Singer-songwriter Tim Knol staat zaterdag 14 maart in Podium Boxtel. Tijdens de voorstelling ‘Lost and found II’ zingt hij eigen werk en nummers van bijna vergeten Amerikaanse artiesten. (Foto: Melle Boersma).
Singer-songwriter Tim Knol staat zaterdag 14 maart in Podium Boxtel. Tijdens de voorstelling ‘Lost and found II’ zingt hij eigen werk en nummers van bijna vergeten Amerikaanse artiesten. (Foto: Melle Boersma). Foto: Melle Boersma

HERBOREN SINGER-SONGWRITER TREEDT OP IN PODIUM BOXTEL

Tim Knol poetst vergeten liedjes op

MARC CLEUTJENS

Tien jaar geleden beleefde Tim Knol (30) een stormachtige doorbraak in de Nederlandse popmuziek. Met zijn titelloze debuutalbum en de single ‘Sam’ bestormde de singer-songwriter de hitlijsten en stond hij op alle grote pop- en festivalpodia.

Nu is Tim Knol op tournee met ‘Lost and found II’, een intieme theatervoorstelling waarin hij eigen liedjes en nummers van bijna vergeten Amerikaanse artiesten vertolkt. Zaterdag 14 maart is hij te gast in Podium Boxtel.

De Boxtelse kringloopwinkels kunnen hun hart ophalen als Tim Knol ‘in town’ is. De singer-songwriter bezoekt voorafgaand aan zijn optreden meestal een kringloopwinkel. De mooiste artikelen die hij daar vindt, stalt hij ’s avonds uit op de bühne. Die aanpak past bij ‘Lost and found’, een muziekproject waarin Tim Knol oude en vaak onbekende liedjes van Amerikaanse muzikanten oppoetst en weer als nieuw laat klinken. De mooiste nummers, geschreven door artiesten als The Osborne Brothers, Jimmy Martin, Ola Belle Reed, Patsy Cline of Tim Hardin, verschijnen op vier Lost and found-cassettes én zijn te horen tijdens de gelijknamige theatertournee.

BLUEGRASS

‘Lost and found II’ is een voorstelling waarin Tim Knol zijn liefde voor muziek uitdraagt. In het bijzonder richt hij zich op bluegrass, een Amerikaanse stroming die verwant is aan de countrymuziek en in de jaren veertig van de vorige eeuw ontstond in de Appalachen. Waar veel bluegrass-artiesten zich laten begeleiden door muzikanten met een banjo, viool, mandoline en contrabas, staat Tim Knol met zijn akoestische gitaar op de planken. Solo. Elk liedje dat de singer-songwriter in Podium Boxtel vertolkt, wordt ingeleid door een mooi verhaal. Veel eigen werk is afkomstig van het vierde album ‘Cut the wire’. Muziekkrant OOR schreef in een recensie dat die plaat vol staat met liedjes om bij op adem te komen of je aan op te warmen. De Volkskrant stelde dat het album is gevuld met ‘frisse, wiegende en elegante melodieën die Tim Knol met zijn heldere stem mooi inkleurt’.

HERBOREN

Tijdens ‘Lost and found II’ staat een herboren Tim Knol op het podium. In meerdere interviews, onder meer in de Volkskrant en in VPRO’s 3voor12, vertelde de zanger openhartig over zijn uitbundige maar ook ongezonde levensstijl van de afgelopen jaren. ,,Niet dat ik elke dag dronk, maar er ging wel vijftien bier in, een paar keer per week”, zei hij tegen 3voor12. ,,En ik was erg gevoelig voor tankstationvreten. Bij elke keer tanken ging er wel weer een saucijzenbroodje of kaasbroodje in.” De singer-songwriter gooide het roer drastisch om. ,,Nu, dertig kilo lichter, voel ik mij een ander mens. En ben ook trots en blij dat het is gelukt. Nu nooit meer terug.” Dat lukt, getuige de vele positieve recensies op ‘Lost and found II’. De sfeer van het theaterconcert is intiem en direct. Of zoals een recensent schreef: ‘Alsof je naast Tim Knol zit in zijn thuisstudio’. Die thuisstudio is volgende week te vinden in Podium Boxtel.

KAARTVERKOOP

Het optreden van Tim Knol begint zaterdag 14 maart om 20.15 uur. Kaarten kosten 20 euro inclusief pauzedrankje en zijn te verkrijgbaar via de website www.podiumboxtel.nl of bij de verkooppunten bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en cadeauwinkel Hebbes (Markt).


p Singer-songwriter Tim Knol staat zaterdag 14 maart in Podium Boxtel. Tijdens de voorstelling ‘Lost and found II’ zingt hij eigen werk en nummers van bijna vergeten Amerikaanse artiesten. (Foto: Melle Boersma).


READ2ME PROOI VOOR JRL-LEERLING

Brugklasser Ashley Irene wint voorleeswedstrijd

Leerling Ashley Irene van het Jacob-Roelandslyceum heeft vorige week woensdag de regionale voorleeswedstrijd voor brugklassers Read2Me gewonnen. Bibliotheek Babel organiseerde het evenement.

Ashley las voor uit het boek Pretty Little Liars van Sara Shepard. Onder het toeziend oog van ouders, leerkrachten, klasgenoten, opa's en oma's verkoos de jury haar tot voorleeskampioen. De overwinning betekent dat zij woensdag 8 april mag deelnemen aan de strijd om de titel Brabantse Brugklas Voorleeskampioen 2020, in Theater de Leest in Waalwijk.

Bij de basisschoolleerlingen werd Elin van de Mortel van De Bron uit 's-Hertogenbosch kampioen.


u Ashley Irene (zittend) van Jacob-Roelandslyceum won de regionale voorleeswedstrijd Read2Me van Bibliotheek Babel. (Foto: Bibliotheek Babel).

Afbeelding