Wagenbouwers Gemonde Ut Gut Ni van Eges. Foto: Albert Stolwijk.
Wagenbouwers Gemonde Ut Gut Ni van Eges. Foto: Albert Stolwijk. Foto: Albert Stolwijk

PRAALWAGEN NA MAANDEN NOESTE ARBEID OP HAAR NA GEREED

'De kop moet nog op de pop'

JAN HERMENS

,,We hebben zo'n vierhonderd liter behanglijm gebruikt", vermoedt Joep Kapteijns. Hij is een van de wagenbouwers van de Gemondse carnavalsvereniging Ut Gut Ni Van Èges. Hun creatie, hoewel nog niet in volle glorie zichtbaar, is imposant.

Nu nog de laatste details afwerken, zodat de praalwagen zaterdag spic en span is. Daan van der Steen: ,,Zaterdagochtend zetten we de koppen op de poppen. Dat kan niet in de schuur, daar is onze wagen te hoog voor." De bouwlocatie in het buitengebied is toch niet bepaald klein, maar dat is het werkstuk van de carnavalisten ook niet. Danique Sleutjes: ,,We zijn sinds oktober aan het bouwen, zo'n zes avonden per week. Eerst moet het frame gelast en gevormd worden, daarna beginnen we met plakken."

Als het papier eenmaal op het gaas zit, kan de kwast in de verf. ,,Schilderen is zo ongeveer het laatste waar we nog mee bezig zijn. We moeten wat vingers van nagels voorzien, dat soort dingen", legt Danique uit. Deze dinsdagavond is ook haar zus Nicole present, net als Imke Smits en Steef Schellekens. ,,Onze groep bestaat uit zo'n twintig mensen. Tijdens het bouwen zijn we meestal niet compleet. Dat hoeft ook niet, want met z'n twintigen loop je elkaar in de weg."

Joep: ,,Het lastigste werk is het buigen van het gaas. Je handen gaan ervan kapot." Hij toont de binnenkant van de praalwagen, de 'machinekamer' met geluidinstallatie en een compressor die nodig is om koppen in beweging te zetten. ,,Er kan van alles draaien en bewegen, zoals de koppen en een hamer."

De jongeren verwijzen met hun praalwagen naar de dringende behoefte aan nieuwbouw in Gemonde. Danique: ,,Het thema van de optocht is Gimde ga skeef. Wij hebben geprobeerd binnen die richtlijn te blijven, met een verwijzing naar bouwvakkers." De carnavalisten beperken zich niet tot de optocht in hun eigen dorp, ze zijn ook in Eerde en Schijndel van de partij. Joep: ,,Schijndel kent weer een ander thema, daar sluit onze wagen misschien niet helemaal bij aan, maar dat geeft niet. We hebben ooit Las Vegas verbeeld met een Elvis-pop. In Gemonde draaide het toen om glitter en glamour en in Schijndel om rock. Dat kwam mooi uit."

PRIJZEN

Ut Gut Ni Van Èges heeft al meerdere malen hoge ogen gegooid tijdens leutstoeten. ,,We doen volgens mij voor de zevende keer mee", weet Danique. Met een beetje geluk vallen de Gemondenaren in de prijzen. ,,Dat zou mooi zijn." Voor de eer. En eventueel prijzengeld is een aardige bijkomstigheid, want het bouwen van een praalwagen is niet goedkoop. ,,Ik denk dat we alles bij elkaar zo'n 3.500 euro kwijt zijn."

Het plezier dat de jongeren tijdens de vele avonden in de grote schuur hebben, weegt ruimschoots op tegen de kosten. Danique: ,,Er helpen dit jaar twee jongens van twaalf en dertien mee. We stimuleren de jeugd om ook te gaan bouwen."


p Een deel van Ut Gut Ni Van Èges is dinsdagavond aan het bouwen. Op de voorgrond van links naar rechts: Imke Smits, Nicole en Danique Sleutjes. Staand: Joep Kapteijns, Daan van der Steen en Steef Schellekens. (Foto: Albert Stolwijk).


NEONPARTY MET BLACKLIGHT

Nieuwe carnavalsfeestjes voor jeugd van Gemonde

Jan Hermens

Het programma van de Gemondse jeugdcarnavalsstichting De Mullukzuipertjes oogt vertrouwd, maar ook anders dan anders. Voorzitter Michel Hoksbergen: ,,We houden voor het eerst een afterschoolparty op vrijdagmiddag, in zaal Kloosterzicht."

Basisschool Sint-Lambertus organiseert elk jaar een eigen optocht voor de leerlingen. Die was traditioneel op vrijdagmiddag, maar is verschoven naar de ochtend. Hoksbergen: ,,Dat geeft ons ruimte een extra feestje te organiseren, op een moment dat er in het café nog niets te doen is." Die afterschoolparty begint om 12.00 uur en is gratis toegankelijk. ,,Er is soep, ranja en een broodje. Voor de allerkleinsten is er een aparte kidszone."

En er is nog meer nieuws te melden: vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur is er voor twaalf-plussers in café Kloosterzicht een neonparty. ,,Juist kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar willen we met dit feest vermaak bieden. Die jeugd is te jong om echt te gaan stappen en valt een beetje tussen wal en schip", aldus Hoksbergen. DJ Rick zorgt voor de muziek, blacklight is er voor een spetterend effect. ,,Als de kinderen fluorescerende kleding aandoen, ziet dat er bijzonder uit."

LASERGAMEN

Ook de dinsdagmiddag krijgt een nieuwe invulling. Misschien niet heel carnavalesk, maar wel attractief voor kinderen: lasergamen. Hoksbergen: ,,Dat is vanaf 14.00 uur in zaal De Schuif. Zo blijft de laatste dag van carnaval ook leuk voor de jeugd." Aanmelden kan ter plekke of via www.mullukzuipertjes.nl/lasergame.

Voordat carnavalsdinsdag aanbreekt, hebben de Mullukzuipertjes er al heel wat vrolijke uurtjes opzitten. Wat te denken van de optocht? Die vormt het hoogtepunt van de zaterdag. ,,Het thema is dit jaar Gimde ga skeef. Dat is bedacht door de jeugdprins van vorig jaar. Volgens mij kunnen bouwers hier best veel kanten mee op."

Café zaal Kloosterzicht is maandag het toneel van de Battle of the Mulluk. Hoksbergen: ,,Dat is een middag vol grappige en bijzondere spellen, een ludieke competitie voor teams. Pret verzekerd."

De horecagelegenheden in Gemonde organiseren ook eigen carnavalsactiviteiten. ,,Die zijn voor volwassenen bedoeld. Wij zorgen dat de kinderen aan bod komen. Zo heeft iedereen plezier."


q Prinses Maartje d'n Urste en prins Roel d'n Urste regeren over Mullukzuipertjesland. (Foto: De Mullukzuipertjes).

Afbeelding