default
default Foto: Albert Stolwijk

PROVINCIE OVERSTAG: DERTIG HUIZEN MEER DAN IN OPZET VAN VORIG JAAR ZOMER

Bouwplan Hamsestraat-Roderweg voorziet nu in 108 woningen

Jan Hermens

In het Liempdse uitbreidingsplan Hamsestraat-Roderweg worden bijna dertig woningen meer gebouwd dan de tachtig die gepland waren. Daartoe tekenden wethouder Peter van de Wiel en Mark van Doorn, directeur van projectontwikkelaar Janssen de Jong, gistermiddag een overeenkomst. Daarmee is het plan min of meer terug in de fase van december 2015, toen al gemeld werd dat tachtig tot honderd woningen in het gebied zouden worden gebouwd.

De provincie trapte destijds op de rem. Ze wilde niet meer dan veertig woningen toestaan. Waar Brabant in 2018 dit standpunt nog handhaafde, ging ze vorig jaar al mee richting de tachtig. Volgens wethouder Van de Wiel staat Brabant positief tegenover het huidige ontwerp: ,,Het gaat niet zozeer om het aantal woningen, maar veelal om de bebouwde ruimte en de inpassing in de landelijke omgeving." Hamsestraat-Roderweg is namelijk een zogeheten ISL-gebied: integratie stad-platteland. Het ontwerp is daarop aangepast. Van hoogbouw is bijvoorbeeld geen sprake.

Het totale plan omvat 108 woningen. Vijftien daarvan verrijzen aan de Hamsestraat. Daar waren in eerste instantie elf woon/werkkavels voorzien, daarvan zijn er nog drie over, de andere twaalf zijn omgezet in woonkavels, die zijn kleiner en daardoor betaalbaarder.

BETAALBAARHEID

Betaalbaarheid is een sleutelwoord binnen het plan. Dat is precies de reden dat Ruimte voor Ruimte zich teruggetrokken heeft. Die ontwikkelmaatschappij koopt boeren uit in ruil voor bouwtitels elders. De organisatie ontwikkelt doorgaans woningen in de vrije sector en daar is in Liempde weinig behoefte aan. De zeventien ruimte-voor-ruimtekavels zijn nu onderverdeeld in kleinere eenheden. Dat betekent meer én goedkopere woningen.

70 procent van de 93 huizen die Janssen de Jong bouwt, mogen betaalbaar heten. Het gaat om tien sociale huurwoningen, koopwoningen tot 215.000 euro en huizen tot 280.000 euro. De overige 30 procent omvat tweekappers in de vrije sector, patio- en vrijstaande woningen en een aantal ruime kavels.

In het plan dat de gemeente in juni vorig jaar in 't Hof van Liempde presenteerde, waren drie woonhofjes geschetst, nu zijn dat er nog twee. Wethouder Van de Wiel: ,,Daardoor blijven de groene buffers tussen de woonhoven robuuster."

Een eerste grove berekening lijkt uit te wijzen dat stikstof geen belemmering vormt voor het bouwproject. Nadere bestudering van de uitstoot volgt nog.

AFSLUITING

Bewoners van de Dazingstraat vreesden een verkeerstoename door de nieuwbouw. Daar is een oplossing voor bedacht. Wethouder Van de Wiel: ,,We sluiten de Dazingstraat net na de kruising met de Smalvelderstraat af voor gemotoriseerd verkeer, zodat dit via die straat naar de Barrierweg gaat."

Het project is gevat in een gebiedsvisie. Die krijgt de gemeenteraad 10 maart te zien in een beeldvormende vergadering. Na vaststelling van de gebiedsvisie moet het plan nog door de gebruikelijke procedures.

Meldde Brabants Centrum twee weken geleden nog dat het voor de gemeente Boxtel vrijwel onmogelijk lijkt haar ambitieuze woningbouwdoelstelling te halen, gisteren liet verantwoordelijk wethouder Van de Wiel trots zien dat er stappen gezet worden. Al realiseerde hij zich dat er op zijn vroegst volgend jaar pas stenen gestapeld worden. ,,Er hoeft maar één bezwaarmaker op te staan en het proces loopt vertraging op, zo is het nu eenmaal. Maar volgens mij zit Liempde erg te wachten op dit plan."


p Het uitbreidingsplan Hamsestraat-Roderweg ligt ingeklemd tussen bedrijventerrein Daasdonk op de voorgrond, het centrum van Liempde links (Roderweg)en tomatenkwekerij Oerlemans op de achtergrond. Hier moeten 108 woningen komen. (Foto: Albert Stolwijk).


