Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WAGENBOUWERS EN LOOPGROEPEN TONEN BEGRIP VOOR BESLUIT SOC

‘Deze praalwagen keert terug in 2021'

MARC CLEUTJENS

,,Onze praalwagen is een echte windvanger. Daarom is het verstandig om de Grote Eendentrek te annuleren.” Woordvoerster Cindy van der Meijden van Buurtschap West reageerde zondagochtend begripvol op het besluit van de Stichting Openbaar Carnaval (SOC) om een streep te zetten door de optocht van Eendengat. Ook veel andere deelnemers respecteerden het besluit, al was de teleurstelling groot...

In een loods van de firma Van Pinxteren kwamen alle optochtdeelnemers van Buurtschap West zondagochtend bijeen voor een ontbijt. ,,We vinden het heel erg dat de optocht niet doorgaat. Maar de veiligheid is het allerbelangrijkst. Bovendien komt er niemand kijken als het zo’n slecht weer is.”

Cindy vertelt dat de praalwagen van Buurtschap West de maximale hoogte van 4.30 meter had en daarmee dus een makkelijke prooi van de wind zou zijn geweest. ,,We hebben er sinds de kerstvakantie keihard aan gewerkt. Daarom hergebruiken we onze praalwagen in de Grote Eendentrek van 2021. Het zou zonde zijn om onze creatie weer af te breken.”

De wagenbouwers van CV De Agterblijvers zetten in de loop van zondag foto’s van hun prachtige praalwagen op sociale media. Zo kon carnavalsminnend Eendengat de kleurrijk bewegende creatie alsnog bewonderen. De Agterblijvers noemde het besluit om de optocht te annuleren ‘wijs’. ,,Via deze weg willen we alle bouwploegen een hart onder de riem steken”, schreef de club op Facebook. ,,Helaas kunnen ze hun trots niet laten zien, maar toch super bedankt voor jullie inzet.”

BONNEN UITSCHRIJVEN

Loopgroep The Ladies – elk jaar van de partij in de Grote Eendentrek – besloot inderhaast met haar creatie op kroegentocht te gaan. ,,We zijn met z’n vijven en dossen ons uit als BOA’s”, zei deelneemster Agnes Räkers. ,,Ons motto: ‘Meer BOA’s in Eendengat’. Daarom hullen we ons in heel veel boa’s.” Met Vera Brouns, Hélène Jaspers, Els van Zanten en Inge Kraut had de Boxtelse zich verheugd op de leutstoet. ,,Maar ik ben eerlijk gezegd blij dat we vandaag niet in de regen hoeven te lopen. Vorig jaar waren we ook al kletsnat. Onze tenues zijn er niet geschikt voor en bovendien zouden onze hoeden wegwaaien. We gaan nu als boa's alle kroegen van Eendengat inspecteren en natuurlijk bonnen uitschrijven”, vertelde ze met een knipoog.

Ook de leden van CV Kittels kozen voor een regenvrije kroegentocht. ,,We gaan vandaag ind’door nu de optocht is afgelast”, grapte Ludy Meister zondagmiddag. ,,We hebben gekozen voor een act waarin we de vele Facebook-berichten van wethouder Eric van den Broek op de hak nemen. Wie ons tegen komt, komt dus op Facebroek.”

Jeannine van den Boer van loopgroep De Krentjes koos met vriendinnen Rian Hendriks en Ingrid Stoffels eveneens voor een bezoek aan een café. ,,Op elf-elf beginnen we met brainstormen en maken we een plan voor de optocht. Wat we bedacht hadden? Nee, dat is geheim, misschien zie je ons volgend jaar terug.” Jeannine vult aan dat de tenues van De Krentjes niet geschikt waren voor regen. ,,Vooraf stond al vast dat we niet zouden meelopen als het keihard zou regenen.”

Prins Donald maakte van de nood een deugd en lanceerde spontaan het evenement Toosten en Proosten. Hij mobiliseerde de muzikanten van ‘carnaval-only-dweilorkest’ Echdweil voor een optreden in zijn hofpaleis. Daarbij sloten ook De Aggemarvanhuisaf Band en The Ducktownband aan. Er werd getroost en geproost tot in de kleine uurtjes.

