Uit handen van Nicole Schimmel (midden) en Harrie Raaimakers (links) van GAOS, ontving Gino van Dongen op carnavalsdinsdag de eerste Schimmelpenning. (Foto: Gerard Schalkx).
Uit handen van Nicole Schimmel (midden) en Harrie Raaimakers (links) van GAOS, ontving Gino van Dongen op carnavalsdinsdag de eerste Schimmelpenning. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

GEMEENTEN CONTINUEREN BELEID

Wat Essche instanties over subsidies moeten weten

PÅL JANSEN

De gemeentebesturen van Boxtel, Haaren, Oisterwijk, Vught en Tilburg willen niet dat de subsidieverlening aan onder meer Essche organisaties staakt na de naderende herindeling. Daarom zijn hierover afspraken gemaakt. Wel moeten de organisaties in de gemeente Haaren letten op enkele zaken...

De Haarense project-, prestatie- en waarderingssubsidies worden vanaf 2021 verleend door een andere gemeente vanwege de naderende herindeling. De huidige Haarense kerkdorpen varen straks onder de vlag van buurgemeenten. Voor bijvoorbeeld prestatiesubsidies - die jaarlijks verleend worden aan professionele organisaties met een maatschappelijke functie - in het jaar 2021 betekent het dat de Essche aanvragers bij Boxtel terecht moeten. Ook zullen de subsidieregels van die gemeente gelden.

Projectsubsidies worden incidenteel verleend, voor de uitvoering van evenementen bijvoorbeeld. In 2020 worden deze nog verstrekt door Haaren. Die gemeente zal Boxtel betrekken bij Essche aanvragen voor subsidies die ook na 1 januari 2021 doorlopen.

Een complexer verhaal vormt dat van de waarderingssubsidies. Deze worden door Haaren gegeven aan vrijwilligersorganisaties die activiteiten voor inwoners van een dorp organiseren. Zo'n bijdrage wordt voor een periode van vier jaar verleend en jaarlijks wordt de hoogte ervan opnieuw vastgesteld. Echter, omdat deze zogeheten waarderingssubsidies al zijn toegekend voor de periode van 2019 tot en met 2022, zal Haaren voor twee jaren na de herindeling zelf nog de hoogte ervan bepalen. De hoeveelheid subsidie wordt bepaald door het ledenaantal per 1 januari 2020 van een organisatie.

NIEUWE GEMEENTE

Als organisaties in Haaren vanaf het nieuwe jaar een van de genoemde bijdragen willen, moeten ze hiervoor naar de nieuwe gemeente. In het geval van de Essche aanvragers, moeten zij dus naar Boxtel toe.

Onduidelijk is nog hoe het subsidiebeleid van Haaren past binnen dat van Boxtel. In Esch zal hierover - net als in de overige plaatsen in de gemeente Haaren - een informatieavond plaatsvinden. Daarbij zijn zowel vertegenwoordigers van de Boxtelse als Haarense gemeente aanwezig. Datums worden later bekendgemaakt via de gemeentelijke website www.haaren.nl.

In 2022 besluit het college van B en W hoe project- en waarderingssubsidies in het Boxtelse beleid worden ingemeten. Wat er zal gebeuren met de prestatiesubsidies, is bij deze redactie nog niet bekend.


PRIJS TER ERE VAN OVERLEDEN GAOS-LID

Eerste Schimmelpenning voor Gino van Dongen

De Schimmelpenning is deze carnaval voor het eerst uitgereikt aan Gino van Dongen. Tijdens Drie Uurkes Achteraf, de door GAOS georganiseerde afsluiting van carnaval op Dolle Dinsdag, reikte het Liempdse gilde van oud-adjudanten de onderscheiding uit. Dit jaar is het eerbetoon door GAOS in het leven geroepen ter nagedachtenis aan medeoprichter Albert Schimmel.

Net als Schimmel is Van Dongen een grote inspirator, gangmaker en verbinder. Dit zijn tevens de criteria om in aanmerking te komen voor deze onderscheiding. ,,Altijd actief en enthousiast aanwezig met carnaval. Jarenlang is hij de grote motivator van de danswedstrijden tijdens het buurtcarnaval en de 'als-je-haar-maar-goed-zit-wedstrijden' bij de Jeugdsoos", verklaart GAOS. Maar ook is hij attent naar (oud-)spelers als jeugdleider bij voetbalvereniging DVG. Zijn wedstrijdverslagen inspireerden zelfs iemand tot het gaan volgen van een opleiding in de journalistiek, wist de club van voormalig adjudanten in Ploegersland te vermelden. Vanwege onder meer deze verdiensten reikte Nicole Schimmel de allereerste Schimmelpenning uit aan Van Dongen.

Dat er een onderscheiding is vernoemd naar Albert Schimmel, is geen toeval. Hij was onder meer adjudant van Ploegersland en mede-oprichter van Gezellige Adjudanten Ontspannen Samen, GAOS dus. Tevens was hij een graag geziene gast tijdens de jaarlijkse kolderzitting. De Liempdenaar overleed eind 2018 op 57-jarige leeftijd.

Het versiersel bestaat uit het giletje van GAOS met daarachter een sigaar en ervoor een sigarenbandje met het opschrift Schimmelpenning. Deze elementen symboliseren twee zaken waar Schimmel intens van kon genieten.

TIED ZAT

Er was dinsdagavond ook aandacht voor nóg een belangrijke gebeurtenis: oudejaarsvereniging Tied Zat uit het Drentse dorp Zorgvlied loste haar straf in. Dit vanwege 'het wederrechtelijk lenen' van de Ploeg en het Paard. De leden van de club ontvreemdden eind december de twee carnavalsbeelden in Liempde, die met de bijbehorende Boer bij de t-splitsing Roderweg-Barrierweg staan. Dit als onderdeel van een ludieke grap. Bijgestaan door de leden van GAOS en adjudant Harm zongen zij uit volle borst de Ballade der Bondgenoten, onderdeel van de 'straf' die de Drentenaren kregen opgelegd. Daarmee was hen de oudejaarsstunt vergeven en de Ploeg weer in ere hersteld.