BSB-DIRECTEUR WIL EINDE AAN 'DISCUSSIE'

Brede Scholen schuwt een kritische blik niet

RENS VAN DEN ELSEN

De bezuinigingen die de gemeente Boxtel doorvoert vragen vrageb van de gesubsidieerde organisaties. Brede Scholen Boxtel (BSB) pakt de taakstelling om 14 procent te besparen met beide handen aan. Daarin gaat de organisatie zóver dat ze haar eigen bestaansrecht ter discussie stelt. Directeur Ghislaine de Brouwer: ,,De tijd is gekomen dat we kritisch naar onszelf kijken en keuzes maken."

BSB ontvangt dit jaar 63.000 euro minder subsidie. Hoewel dit bedrag voor 2020 is opgevangen, spelen ook verhogingen van onder andere de cao mee. ,,Voor nu zijn we op de goede weg, maar we kijken ook naar de toekomst. Die brengt ongetwijfeld nog meer besparingen met zich mee. Daar willen we graag op vooruit lopen en daarom gaan we dit jaar gebruiken om te onderzoeken of er nog wel genoeg draagvlak is voor onze organisatie."

PROCESBEGELEIDER

BSB gaat grondig te werk voor dit onderzoek. Niet alleen knoopt het bestuur het gesprek aan met alle Boxtelse partners die gebruik maken van haar diensten (zoals de scholen), er is ook overleg met alle politieke partijen. Daarnaast is Geurt Grosfeld van onderzoeksbureau Sonax als onafhankelijk procesbegeleider aangetrokken. De Brouwer: ,,Met zijn achtergrond in zowel muziek als wetenschap kan hij als geen ander de verbinding leggen tussen ons doel - de ontwikkeling van kinderen - en de behoefte bij scholen."

BESLECHTEN

,,We hebben de opdracht scherp ingezet", geeft De Brouwer aan. ,,Het is tijd dat we kritisch naar onszelf kijken, maar dat ook door anderen laten doen. Zo merken we dat er bij politieke partijen veel vragen zijn over wat wij nu precies doen. Dat snappen we, want het is ook best lastig uit te leggen. Daarom willen we die discussie nu eindelijk eens beslechten en voor eens en altijd voor iedereen duidelijk maken wat BSB nu concreet is en wat we doen." Dat betekent ook dat de visie en missie van de Boxtelse organisatie anders geformuleerd dienen te worden.

Pagina 3: 'Onderzoek naar meerwaarde BSB'.