VRIJWILLIGERS LEGGEN KARTUIZERHEGGEN GROOT DUIJFHUIS

'Historie vervlechten met biodiversiteit'

LINDA VAN DE WIEL

Het was zaterdag druk rondom het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef in Liempde. Liefst elf teams van vijf personen waren rondom het rijksmonument op Kasteren druk in de weer met het vlechten van heggen, ook wel leggen geheten, volgens de kartuizer vlechtstijl. Dit gebeurde volgens een door Marius Grutters geschreven instructie en dient een tweeledig doel: het ambacht heggenvlechten levend houden én bijdragen aan de biodiversiteit.

,,Voor de stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel deed ik onderzoek naar de geschiedenis van het Groot Duijfhuis, dat oorspronkelijk rond 1465 werd gesticht", vertelt archivaris Jan Sanders van het Brabants Historisch Informatie Centrum te midden van de tientallen heggenvlechters. ,,Tijdens mijn research stuitte ik op documenten die bewezen dat hier rond de middeleeuwen gevlochten heggen stonden. Deze natuurlijke afscheiding was gemaakt door de monniken van het klooster. Daar was tot de vondst van deze bewijsstukken onduidelijkheid over."

De natuurlijke barrière had eeuwen geleden als doel de akkers te beschermen tegen wilde dieren. Aan de andere kant werd ook het vee in de weide gehouden. Het vlechten dat de dik vijftig vrijwilligers deze ochtend doen, gebeurt volgens de 'kartuizer-vlechtstijl'. ,,Bij deze stijl worden takken net als bij andere methoden geknakt en gevlochten. Maar met wilgentenen worden de zogenaamde liggers aan de staanders gebonden", licht Grutters toe. ,,Dit gebeurt niet bij andere vlechtstijlen."

BEKWAAM

Het heggenvlechten gebeurt op initiatief van vier betrokken partijen: Natuurwerkgroep Liempde, Brabants Landschap, stichting de Brabantse Boerderij én natuurlijk stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. De heggen zijn zeven jaar geleden tijdens de Nationale Boomplantdag al geplaatst.

,,De gevlochten heggen zijn om verschillende redenen belangrijk", aldus Grutters. ,,Omdat op deze plek in de middeleeuwen ook gevlochten heggen stonden, is reproduceren van dit ambacht een stuk cultuurhistorie. Daarnaast leveren de heggen een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Tussen de heggen leven veel (bloeiende) planten en er huizen insecten en vogels. Deze worden beschermd tegen roofvogels. Zo vervlechten we cultuurhistorie met biodiversiteit."

Omdat het vlechten volgens de kartuizer stijl best ingewikkeld is, ondersteunen Grutters en zes instructeurs de 55 vrijwilligers met tips. Dat zij bekwaam zijn in het heggenvlechten staat vast. Allen zijn Nederlands kampioen geweest in dit ambacht. ,,Gevlochten heggen zijn verdwenen uit het straatbeeld toen het prikkeldraad opkwam. Prikkeldraad is goedkoper en je bent er veel sneller mee klaar. Maar ik houd dit ambacht graag in leven," aldus Grutters.

En hij is niet de enige. Vrijwilligers uit Liempde, Boxtel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn aanwezig om een helpende hand toe te steken. Ook wethouder Peter van de Wiel - die een zaag ter hand nam - is met een delegatie van de gemeente Boxtel present. Het gezelschap heeft al snel door dat het vlechten van heggen geen eenvoudige klus is. ,,Waarom ik hier vandaag ben? Vanwege de instandhouding van de biodiversiteit. En omdat ik het belangrijk vind dit cultuurhistorisch ambacht door te geven aan volgende generaties."


t De heggenvlechters die zaterdag aan de slag gingen bij het Groot Duijfhuis moesten soms flink hun lichaam in de strijd gooien. (Foto: Albert Stolwijk).


Boerderijkatten

Stichting Zwerfkat Boxtel zoekt plekken in het buitengebied waar wildere, maar gesteriliseerde of gecastreerde en ingeënte katten een huis kunnen vinden. Opvangers moeten bereid zijn het dier een schuilplek en eten te bieden. Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@zwerfkatboxtel.nl of bellen naar 06-50 86 90 67.



Afbeelding