

Na de voorronde in december 2019 op de beurs Agrotechniek in Assen kwalificeerde Stan zich voor de finale. In Friesland neemt hij het op tegen vijf andere studenten uit het land die dezelfde opleiding volgen. In de finale gaan studenten zelfstandig aan de slag met de controle en reparatie van landbouwtechnische- en mobiele werktuigen en installaties.

Stan heeft ontzettend veel zin in de eindronde. ,,Mijn tactiek is om eerst de vraagstukken rustig te bekijken en daarna pas aan de slag te gaan." De Boxtelse student wordt bij Helicon opgeleid tot allround monteur van mobiele werktuigen. Momenteel loopt hij stage bij een mechanisatiebedrijf in Esbeek. Na zijn opleiding gaat hij aan het werk in die branche.


Kort nieuws


Toneelstuk

Theatergezelschap Koperen Ketel brengt zondag 8 maart het toneelstuk Brak in dorpshuis De Es in Esch. Hierin is een hoofdrol weggelegd voor de Essche Corrie Arts. De voorstelling begint om 14.00 uur. Het stuk gaat over twee hoogbejaarde zussen die elkaar in een psychologische wurggreep houden. Behalve in Esch wordt het stuk op 21 en 22 maart ook in kunstcafé Coupe aan het Stationsplein in Boxtel opgevoerd. Hoewel de entree gratis is, is reserveren gewenst. Dit kan via www.theaterkoperenkees.nl.


Slim op pad

Maart is Slim-op-pad-maand bij Seniorweb in HobbyCentrumBoxtel aan de Baroniestraat 105. In workshops komt aan bod hoe ouderen hun smartphone of iPhone kunnen gebruiken tijdens een wandeling of fietstocht. De cursus is op vrijdagen van 10.00 tot 12.00 uur. Deelnemen kan op 6, 13, 20 of 27 maart en kost zes euro.