DWEILWATER

Waggelaars Theo Schulpen en Marco Meihuizen hadden zich voorgenomen om als ‘De Maten’ mee te doen aan de Grote Eendentrek. ,,We hadden gelet op de weersomstandigheden een toepasselijk motto gekozen: ‘Samen in de maat dweilen tot in de Rechterstraat’. Een knipoog naar de werkzaamheden die gepland zijn in deze centrumstraat”, aldus Schulpen. ,,Gewapend met emmer en dweil wilden we Eendengat door. Dat was vandaag beslist een succes geworden. Dweilwater genoeg…”


p De wagenbouwers van Buurtschap West ontbeten zondag samen in een loods van de firma Van Pinxteren. Hét onderwerp van gesprek was uiteraard de afgelasting van de Grote Eendentrek. Mogelijk wordt die verplaatst naar halfvasten. (Foto: Peter de Koning).


ZEVENTIEN JAAR BLAASKAPELLENFESTIVAL PETAZZIE! IN BOXTEL

‘Muziek verbindt en maakt mensen blij’

Linda van de Wiel

Al zeventien jaar weet blaaskapelfestival Petazzie! op carnavalsdinsdag honderden muziekliefhebbers richting het Boxtelse centrum te lokken. Op vier podia verdeeld over Grand Café Rembrandt, café De Fellenoord en partycentre De Comsche Hoeve lieten achttien muziekgroepen zich ook dit keer van hun beste kant zien én horen. Verslaggever Linda van de Wiel toont bij De Ducktownband al jaren haar ondergewaardeerde kwaliteiten op de tamboerijn. Voor Brabants Centrum zet ze haar ervaringen op papier.

Petazzie! is voor mij al jarenlang een van de hoogtepunten van carnaval. Blaasmuziek is voor mij onlosmakelijk verbonden met het leutfeest. En ik ben duidelijk niet de enige. Hoewel velen met mij tijdens deze laatste dag op hun tandvlees lopen, zijn de kroegen allemaal gevuld. Zelfs als wij om 14.00 uur als eerste het podium betreden in Grand Café Rembrandt, staat een flinke club liefhebbers met een drankje in de hand te genieten van onze muzikale kwaliteiten. Ik besef dat ik op tamboerijn niet de belangrijkste bijdrage lever aan de spetterende show die we geven. Maar voor mij geldt: erbij zijn is meemaken. En het voordeel van de beatring is dat er geen trompet of trombone voor mijn gezicht staat die mij het zicht ontneemt. Ik heb daardoor alle tijd om vanaf het podium te aanschouwen wat er in de zaal gebeurt. En ik zie niets anders dan blije gezichten. Iedereen geniet van de muziek, iedereen deint mee op de klanken van hits als ‘Pianoman’.

POLONAISE

Als ik na ons eerste van drie optredens ga luisteren naar de muzikale kwaliteiten van onder meer blaaskapellen Bar Gebeure, The Rolling Tones en Heavy Hoempa, meng ik me tussen de andere liefhebbers. Ook als toeschouwer valt het me op dat iedereen met volle teugen geniet. En ik doe mee.

CARNAVALSKRAKERS

Ik spring, klap en dein mee op het ritme van carnavalskrakers als ‘Een Lekker Delleke’, ‘Delilah’ en ‘De Toreador’. Mijn voeten doen zeer, maar ik loop mee in de polonaise. Natuurlijk loop ik mee! Tot het opeens, vele optredens later, klaar is. De een gaat naar huis, de ander pakt nog een biertje. Maar genoten hebben we allemaal. Ik wist het eigenlijk al, maar tijdens deze carnavalsdinsdag wordt het nog maar eens bevestigd. Muziek verbindt. En maakt mensen blij. Thuis leg ik mijn tamboerijn weer op zolder. Tot volgend jaar! Dan maken we wat mij betreft weer nieuwe muzikale herinneringen op het mooie Boxtelse blaaskapelfestival Petazzie!.

Deze drumster slaat er lustig op los tijdens blaaskapellenfestival Petazzie!(Foto: Bas van den Biggelaar).