ZOEKTOCHT NAAR NIEUW FESTIVALTERREIN

Smaldersestraat valt ook af voor 'Brass in Woods'


HENK VAN WEERT

Landgoed Velder was aanvankelijk in beeld, later een agrarisch perceel aan de Smaldersestraat aan de andere kant van Liempde. Maar ook daar kan Brass in Woods, een nieuw meerdaags festival dat blaasmuziek moet combineren met pop, rock en jazz, niet terecht. De hulpdiensten stemmen niet in met de locatie vanwege de moeilijke bereikbaarheid. Waarom dit zou zijn, blijft diffuus.

De brandweer is door deze krant om uitleg gevraagd, maar een woordvoerster verwijst naar de gemeente Boxtel die de vergunningsaanvraag in behandeling heeft. In het gemeentehuis verwijzen ze echter voor uitleg naar het organiserend comité.

Afgelopen weken hebben gesprekken plaatsgevonden over de vergunningverlening. Projectleider Stephan Grilis gaat niet op de details in: ,,De hulpdiensten hebben aangegeven dat de Smaldersestraat voor hen onvoldoende goed bereikbaar is. En daarmee valt ook die locatie af."

SOWIESO IN LIEMPDE

Na carnaval hoopt Grilis met een nieuwe festivallocatie en een definitieve datum op de proppen te komen, zo meldde hij gisteren. Vorig jaar werd september 2020 genoemd. ,,Het evenement vindt sowieso plaats en dat gebeurt in Liempde. De onderhandelingen over de nieuwe plek zijn op een haar na geveld. We staan in de startblokken", aldus Grilis.

Samen met Maarten Termeer van blaasorkest De Kromploegers en Henriëtte Smulders van fanfare Concordia trekt hij de kar bij het muziekevenement. De gemeente Boxtel zegde voor Brass in Woods 45.000 euro subsidie toe, verspreid over drie jaar.

Landgoed Velder, dat ook in beeld was voor Brass in Woods, viel al eerder af. Het muziekfeest bleek organisatorisch niet te combineren met andere evenementen die al stonden gepland.

Het niet doorgaan van Velder was tegenvaller, aldus Grilis. Daarna kwam een weiland aan de Smaldersestraat in beeld waar in het verleden een gildefeest werd gehouden.

'WOODSTOCK'

Op de grens van Oostenrijk en Duitsland vindt jaarlijks Woodstock der Blasmusik plaats. Er komen tienduizenden mensen op af, veelal muzikanten die zelf in een blaasorkest spelen. Zoiets in Nederland van de grond krijgen, is de ultieme droom van Smulders en Termeer.

Zij vonden Boxtelaar Grilis, organisator van onder meer Circo Circolo in Tilburg en Opera op de Parade in 's-Hertogenbosch, bereid mee te denken. Vorig jaar werd een werkgroep samengesteld waarin niet de minsten zitting hebben: meestertrompettist Eric Vloeimans, directeur Raf de Keninck van Fontys Conservatorium en manager Martijn Versteeg van Philharmonie Zuidnederland.

BOVENREGIONAAL

,,De eerste keer mikken we op minimaal 7.500 bezoekers, dan spelen we quitte", meldde Grilis in de zomer van 2019. ,,Maar Brass in Woods moet uitgroeien tot een bovenregionaal evenement. We denken dat dit moet lukken, gelet op het grote aantal harmonieën, fanfares en andere blaasorkesten dat in Zuid-Nederland actief is."

De grote finale, waarbij in Oostenrijk 16.000 muzikanten samenspelen, moet ook in Liempde de apotheose worden. Naast optredens op meerdere podia, moeten workshops plaatsvinden. De bedoeling is ook dat bezoekers er kunnen kamperen.