Afbeelding
Foto: Eigen collectie

WIM KUIPERS SPEELT 'COUNTRICANA' MET VRIENDEN

Van een mooi lied, iets anders moois

LINDA VAN DE WIEL

Een weekend lang sloten ze zich op in een kampeerboerderij in het Limburgse Ospel: Wim Kuipers en zes muzikale vrienden. De woonkamer diende als repetitieruimte, in de keuken verpoosden ze als ze even geen muziek wilden maken. Het resultaat? Een bloemlezing van mooie Nederlandse en Engelstalige liedjes van de Boxtelse singer-songwiter, die het zevental 2 en 3 april ten tonele brengt.

Ze kennen elkaar al jaren Wim Kuipers, Jet Mathijssen, Yvonne van Beers, Peter van den Hurk, Marco Wensveen, René Cijffers en Joris Cijffers. Hun gemene deler is Wim, die met alle muzikanten al verschillende muzikale projecten deed.

,,Tijdens de wintermaanden heb ik altijd tijd voor muziek. De afgelopen twee jaar maakte ik samen met Peter van den Hurk en Harry Hendriks als Lokale Mannen een cd en traden we een aantal keren op. Dit gaan we zeker vaker doen. En dit jaar treden we als Coutricana tweemaal op."

Countricana is een zelfbedacht samenvoegsel van de muziekstijlen country en americana. Stijlen die het septet graag speelt. ,,Wim heeft dit idee al lange tijd in zijn hoofd, hij vroeg Yvonne en mij al een jaar geleden voor dit project", vertelt Jet. ,,We hoefden daar niet lang over na te denken. We hebben jaren geleden al eens samen gespeeld op straat. En dat beviel goed."

René vult aan: ,,De liedjes die we spelen zijn allemaal geschreven door Wim. Hij had de teksten en de akkoorden klaar en tijdens het weekend kleurden wij de nummers in. Het mooie van Wim is dat we hier ook alle ruimte voor krijgen. Zo worden zijn verhaaltjes mooie liedjes."

TOT DE KERN KOMEN

Het muziekweekend in Ospel was dan ook heel bijzonder voor de zeven muzikanten. ,,Als je eens per week twee uur repeteert, kom je niet tot de kern. Maar nu waren we van vrijdagmiddag tot maandagochtend met muziek bezig, zonder afleiding. We probeerden in deze setting allerlei dingen uit", vertelt Jet.

Wim: ,,Sommige nummers heb ik jaren terug geschreven en heb ik al eerder tijdens optredens gespeeld. Maar in deze setting zijn ze dusdanig verbasterd dat ze compleet anders klinken. Andere nummers zijn nieuw en heb ik niet eerder aan een publiek getoond."

,,Het is een mooie uitdaging om van een mooi lied, een ander mooi lied te maken", stelt René. Dit doet het septet niet alleen. Zangers Dennis Wels, Maarten de Gans en de uit 's-Hertogenbosch afkomstige blueszanger Duketown Slim zingen ook een aantal nummers van de hand van de Boxtelse liedjesschrijver.

Tot nu toe staan twee optredens gepland. Wim: ,,Maar het gaat hard met de kaartverkoop. Of er dan een derde show komt? Dat zou best eens kunnen."

KAARTVERKOOP

Voor het optreden van donderdag 2 april in herberg De Schutskuil in Oirschot zijn nog enkele kaarten à 12,50 euro te verkrijgen. Deze zijn te bestellen via e-mail: oesterzult@gmail.com. Het concert van vrijdag 3 april in café Het Groene Woud te Liempde is uitverkocht.


p V.l.n.r. Joris Cijffers, Yvonne van Beers, Marco Wensveen, Wim Kuipers, René Cijffers, Peter van den Hurk en Jet Mathijssen. (Foto: eigen collectie).


Meer dan vijftig verhalen dingen mee naar prijs

De korteverhalenwedstrijd die de initiatiefnemers van het Boxtelse boekenfeest Boek & Bal 2020 hebben opgezet, is een succes. Er zijn ruim vijftig inzendingen uit het hele land binnengekomen.

Thema van de wedstrijd is dat van de nationale Boekenweek: rebellen en dwarsdenkers. De inzendtermijn is inmiddels verstreken. Het is nu aan de jury om zich over de verhalen te buigen. Deze jury bestaat uit de uit Boxtel afkomstige performance dichter Martje Wijers, docent Nederlands op het Jacob-Roelandslyceum Jean Luc van Engelen en André Stikkers, directeur van boekhandel Adr. Heinen in 's-Hertogenbosch. Tijdens het boekenweekfeest Boek & Bal op zaterdag 7 maart om 20.15 uur in Podium Boxtel wordt de winnaar bekendgemaakt. Ook krijgt elke bezoeker een verrassing.


Creatief schrijven

Irma Uhlenbusch uit Boxtel houdt vanaf maart tien weken lang op woensdagavond een cursus verhalen creatief schrijven. Dat gebeurt in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein. Aanmelden kan via e-mail: irma.uhlenbusch@gmail.com.

Vrouwendag
in teken van
75 jaar vrijheid

De viering van Internationale Vrouwendag in Boxtel staat zondag 8 maart in het teken van 75 jaar vrijheid. De bijeenkomst voor vrouwen (en meisjes vanaf 14 jaar) vindt plaats in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof.

Het programma begint om 19.00 uur en bestaat onder meer uit een gesprek met vrouwen die in Boxtel de vrijheid ervaren. Ook treedt het Wereldkoor op en is er een pubquiz. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezellig samenzijn en een hapje en duurt tot 23.00 uur.

ENTREEPRIJS

De entreeprijs bedraagt drie euro; om 18.30 uur gaat de zaal open.


Blues in kunstcafé

De band Blue Century speelt zondag 1 maart in kunstcafé Coupé aan het Stationsplein. Vanaf 15.00 uur komt muziek uit een eeuw lang blues voorbij: van Robert Johnson tot hedendaags eigen werk van de drie beroepsmusici. Toegang is gratis; na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Afbeelding